Пиенето на кафе увеличава или намалява риска от камъни в бъбреците?

Настоящите изследвания показват, че пиенето на кафе може действително да намали общия ви риск от развитие на камъни в бъбреците.

Близък план на ръка, наливаща гореща чаша кафе
Rachen Buosa/EyeEm/Getty Images

А камък в бъбрека е малко, твърдо вещество, направено от отпадъчни продукти в урината ви, които не са били изхвърлени адекватно.

Въпреки че изследователите все още проучват връзката между пиенето на кафе и риска от камъни в бъбреците, последните проучвания показват, че консумацията на кофеин може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Тази статия разбива това, което в момента знаем за връзката между кафето и камъните в бъбреците, заедно с известните рискови фактори и стратегиите за превенция на камъни в бъбреците.

Бързи факти за камъните в бъбреците

 • Камъните в бъбреците засягат хора от всички възрасти, включително деца и тийнейджъри.
 • Камъни в бъбреците се образуват два пъти по-често при хора, определени като мъже по рождение, отколкото при хора, определени като жени по рождение. Рискът достига пик на около 30-годишна възраст за всички полове.
 • Експертите препоръчват да пиете повече вода и да следите внимателно приема на натрий и калций, за да намалите риска от развитие на камъни в бъбреците.
 • Повечето камъни в бъбреците могат да се отделят без медицинска намеса. При по-големи камъни в бъбреците обаче може да се наложи да посетите лекар за лечение.

Какво знаем за връзката между кафето и камъните в бъбреците?

Тъй като кафето има диуретични свойства (което означава, че може да ви накара да пикаете по-често), хората често приемат, че пиенето на кафе може да дехидратира, като по този начин увеличава риска от камъни в бъбреците. Данните обаче сочат обратното.

Всъщност скорошни изследвания върху камъните в бъбреците показват, че употребата на кофеин всъщност може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Според проучване от 2021 г. на Националната бъбречна фондация, кофеинът, независимо дали в чай, сода, кафе или алкохол, е защитен и може да намали риска от камъни в бъбреците. Дори преминаването от 1 чаша на 1,5 чаши на ден може да намали шансовете за потенциални камъни в бъбреците с до 40%.

Друго проучване, публикувано през 2021 г., показа, че тези, които пият кафе или чай, са по-малко склонни да развият камъни в бъбреците, отколкото тези, които не пият кофеинови течности. В това проучване е доказано, че водата увеличава потока на урината, което води до повишена защита срещу камъни в бъбреците.

Систематичен преглед и мета-анализ, публикувани през 2022 г., също установиха, че по-високият прием на кофеин може да бъде свързан с по-нисък риск от камъни в бъбреците.

Какво причинява камъни в бъбреците и кой е изложен на риск от тях?

Камъните в бъбреците са страничен продукт от неспособността на тялото ви да промие адекватно отпадъчните продукти чрез урината ви. Когато някои минерали в урината ви не се отмиват, те могат да образуват кристали. Тези малки кристали продължават да събират други видове отпадъци, докато се развие камък.

Има четири вида камъни в бъбреците, направени от:

 • Калциев оксалат: Това е най-честият вид камъни в бъбреците. Диета с ниско съдържание на оксалати може да помогне за намаляване на риска от развитие на този тип камъни.
 • Пикочна киселина: Това е вторият най-разпространен вид камъни в бъбреците. Те често се развиват при хора с подагра, диабет или метаболитен синдром.
 • Струвит: Този тип камъни в бъбреците често се появяват при хора с инфекции на пикочните пътища (UTI), бъбречни инфекции или и двете.
 • Цистин: Този тип камъни в бъбреците се образуват от цистин, аминокиселина, която изтича от бъбреците в урината. Среща се при хора, които имат генетично заболяване, наречено цистинурия.

Бъбречните камъни засягат хора от всички възрасти, но има няколко известни рискови фактори. Те включват:

 • възраст
 • диета с високо съдържание на животински протеини, сол или захари
 • със затлъстяване
 • здравословни състояния като хипертония, диабет и хронично бъбречно заболяване
 • заседнал начин на живот
 • фамилна анамнеза за камъни в бъбреците
 • среда (високи температури и влажност)
 • някои лекарства (като ацетазоламид или варфарин)
 • излагане на вредни химикали като кадмий или меламин

Какви са симптомите на камъни в бъбреците и кога трябва да потърсите медицинска помощ?

Може да забележите няколко неудобни или болезнени симптома, когато се развие камък в бъбрека. Тези симптоми могат да включват:

 • болки в кръста
 • стомашни болки
 • кръв в урината ви
 • гадене и повръщане

Свържете се с лекар, ако изпитвате някой от горните симптоми. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате някой от следните симптоми:

 • треска и втрисане
 • гадене, повръщане
 • толкова силна болка, че не можете да се чувствате удобно
 • гадене, повръщане
 • кръв в урината ви
 • затруднено уриниране

Кой е най-добрият начин за предотвратяване на камъни в бъбреците?

Вашата диета изглежда има най-голям ефект върху риска от развитие на камъни в бъбреците. Изследванията показват, че това, което ядете и колко пиете, са пряко свързани с риска от развитие на камъни в бъбреците.

А Проучване от 2020 г установиха, че повишената консумация на течности, плодове и фибри е свързана с по-нисък риск от хоспитализация за камъни в бъбреците, което предполага, че промяната на това, което човек яде и напитките, може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Пийте повече течности

А Проучване от 2021 г предполага, че колкото повече кафе, чай или алкохол пиете, толкова по-малки са шансовете ви за камъни в бъбреците. За всеки допълнителни 200 ml напитка, консумирана от участник, рискът от образуване на камъни в бъбреците намалява с 13%.

Ако сте предразположени към образуване на камъни в бъбреците, експертите препоръчват винаги да пиете много вода. Водата и другите течности – включително чай и кафе – поддържат функционирането на бъбреците ви, като помагат за изхвърлянето на отпадъците, което е жизненоважно за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Намалете количеството натрий и месото, което ядете

Също така е важно да наблюдавате приема на натрий и месо.

Това проучване от 2020 г. установи пряка връзка между консумацията на натрий (сол) и увеличаването на камъните в бъбреците. Проучването установи също, че увеличаването на консумацията на месо с 50 грама (1,76 унции) води до 1,17% увеличение на шанса за развитие на камъни в бъбреците.

Яжте повече плодове и фибри

Друг 2014 проучване също установи, че яденето на повече фибри, плодове и зеленчуци намалява риска от камъни в бъбреците при жени след менопауза. Въпреки това, защитните ефекти на тази диета не са от полза за тези, които са знаели рискови фактори за камъни в бъбреците или анамнеза за камъни в бъбреците.

Бъбречните камъни са станали по-често срещани в световен мащаб. Пиенето на повече течности може да намали риска от камъни в бъбреците. Яденето на повече плодове и фибри и по-малко сол, захар и животински протеини също може да ви помогне да избегнете камъни в бъбреците.

Що се отнася до кафето, чашата от време на време може да е добър избор за тези, които искат да намалят риска от камъни в бъбреците. Въпреки че все още са необходими повече изследвания, текущите проучвания показват, че кафето може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss