Подробности за дозировката на Celexa

Въведение

Ако имате депресия, Вашият лекар може да Ви предложи Celexa като опция за лечение. Celexa е лекарство с рецепта, използвано за лечение на депресия при възрастни на възраст 18 и повече години. Предлага се като таблетка, която поглъщате.

Celexa е част от група лекарства, наречени антидепресанти. Също така е част от по-малка група антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Активната съставка в Celexa е циталопрам. Активната съставка е това, което кара лекарството да работи. Циталопрам също е генеричната версия на Celexa. Генериците са точни копия на активното лекарство в марковото лекарство.

Тази статия описва дозите на Celexa, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Celexa, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща обичайните дози на Celexa, които се предоставят от производителя на лекарства. Но когато приемате Celexa, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозировката на Celexa?

Информацията по-долу е относно обичайните дози на Celexa.

Забележка: Тази таблица подчертава основите на дозировката на Celexa. Той изброява силните страни на Celexa в милиграми (mg). Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Celexa форма Силните страни на Celexa Начална доза Celexa Диапазон на дозиране на Celexa
таблет • 10 мг
• 20 мг
• 40 мг
20 mg веднъж дневно 20 mg до 40 mg веднъж дневно

Каква е формата на Celexa?

Celexa идва като таблетка, която поглъщате.

Какви са силните страни на таблетките Celexa?

Таблетките Celexa се предлагат в следните концентрации:

 • 10 мг
 • 20 мг
 • 40 мг

Тези таблетки може да имат черта, което означава, че имат линия през средата. В някои случаи тази линия се използва като ръководство за разрязване на хапче наполовина. Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да опитате това.

Какви са обичайните дози на Celexa?

Вашият лекар вероятно ще започне, като Ви предпише ниска доза Celexa. Те може да го коригират с течение на времето, за да достигнат точната сума за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-ниската доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при депресия

Вашият лекар обикновено ще започне Вашата доза за депресия с 20 mg веднъж дневно.

След една седмица Вашият лекар може да започне да увеличава дозата Ви. Целта е достигане на терапевтична доза. Това е дозата, която осигурява желания ефект, като например по-малко или по-леки симптоми. Няма препоръчителна „нормална“ или средна доза за достигане на терапевтични нива. Вашият лекар ще Ви предпише дозировка, която отговаря на Вашите индивидуални нужди.

Препоръчваната максимална доза на ден за лечение на депресия е 40 mg. По-високи дози от тази могат да увеличат риска от странични ефекти. (За да научите повече за страничните ефекти на Celexa, прочетете тази статия.)

За някои групи хора най-високата предписана доза може да е различна от препоръчваната максимална доза. За да научите повече, вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-долу.

Каква е дозировката на Celexa за деца?

Celexa понякога се предписва не по предназначение за деца. При употреба извън етикета лекарите предписват лекарство за цел, различна от тази, за която е одобрено. Дозите Celexa за деца често са по-ниски от дозите за възрастни.

Ако лекарят на вашето дете предпише Celexa, той ще избере дозировка въз основа на своите знания и опит. Дозировката ще зависи от възрастта на вашето дете и състоянието, което се лекува. Например дозите понякога са различни за деца на възраст от 7 до 11 години.

Celexa има предупреждение в кутия за риска от суицидни мисли и поведение при деца. Така че, ако лекарят на детето ви предпише Celexa, той обикновено ще наблюдава детето ви отблизо. За подробности вижте „Предупреждение в кутия: Риск от суицидни мисли и поведение при деца и млади възрастни“ в горната част на тази статия.

Celexa приема ли се дългосрочно?

Да, Celexa обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Ако се интересувате от спиране на Celexa, първо говорете с Вашия лекар. Те ще ви предпишат схема за намаляване на дозата, за да намалите бавно дозата. Това може да намали риска от определени нежелани реакции. За да научите повече за спирането на Celexa, вижте раздела „Celexa и оттегляне“ по-долу.

Корекции на дозировката

Вашият лекар може да продължи да Ви предписва началната доза Celexa (20 mg на ден), ако:

 • са на възраст 60 или повече години
 • приемате определени лекарства, които взаимодействат със Celexa (за повече подробности вижте тази статия)
 • разграждате Celexa по-бавно в тялото си (това може да се определи чрез генетичен тест)
 • имате чернодробни проблеми, които могат да повлияят на това как тялото ви разгражда Celexa

Вашият лекар може да намали дозата на Celexa, ако имате нежелани реакции, когато приемате по-високи дози. За да научите повече за страничните ефекти на Celexa, прочетете тази статия.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Celexa може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което приемате лекарството
 • твоята възраст
 • други състояния, които може да имате (вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе)

Преди да Ви предпише Celexa, Вашият лекар може да попита дали сте имали епизоди на мания. Това е така, защото Celexa може да причини мания, особено при хора с биполярно разстройство. Манията е състояние, което причинява необичайно приповдигнато настроение (еуфория), хиперактивност и евентуално заблуди. А биполярното разстройство е състояние, което причинява периоди на мания или депресия.

Вашият лекар може да не Ви препоръча Celexa, ако имате анамнеза (или фамилна анамнеза) за манийни епизоди.

Вашият лекар може също така да попита дали приемате някакви лекарства, за които е известно, че взаимодействат със Celexa. За повече информация относно взаимодействията на Celexa вижте тази статия.

Как се приема Celexa?

Обикновено ще вземете таблетка Celexa, като я погълнете. Можете да го приемате със или без храна.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Celexa вижте тази статия.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Ако ви е трудно да прочетете етикета с рецептата на вашето лекарство, кажете на вашия лекар или фармацевт. Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Celexa в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Celexa, вземете я веднага щом се сетите. Но ако наближава времето за следващата доза, вземете следващата доза според графика. Не приемайте две дози наведнъж.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да вземете дозата си Celexa навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Celexa, отколкото Ви е предписал Вашият лекар. Това може да доведе до сериозни странични ефекти. За да научите повече за страничните ефекти на Celexa, прочетете тази статия.

Симптоми на предозиране

Симптомите на предозиране с Celexa могат да включват:

 • симптоми на серотонинов синдром (сериозно състояние, причинено от натрупване на серотонин)
 • високо кръвно налягане
 • ниско кръвно налягане, което може да е рядко
 • промени в сърдечния ритъм
 • ускорен пулс
 • гърчове
 • кома
 • промени в психическото състояние, като объркване

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Celexa

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Celexa. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Celexa и оттегляне

Прекалено бързото спиране на Celexa може да причини синдром на прекъсване. При това състояние изпитвате група симптоми след спиране на антидепресанти, като Celexa.

Синдромът на прекъсване е различен от симптомите на отнемане, които се появяват след спиране на опиатите, група лекарства, различна от тази, към която принадлежи Celexa. (Оттеглянето е набор от симптоми, които могат да възникнат, когато спрете да приемате лекарство, от което тялото ви е станало зависимо.)

Симптомите на синдрома на прекъсване включват:

 • изпотяване
 • безсъние (проблем със съня)

 • промени в настроението
 • безпокойство
 • възбуда
 • световъртеж
 • звънене в ушите
 • главоболие

Ако вие и вашият лекар решите, че трябва да спрете приема на Celexa, те ще ви дадат график за постепенно намаляване. Това е бавно понижаване на вашата доза. Графикът на постепенно намаляване помага да се избегне синдромът на прекъсване.

За повече информация относно безопасното спиране на Celexa или намаляването на дозата, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако вашият лекар ви препоръча Celexa, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Celexa без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Celexa точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. (За да прегледате препоръчваните дози, вижте раздела „Каква е дозата на Celexa?“ по-горе.)

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Какви са възможните причини, поради които моята доза може да остане на 20 милиграма (mg) на ден?
 • Дали предписването на по-ниска доза Celexa би намалило риска от странични ефекти?
 • Колко бавно трябва да намаля моята доза Celexa, за да избегна синдрома на прекъсване? (За подробности вижте раздела „Celexa и оттегляне“ по-горе.)
 • Ако започна да приемам друго лекарство, ще промените ли моята доза Celexa?

За да научите повече за Celexa, вижте тези статии:

 • Целекса (циталопрам)
 • Странични ефекти на Celexa: Какво трябва да знаете
 • Взаимодействия на Celexa: Алкохол, лекарства и други

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss