Офталмоплегия

Какво е офталмоплегия?

Офталмоплегията е парализа или слабост на очните мускули. Може да засегне един или повече от шестте мускула, които държат окото на място и контролират движението му.

Има два вида офталмоплегия: хронична прогресираща външна офталмоплегия и вътрешна офталмоплегия.

Хронична прогресираща външна офталмоплегия

Хронична прогресираща външна офталмоплегия обикновено се появява при възрастни на възраст между 18 и 40 години. Обикновено започва с увиснали клепачи и затруднено контролиране на мускулите, които координират очите.

Интернуклеарна офталмплегия

Интернуклеарната офталмоплегия се причинява от увреждане на нервите на нервните влакна, които координират страничното движение на очите. Това води до двойно виждане. Това състояние е свързано с някои други нарушения.

Какви са симптомите на офталмоплегия?

Хората, засегнати от офталмоплегия, могат да имат двойно или замъглено зрение. Те също могат да изпитат невъзможност да позиционират очите в синхрон. Някои може също да имат затруднения да движат и двете си очи във всяка посока и много ще имат увиснали клепачи.

Ако офталмоплегията е свързана със системно заболяване, други симптоми могат да включват затруднено преглъщане и обща мускулна слабост.

Какво причинява офталмоплегия?

Това състояние може да бъде вродено (присъства при раждането) или да се развие по-късно в живота. Обикновено се причинява от нарушаване на съобщенията, които се изпращат от мозъка към очите.

Интернуклеарната офталмоплегия често се причинява от множествена склероза, травма или инфаркт.

Външната офталмоплегия обикновено се причинява от мускулни нарушения или митохондриални заболявания като болест на Грейвс или синдром на Kearns-Sayre.

Други често срещани причини включват:

  • мигрена
  • заболяване на щитовидната жлеза
  • удар
  • мозъчна травма
  • мозъчен тумор
  • инфекция

Рискови фактори за офталмоплегия

Офталмоплегията е малко по -вероятно да се появи при хора с диабет. Мъже с диабет, които са на възраст над 45 години и имат диабет тип 2 повече от 10 години бяха идентифицирани наскоро като категория с по-висок риск за развитие на офталмоплегия.

Хората, които имат състояние, което засяга мускулния им контрол, като множествена склероза или болестта на Грейвс, са по -застрашени от други. Като цяло, няма фактори за избор на начин на живот, които допринасят за риск от офталмоплегия. Но поддържането на здрава съдова система чрез поддържане на балансиран начин на живот ще намали риска от инсулт и свързаните с него проблеми със зрението.

Как се диагностицира офталмоплегия?

Офталмоплегията може да бъде диагностицирана с физически преглед за проверка на движенията на очите. След това може да се използва MRI или CT сканиране за по-внимателно изследване на окото.

Може да са необходими кръвни изследвания, за да се определи дали е причинено от друго състояние, като заболяване на щитовидната жлеза. Може да бъдете насочени към очен специалист или невролог за тези тестове.

Как се лекува офталмоплегията?

Лечението на офталмоплегия ще зависи от вида, симптомите и основната причина. Децата, родени с това състояние, обикновено се научават да компенсират и може да не са наясно с проблеми със зрението. Възрастните могат да бъдат поставени за специални очила или да носят превръзка за очи, за да облекчат двойното виждане и да помогнат за постигане на нормално зрение.

В някои случаи лечението на мигрена може да доведе до подобрени резултати за хората с офталмоплегия.

Усложнения на офталмоплегия

Ако сте били диагностицирани с офталмоплегия, вероятно сте под наблюдение за някакви промени в мускулната слабост или развитие на генетичен синдром. Възможно е степента на мускулен контрол, която имате, да намалее с времето. Ако почувствате замъглено виждане, двойно виждане, „плуване“ в зрението си, внезапно ескалиращо главоболие или замаяност, свържете се с Вашия лекар.

Профилактика на офталмоплегия

Офталмоплегията най-често е симптом на друг синдром или заболяване. Но редовните пътувания до очния лекар могат да помогнат за ранното откриване. Дори и да имате нормално зрение, препоръчително е че посещавате очен специалист на всеки две години. Окото има деликатна мускулатура, която зависи от здравата нервна и съдова система, за да функционира правилно.

Прогноза за офталмоплегия

Хората с изолирана офталмоплегия обикновено имат стандартна продължителност на живота. Основната причина за вашата офталмоплегия ще повлияе на общата ви прогноза. Генетичните и митохондриалните заболявания, анамнезата за съдово заболяване или инсулт или генетичните синдроми могат да променят драстично вашата перспектива. Важно е да откриете, адресирате и лекувате причината за вашата офталмоплегия за най-добър резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss