Подробности за дозировката на Avonex

Avonex (интерферон бета-1а) е лекарство с рецепта, използвано при възрастни за лечение на определени видове множествена склероза (МС) и клинично изолиран синдром. Лекарството идва като течен разтвор, който се прилага като инжекция, обикновено веднъж седмично.

Каква е дозировката на Avonex?

Този раздел описва обичайните дози на Avonex. Продължете да четете, за да научите повече.

Какви са формите на Avonex?

Avonex се предлага като течен разтвор в еднодозови предварително напълнени спринцовки и писалки за автоинжектори. Лекарството се прилага под формата на мускулна инжекция.

В каква концентрация се предлага Avonex?

Avonex се предлага в една концентрация от 30 микрограма (mcg) в 0,5 милилитра (mL) разтвор.

Какви са обичайните дози на Avonex?

Вашият лекар може да Ви започне с ниска доза и да я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при множествена склероза

Типичната доза Avonex за възрастни с рецидивиращи форми на МС е 30 mcg, приемани веднъж седмично. Ще инжектирате Avonex в мускула на горната външна част на бедрото.

Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза, когато за първи път започнете лечение с Avonex. Това се прави, за да се намали рискът от развитие на грипоподобни симптоми (като втрисане, треска или мускулна болка) в деня, в който приемате дозата.

Например, Вашият лекар може да Ви предпише начална доза от 7,5 mcg за седмица 1. След това седмичната доза постепенно ще се увеличава със стъпки от 7,5 mcg, докато достигнете 30 mcg. Така че на седмица 2 ще инжектирате 15 mcg. На седмица 3 ще инжектирате 22,5 mcg.

На 4-та седмица ще инжектирате първата си доза от 30 mcg. Препоръчителната поддържаща (дългосрочна) доза на Avonex е инжекция от 30 mcg веднъж седмично.

Avonex използва ли се дългосрочно?

Да, Avonex обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Avonex може да зависи от няколко фактора. Те включват:

  • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
  • твоята възраст
  • формата на Avonex, която използвате
  • други състояния, които може да имате, като проблеми със сърцето, щитовидната жлеза или кръвна картина

Как се прилага Avonex?

Avonex се прилага като инжекция в мускула на горната външна част на бедрото. Ще получите първата си доза в кабинета на Вашия лекар. След това Вашият лекар може да научи Вас или лице, което се грижи за Вас, как да поставяте инжекциите у дома.

Трябва да съхранявате Avonex в хладилник. Ако не е наличен хладилник (например при пътуване), Avonex може да се съхранява при стайна температура (до 77°F или 25°C) до 7 дни. Не трябва да замразявате Avonex.

Съхранявайте Avonex в оригиналната му опаковка, за да го предпазите от светлина. Не забравяйте да използвате ново устройство за всяка инжекция.

Когато сте готови да инжектирате дозата си, извадете Avonex от хладилника. Поставете го на плота за 30 минути, за да достигне стайна температура. Не трябва да използвате други методи за затопляне на Avonex, като например гореща вода.

За всяка доза трябва да редувате областта на кожата, където поставяте инжекцията. Не инжектирайте в зона, която изглежда раздразнена или наранена. Избършете мястото, в което ще инжектирате, с тампон, напоен със спирт. И не забравяйте да измиете ръцете си, преди да започнете процеса на инжектиране.

Производителят на Avonex предоставя инструкции стъпка по стъпка как да използвате писалката за автоинжектор и спринцовката.

След използване на автоинжектора или спринцовката, те трябва да се поставят в специален контейнер за остри предмети за изхвърляне.

Ако получите грипоподобни симптоми в деня, в който инжектирате дозата си, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате лекарства без рецепта за болка или треска. Тези лекарства могат да включват ацетаминофен (тиленол) и дифенхидрамин (бенадрил). Може да е по-вероятно да изпитате грипоподобни симптоми, когато за първи път започнете лечение с Avonex. С течение на времето тези симптоми могат да намалеят или да изчезнат напълно.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Avonex говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

  • имат голям шрифт
  • използвайте брайл
  • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Avonex, вземете я веднага щом се сетите. Но ако наближава времето за следващата доза, трябва да пропуснете пропуснатата доза и да приемете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да вземете дозата си Avonex навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Avonex, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, ако сте приели твърде много Avonex

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Avonex. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Avonex.

Дозировката на Avonex сходна ли е с тази на Rebif?

Avonex и Rebif се предлагат в еднакви форми и обща активна съставка*, но имат някои разлики в дозировката и приложението.

Avonex и Rebif съдържат интерферон бета-1а като активна съставка. И двете се предлагат като еднодозова предварително напълнена спринцовка и писалка за автоинжектор. Но Avonex се инжектира в мускула на външната горна част на бедрото, докато Rebif се инжектира под кожата на бедрото, бедрото, корема или горната част на ръката.

Avonex обикновено се инжектира веднъж седмично. Rebif обикновено се инжектира три пъти седмично.

Вашият лекар може да избере да започне лечението Ви с Avonex или Rebif с ниска доза и бавно да я увеличава с времето. Дозата в mcg за всяко лекарство е различна. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар. Можете също да видите тази статия за повече подробности относно дозировката на Rebif.

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Колко време отнема Avonex да започне да действа?

Avonex започва да действа след първата доза. Поради начина, по който лекарството действа, вероятно няма да го почувствате в тялото си. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството работи за лечение на Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Avonex, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Avonex, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Avonex без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Avonex точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

  • Може ли дозата ми да бъде намалена, ако изпитам досадни странични ефекти от Avonex?
  • Трябва ли моята доза Avonex да се промени, ако текущата ми доза не овладява напълно симптомите ми?
  • Мога ли просто да спра приема на Avonex или трябва бавно да намаля дозата си, преди да прекратя лечението си?

За да научите повече за Avonex, вижте тази статия.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss