Относно лошия дъх и покривалата на лицето

Лошият дъх е част от живота на всеки от време на време. Има много причини, поради които може да изпитате временен лош дъх, като например ядене на силно миришеща храна или пиене на кафе или алкохол. Или просто защото току-що сте се събудили и още не сте си измили зъбите.

По-сериозна и дълготрайна причина за лош дъх (наричан още халитоза) често са лошите навици за орална хигиена, като например нередовно миене на зъбите.

Друга дългосрочна причина за лош дъх е тютюнопушенето. Тютюнът покрива зъбите и устата с зловонни химикали.

Някои хора са забелязали, че са имали временен или хроничен лош дъх по време на пандемията от COVID-19, когато често са носили маски за лице.

Много покривала за лице могат да предотвратят излизането на лошия дъх и да попречат на другите да усетят дъха ви, когато носите такова.

Но покривалата за лице също задържат дъха ви вътре и могат да ви направят по-наясно с всеки лош дъх. В някои случаи носенето на маски може да причини или да влоши лошия дъх.

Прочетете, за да научите повече за връзката между лошия дъх и покривалата на лицето.

Може ли лошият дъх да премине през маска?

Дали други хора могат да усетят дъха ви през маската зависи от няколко фактора. Първо, помислете какъв тип маска носите. Някои предотвратяват по-голям въздушен поток от други и ограничават количеството дишане, което излиза.

Като цяло има три вида покривала за лице, които хората носят, за да предпазят себе си и другите от COVID-19 и други респираторни заболявания. Те включват:

  • платнени маски за лице
  • хирургически маски
  • Респиратори KN95 и N95

Хирургическите маски и платнените маски (включително гетите за врата) са склонни да позволяват на по-голямо количество въздух да излезе. Често това е отстрани или отгоре на тези лицеви покрития. Тънки тъкани като полиестер също могат да позволят на дъха ви да излезе.

Някои лицеви покрития прилепват по-плътно към лицето и са направени от по-малко дишащи материали, като N95s и KN95s. Тези маски са най-ефективни при филтриране на микроби. Но те също така предотвратяват излизането на лош дъх. Това е така, защото тези маски имат ниски нива на обмен на въздух, което означава, че се вкарва и извежда по-малко въздух, отколкото по-дишащите видове маски.

Може ли покритието за лице да ви причини лош дъх?

Покривалата за лице, особено по-малко дишащите опции като N95s и KN95s, изглежда задържат дъха ви вътре за продължителни периоди. Когато носите покривало за лице, особено в продължение на часове, като в училище или на работното място, е малко вероятно да премахнете маската си.

Сухотата в устата е често срещан проблем сред хората, които често носят маски за лице. Основна причина е дехидратацията. Когато носите маска, може да е по-малко вероятно да пиете редовно – което изисква често премахване и подмяна на маската.

Когато имате по-малко слюнка в устата си – често поради липса на хидратация – устата ви не може да се почисти.

Слюнката помага да поддържате устата си чиста, като изплаква частиците храна и остатъците. Някои лекарства и слюнчените нарушения често причиняват сухота в устата, но дишането през устата вместо през носа също може да причини това.

Дишането през устата е често срещано при носене на покривало за лице. Това също може да доведе до натрупване на бактерии в устата ви, което може да допринесе за лош дъх.

Как да предотвратите лошия дъх, когато носите покривало за лице

Според а Проучване от 2021 г относно миризмата от дъха и маските за лице с COVID-19, много участници в проучването започнаха да забелязват или изпитват лош дъх по време на пандемията, когато започнаха редовно да носят маски за лице.

Докато покривките за лице играят важна роля за спиране на разпространението на болестта, лошият дъх е по-малко желан.

Можете да предотвратите лошия дъх, докато носите маска, като направите следното:

  • Поддържайте добра устна хигиена. Мийте зъбите си два пъти на ден и почиствайте с конец поне веднъж на ден.
  • Избягвайте да пушите цигари.
  • Изберете по-дишащо покритие за лице, като хирургическа маска, когато е подходящо.
  • Останете хидратирани, за да предотвратите сухота в устата, основен фактор за лошия дъх.
  • Посещавайте зъболекар поне веднъж годишно, за да сте в крак със здравето на зъбите си.

За вкъщи

Много маски могат да влошат или да причинят лош дъх, но можете да предприемете стъпки, за да го управлявате. Грижете се добре за здравето на зъбите си, хидратирайте се и посещавайте редовно зъболекаря си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss