Подробности за дозировката на Ilaris

Въведение

Ако имате определени автовъзпалителни състояния, Вашият лекар може да предложи Ilaris като опция за лечение за Вас. Това е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва за лечение на определени форми на болестта на Still и синдроми на периодична треска при възрастни и някои деца.

Формите на активна болест на Still, за лечение на които Ilaris се използва, включват:

 • системен ювенилен идиопатичен артрит при някои деца
 • болест на Still в зряла възраст

Формите на синдроми на периодична треска, за лечение на които Ilaris се използва при възрастни и някои деца, включват:

 • фамилна средиземноморска треска
 • хиперимуноглобулин D синдром/дефицит на мевалонат киназа
 • периодичен синдром, свързан с рецептор на фактор на туморна некроза
 • периодични синдроми, свързани с криопирин, включително:
  • фамилен простуден автовъзпалителен синдром
  • Синдром на Muckle-Wells

Ilaris се предлага като течен разтвор, който се инжектира под кожата ви от медицински специалист. Активната съставка на Ilaris е канакинумаб. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Ilaris е биологично лекарство, което означава, че е направено от живи клетки. Той принадлежи към група лекарства, наречени бета-блокери на интерлевкин-1, които намаляват възпалението, за да помогнат за облекчаване на симптомите, причинени от вашето състояние.

Тази статия описва дозите на Ilaris, неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Ilaris, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Ilaris, които се предоставят от производителя на лекарства. Но Вашият лекар ще Ви предпише подходящата за Вас доза Ilaris.

Каква е дозировката на Ilaris?

Препоръките за дозиране и приложение за предписани употреби на Ilaris са описани по-долу.

Каква е формата на Ilaris?

Ilaris се предлага като течен разтвор в еднодозов флакон. Прилага се като инжекция под кожата ви от медицински специалист.

С каква сила идва Иларис?

Ilaris се предлага в една концентрация от 150 милиграма (mg) на милилитър (mL) разтвор.

Какви са обичайните дози на Ilaris?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Дозировката за възрастни и деца, които могат да използват Ilaris, се основава на телесното тегло.

Препоръчителната доза Ilaris е определен брой милиграми на килограм* (mg/kg) телесно тегло, както е описано по-долу. Вашата дозировка и схема на дозиране зависят от състоянието, за лечение на което Ilaris се използва. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Можете да научите повече за дозите за Ilaris в информацията за предписване на лекарството.

* Един кг е равен на около 2,2 паунда (lb).

Дозировка при болест на Still

Ilaris се използва за лечение на активна болест на Still, включително болест на Still в зряла възраст и системен ювенилен идиопатичен артрит. Дозировката е една и съща за двете състояния и се основава на телесното тегло.

Препоръчваната доза Ilaris е 4 mg/kg телесно тегло на всеки 4 седмици. Минималното телесно тегло, необходимо за лечение с Ilaris, е 7,5 kg. Максималната приложена доза е 300 mg.

Дозировка при фамилна средиземноморска треска (FMF)

За възрастни и някои деца с телесно тегло над 40 kg, препоръчителната начална доза Ilaris за FMF е 150 mg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 300 mg на всеки 4 седмици.

За тези с телесно тегло 40 kg или по-малко, препоръчителната начална доза е 2 mg/kg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 4 mg/kg на всеки 4 седмици.

Дозировка при хиперимуноглобулин D синдром/дефицит на мевалонат киназа (HIDS/MKD)

За възрастни и някои деца с телесно тегло над 40 kg, препоръчителната начална доза Ilaris за HIDS/MKD е 150 mg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 300 mg на всеки 4 седмици.

За тези с телесно тегло 40 kg или по-малко, препоръчителната начална доза е 2 mg/kg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 4 mg/kg на всеки 4 седмици.

Дозировка за периодичен синдром, свързан с рецептор на тумор некротизиращ фактор (TRAPS)

За възрастни и някои деца с телесно тегло над 40 kg препоръчваната начална доза Ilaris за TRAPS е 150 mg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 300 mg на всеки 4 седмици.

За тези с телесно тегло 40 kg или по-малко, препоръчителната начална доза е 2 mg/kg на всеки 4 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 4 mg/kg на всеки 4 седмици.

Дозировка за периодични синдроми, свързани с криопирин (CAPS)

За възрастни и някои деца с телесно тегло над 40 kg препоръчваната начална доза Ilaris за CAPS е 150 mg на всеки 8 седмици.

За тези с телесно тегло от поне 15 kg до 40 kg, препоръчителната начална доза е 2 mg/kg на всеки 8 седмици. В зависимост от това как тялото Ви реагира, Вашият лекар може да увеличи дозата Ви до 3 mg/kg на всеки 8 седмици.

Каква е дозировката на Ilaris за деца?

Дозировката на Ilaris се основава на телесното тегло. Вижте „Какви са обичайните дози на Ilaris?“ точно по-горе за повече информация относно препоръчителните дози за възрастни и деца.

В някои случаи Ilaris се използва за лечение на системен ювенилен идиопатичен артрит при деца на възраст 2 години и по-големи, които тежат поне 7,5 kg.

Ilaris се използва и за лечение на следните синдроми на периодична треска при някои деца:

 • фамилна средиземноморска треска
 • хиперимуноглобулин D синдром/дефицит на мевалонат киназа
 • периодичен синдром, свързан с рецептор на фактор на туморна некроза
 • периодични синдроми, свързани с криопирин (при деца на възраст 4 години и повече)
  • фамилен простуден автовъзпалителен синдром
  • Синдром на Muckle-Wells

За да научите повече за дозирането на Ilaris за деца, говорете с Вашия лекар.

* Един кг е равен на около 2,2 паунда (lb).

Ilaris използва ли се дългосрочно?

Да, Ilaris обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозите на Ilaris.

Използва ли се Ilaris за лечение на тревожност? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Ilaris не е одобрен за лечение на тревожност. За повече информация относно одобрените употреби на Ilaris вижте тази задълбочена статия.

Говорете с Вашия лекар за безпокойството си, докато използвате Ilaris. Те могат да предложат стратегии за облекчаване на вашите симптоми или да препоръчат възможности за лечение, които са подходящи за вас.

Дозировката на Ilaris базирана ли е на възрастта за някакви състояния?

Не, дозировката на Ilaris не се основава на възрастта за което и да е състояние. Лекарите изчисляват вашата доза от това лекарство според телесното ви тегло.

Но Ilaris не се препоръчва за деца на възраст под 4 години, когато се използва за лечение на периодични синдроми, свързани с криопирин. И лекарството не се препоръчва за употреба при деца на възраст под 2 години, когато се използва за лечение на системен ювенилен идиопатичен артрит. Това е така, защото няма проучвания на Ilaris при деца под тази възраст.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката Ilaris, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на лекуваното състояние
 • вашето телесно тегло
 • вашата възраст (вижте ЧЗВ точно по-горе за подробности)

Как се прилага Ilaris?

Медицински специалист ще приложи Ilaris като инжекция под кожата ви веднъж на всеки 4 до 8 седмици, в зависимост от състоянието, за което се използва. Вероятно ще получите вашите дози в кабинета на вашия лекар, клиника или евентуално болница.

Когато Вашият лекар Ви предпише Ilaris, той ще Ви уведоми колко често трябва да приемате доза. И преди вашата инжекция медицински специалист ще ви обясни процеса, за да знаете какво да очаквате.

Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно получаването на инжекции Ilaris. За повече информация относно Ilaris вижте тази статия.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете уговорения час за получаване на Вашата доза Ilaris, незабавно се обадете в кабинета на Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да си уговорите нова среща. Важно е да следвате схемата на дозиране и да получавате инжекциите си навреме.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните часа си за инжекция, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Ilaris, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако имам проблеми с черния дроб или бъбреците, моята доза Ilaris ще бъде ли различна?
 • Телесното тегло ли е единственият фактор, използван за определяне на моята доза Ilaris?
 • Ако съм на 65 или повече години, рискът ми от нежелани реакции ще се увеличи ли с по-висока доза от това лекарство?

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss