Поглед към ХОББ: гръден кош, сини устни и други признаци

Вътре в ХОББ

ХОББ е сложно състояние, което е резултат от хронично възпаление на дихателните пътища и прогресивни структурни промени от продължително излагане на дразнители. Най-често срещаният дразнител е тютюневият дим.

Хората с това състояние имат увреждане на дихателните пътища и въздушните торбички в белите си дробове. Това увреждане затруднява дишането на хората с ХОББ, което ги кара да се чувстват недостиг на въздух.

ХОББ предизвиква много външни симптоми, които бавно се влошават с течение на времето. Според Американската белодробна асоциация ХОББ е третата водеща причина за смърт в Съединените щати.

Повече от 11 милиона американци са били диагностицирани с болестта, а други около 24 милиона американци имат болестта, но не са диагностицирани.

ХОББ води до редица дългосрочни симптоми, които могат да доведат до ранна смърт.

Кашлица, произвеждаща слуз

Кашлицата е един от най-очевидните симптоми на ХОББ. Когато имате ХОББ, белите ви дробове произвеждат повече гъста слуз от обикновено. Това запушва белите дробове и затруднява дишането. Кашлицата е начинът на тялото ви да се освободи от тази допълнителна слуз.

Слузта може да бъде жълта, зеленикава, бяла или бистра. Хората с ХОББ са склонни да се разболяват по -лесно от инфекции на горните дихателни пътища и да отнемат повече време за възстановяване.

Ако имате някой от следните симптоми, посетете Вашия лекар:

 • задух
 • образуване на жълта или зелена храчка
 • хрипове
 • треска или втрисане

Хрипове

Когато имате ХОББ, дихателните пътища, които позволяват на кислорода да постъпва в белите дробове, често са по -тесни от нормалното. Тъй като въздухът се бори да премине през тези по-тънки канали, той кара стените на дихателните пътища да вибрират.

Вибрацията произвежда свистящ звук, известен като хрипове. Това е същият звук, който хората с астма понякога издават, когато имат затруднено дишане. Бронходилататорите и стероидните лекарства могат да отворят дихателните ви пътища, за да подобрят дишането и да облекчат хрипове.

Хрипове е сериозен симптом, който изисква медицинска помощ, особено със симптоми, които включват:

 • образуване на жълти или зеленикави храчки
 • треска или втрисане
 • влошаваща се кашлица
 • задух

Сини устни и нокти

ХОББ също може да превърне устните и ноктите ви в синкав цвят. Тази промяна на цвета е симптом, че нямате достатъчно кислород в кръвта си.

Обикновено кръвта ви е червена. Когато е лишена от кислород, кръвта става синя. Тази синкаво оцветена кръв може да придаде на устните и ноктите ви син оттенък.

Синкавото обезцветяване на кожата се нарича още цианоза. Това е много сериозен симптом, който налага незабавно обаждане за спешна медицинска помощ.

Подуване на долната част на тялото

Подуването на краката или стъпалата е друг сериозен симптом. За да компенсира увреждането на белите дробове, сърцето ви трябва да изпомпва по -силно, за да получи достатъчно кислород до останалата част от тялото ви.

С течение на времето сърдечният мускул може да се повреди и да се увеличи от допълнителната работа. Подуването на долната част на тялото може да означава, че сте развили форма на сърдечна недостатъчност.

Накратко, ХОББ често води до други сериозни дългосрочни състояния и увреждания.

Барел сандък

След като сте имали ХОББ известно време, може да развиете изпъкналост в гърдите. Гръдният кош придобива вид на бъчва, наречен „бъчвен сандък“.

Образува се гръден кош, защото белите ви дробове са хронично препълнени с въздух и не могат да се изпускат нормално. Това кара гръдния ви кош да бъде частично разширен през цялото време.

Сандъкът с варел може да влоши съществуващите проблеми с дишането от ХОББ, което още повече затруднява дишането ви. Може лесно да се задъхвате дори при най-простите дейности.

Отслабване

Когато белите ви дробове не работят толкова добре, колкото трябва, тялото ви трябва да работи по-усилено, за да диша. Това може да доведе до изгаряне на до 10 пъти повече калории от обикновено.

ХОББ и нейните симптоми на задух и хронична кашлица могат да доведат до намален апетит, евентуална загуба на тегло и дори кахексия.

Кахексията е загуба на тялото, която причинява симптоми, които включват:

 • умора
 • летаргия
 • слабост
 • мускулна атрофия
 • тежка загуба на тегло

Да живеем по -добре с ХОББ

Когато имате проблеми с дишането, дори най-простите ежедневни дейности се превръщат в предизвикателства. Въпреки че няма лек за ХОББ, лечението може да ви помогне да дишате по-лесно и да облекчите симптомите, които пречат на живота ви.

Вашият лекар вероятно ще ви препоръча да направите следното:

 • яжте питателна диета
 • упражнявай се редовно
 • приемайте лекарства, за да отворите дихателните си пътища
 • спрете цигарите, преди белите ви дробове да се увредят още повече

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss