Подробности за дозировката за Triumeq

Triumeq (абакавир, долутегравир и ламивудин) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на ХИВ. Triumeq се предлага като перорална таблетка. Triumeq PD се предлага като таблетка за перорална течна суспензия. И двете форми се приемат веднъж дневно.

Triumeq се използва при възрастни и някои деца за лечение на HIV. Triumeq PD се предписва за лечение на HIV при определени деца, които не могат да приемат таблетки Triumeq.

Активните съставки в Triumeq и Triumeq PD са абакавир, долутегравир и ламивудин. (Активните съставки са това, което кара лекарството да действа.) Абакавир и ламивудин принадлежат към група лекарства, наречени нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза. Долутегравир принадлежи към група лекарства, наречени интегразни инхибитори.

Тази статия описва дозите на Triumeq и Triumeq PD, както и техните силни страни и как да ги приемате. За да научите повече за двете форми на лекарството, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Triumeq?

Този раздел описва обичайните дози на Triumeq.

Какви са формите на Triumeq?

Triumeq се предлага като перорална таблетка. Triumeq PD се предлага като таблетка, която се смесва с вода, за да се получи течна суспензия, която детето поглъща.

Какви са силните страни на Triumeq?

Таблетките Triumeq съдържат три активни съставки* в следните концентрации:

 • 600 милиграма (mg) абакавир
 • 50 mg долутегравир
 • 300 mg ламивудин

Активните съставки в таблетките Triumeq PD се предлагат в следните концентрации:

 • 60 mg абакавир
 • 5 mg долутегравир
 • 30 mg ламивудин

* Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.

Какви са обичайните дози на Triumeq?

Вашият лекар (или лекарят на вашето дете) ще предпише препоръчителната доза Triumeq (или Triumeq PD) за лечение на ХИВ.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар или лекаря на Вашето дете.

Дозировка за ХИВ

Типичната дозировка на Triumeq за възрастни с ХИВ е една таблетка, приемана веднъж дневно.

Каква е дозировката на Triumeq или Triumeq PD за деца?

Triumeq се използва за лечение на ХИВ при деца с тегло най-малко 25 килограма (kg)* или повече. Дозировката е една таблетка веднъж дневно.

Triumeq PD се използва при деца на възраст най-малко 3 месеца и с тегло от 6 kg до под 25 kg. Не се препоръчва за деца с тегло над 25 kg.

Лекарят на Вашето дете ще следи теглото му и може да го прехвърли на Triumeq, след като теглото му достигне 25 kg или повече.

Triumeq и Triumeq PD не са взаимозаменяеми.

Дозировка на Triumeq PD

Таблицата по-долу описва типичните дози Triumeq за деца въз основа на телесното тегло.

Телесно тегло в килограми Дозировка на Triumeq PD Обща доза на ден
6 кг до по-малко от 10 кг 3 таблетки, приемани веднъж дневно като суспензия • 180 mg абакавир
• 15 mg долутегравир
• 90 mg ламивудин
10 кг до по-малко от 14 кг 4 таблетки, приемани веднъж дневно като суспензия • 240 mg абакавир
• 20 mg долутегравир
• 120 mg ламивудин
14 кг до по-малко от 20 кг 5 таблетки, приемани веднъж дневно като суспензия • 300 mg абакавир
• 25 mg долутегравир
• 150 mg ламивудин
20 кг до по-малко от 25 кг 6 таблетки, приемани веднъж дневно като суспензия • 360 mg абакавир
• 30 mg долутегравир
• 180 mg ламивудин

За повече информация относно дозировката на Triumeq или Triumeq PD за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

* Един килограм се равнява приблизително на 2,2 паунда (lb).

Използва ли се Triumeq дългосрочно?

Да, ако се установи, че Triumeq е безопасен и ефективен при лечението на състоянието на дадено лице, той обикновено се използва като дългосрочно лечение.

Корекции на дозировката

Triumeq и Triumeq PD не се препоръчват за употреба при хора с умерени до тежки чернодробни проблеми. Тези лекарства също може да не са безопасни за употреба при хора с тежки бъбречни проблеми.

Ако е необходима корекция на дозата при чернодробни или бъбречни проблеми, Вашият лекар (или лекарят на Вашето дете) може да предпише различно лечение.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси относно дозировката на Triumeq или Triumeq PD.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Triumeq може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • възраст на човек
 • телесно тегло на дете
 • други състояния, които човек може да има (вижте раздела „Коригиране на дозата“ точно по-горе)

Как се приема Triumeq?

Triumeq се предлага като перорална таблетка, която приемате веднъж дневно. Можете да приемате Triumeq със или без храна.

Трябва да поглъщате таблетките Triumeq цели. Не ги режете, дъвчете или смачквайте. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Triumeq PD се смесва с вода, за да се получи течна суспензия, която вашето дете ще пие веднъж на ден. Броят на таблетките, които приемат, ще се основава на телесното им тегло. Това лекарство може да се приема със или без храна.

Вашето дете не трябва да поглъща таблетките Triumeq PD цели. И таблетките не трябва да се смачкват, дъвчат или режат. Те трябва да се смесват с вода преди поглъщане. За информация как да подготвите Triumeq PD, вижте инструкциите на производителя.

Ако приемате лаксативи или антиациди, които съдържат алуминий или магнезий, Triumeq или Triumeq PD трябва да се приемат поне 2 часа преди или 6 часа след приема на тези лекарства.

Ако приемате добавки, които съдържат калций или желязо, обърнете внимание на следните инструкции:

 • Ако приемате Triumeq или Triumeq PD с храна, можете да приемате тези добавки едновременно с приема на Triumeq или Triumeq PD.
 • Ако приемате Triumeq или Triumeq PD без храна, вземете лекарството поне 2 часа преди или 6 часа след приема на тези добавки.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Triumeq вижте раздела „Изтичане“ на тази статия. Или можете да говорите с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Triumeq в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Важно е да приемате дневни дози Triumeq или Triumeq PD, както е предписано. Липсващите дози могат да влошат HIV. Ако Вие (или Вашето дете) пропуснете доза от лекарството, трябва да го приемете възможно най-скоро. Но не приемайте (или прилагайте) две дози, за да наваксате пропуснатата доза.

Ако имате нужда от помощ за запомняне на дневните дози Triumeq, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Приемането на повече от предписаното количество Triumeq или Triumeq PD може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Triumeq

Незабавно се обадете на лекаря, ако смятате, че сте приели твърде много Triumeq (или детето ви е приело твърде много Triumeq PD).

Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако вие или вашето дете имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на местния номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на това лекарство. Ако вашият лекар препоръча Triumeq за вас (или Triumeq PD за вашето дете), той ще предпише правилната дозировка.

Запомнете, че не трябва да променяте дозата на Triumeq (или дозата на Triumeq PD на вашето дете) без лекарска препоръка. Тези лекарства трябва да се приемат точно както е предписано. Говорете с лекар, ако имате въпроси или притеснения относно вашата (или на вашето дете) дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на лекаря:

 • Като възрастен, теглото ми влияе ли върху дозировката на Triumeq?
 • Каква е дозата на Triumeq в сравнение с тази на Biktarvy?
 • Ще продължа ли да приемам препоръчителната доза, ако приемам други лекарства, които засягат черния ми дроб?

За да научите повече за Triumeq, вижте тези статии:

 • Всичко за Triumeq
 • Странични ефекти на Triumeq: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss