Отказът от тютюнопушенето като лечение на ХОББ

Връзката между пушенето и ХОББ

Не всеки човек, който пуши, развива хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и не всеки човек с ХОББ е пушач.

Въпреки това, много хора с ХОББ имат история на тютюнопушене. Всъщност Американската белодробна асоциация съобщава, че 85 до 90 процента от всички случаи на ХОББ са причинени от тютюнопушене.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), пушенето също представлява до 8 от 10 смъртни случая, свързани с ХОББ.

Ако имате ХОББ и пушите, време е да се откажете. Получаването на информация от Вашия лекар, посещаването на консултации и приемането на лекарства може да помогне.

Защо да се откажете?

Ако сте пушач, който е диагностициран с ХОББ, естествено е да изпитате редица негативни емоции, включително обезсърчение, гняв или депресия. Тъй като увреждането на белите дробове вече е нанесено, може би си мислите, че можете да продължите и да се насладите на цигарите си. Може би дори си мислите, че пушенето няма да има значение сега.

Макар и разбираемо, това разсъждение е далеч от истината. Дори ако вече имате ХОББ, пак можете да се възползвате от отказването. Всъщност спирането на тютюнопушенето е единственото надеждно лечение, което забавя прогресията на ХОББ и ви помага да поддържате белодробната функция, която ви е останала.

Спирането на тютюнопушенето също може да ви помогне да избегнете сериозни изблици на състоянието си.

Пристъпите на ХОББ са плашещи и опасни. Те могат да доведат до отрицателни резултати, като хоспитализация, неуспех на лечението и дори смърт. Важно е да направите всичко по силите си, за да ги избегнете. Това включва хвърляне на цигари, лули и пури.

Ако сте пушач с ХОББ, можете значително да подобрите здравето си, като оставите цигарите си завинаги.

Как да спрете да пушите

Според статистиката, съобщена от CDC за 2015 г. близо 7 от 10 възрастни пушачи в САЩ искаха да се откажат. Мнозина изпитват затруднения да се откажат от навика. Налични са обаче няколко стратегии, които да ви помогнат да се откажете завинаги.

Интервенция на доставчика на здравни услуги

Това не е класическият вид намеса, при която близките ви молят да се откажете. Интервенцията на доставчик на здравни услуги е кратък, по -непринуден разговор с Вашата медицинска сестра или лекар. Те спокойно обясняват как тютюнопушенето взаимодейства с настоящите ви здравословни проблеми, за да понижи качеството ви на живот. Те също така обясняват как пушенето ви излага на риск от животозастрашаващи усложнения.

Хората, които са имали този тип взаимодействие, имат малко, но значително предимство, когато става въпрос за отказване от тютюнопушенето. Ако искате да се откажете, попитайте Вашия лекар за ползите от спирането на тютюнопушенето и рисковете от продължаването. Изучаването на фактите може да ви даде мотивацията, от която се нуждаете, за да се откажете от тютюна.

Групово консултиране

Груповото консултиране ви дава най -доброто от двата свята. Можете да слушате опитни лектори, които предлагат съвети и техники за отказване и справяне с рецидивите. Можете също така да се възползвате от настройката на групата, за да давате и получавате подкрепа от други, които са на ваше място. Виждането на други хора от вашата група да спрат да пушат успешно може да ви помогне да укрепите собствената си решителност.

Ако груповото консултиране не ви харесва, попитайте Вашия лекар за възможностите за индивидуално консултиране. CDC предлага безплатна помощ под формата на телефон за помощ (800-QUIT-NOW или 800-784-8669) и онлайн ръководство.

Лекарства

Най -популярният вид медикаментозни режими за хора, които искат да спрат да пушат, са никотиновите заместителни терапии. Никотиновите заместващи терапии могат да ви помогнат да управлявате симптомите на отнемане и да контролирате желанието си. Можете да получите заместител на никотина от дъвки, лепенки, които се прилепват към кожата ви, таблетки за смучене и дори спрейове.

Ако заместващата терапия не помага толкова, колкото искате, може да искате да поговорите с Вашия лекар за добавяне на антидепресант. Доказано е, че този вид комбинирана терапия помага на някои хора да се откажат.

Студена пуйка

Някои хора могат да свалят цигарите и да си тръгнат без никакви лекарства или групи за подкрепа. Това предполага, че подходът на студена пуйка може да работи, но имате по -голям шанс да успеете, ако знаете в какво се забърквате.

Независимо дали използвате консултации или лекарства или се опитвате да се откажете от студена пуйка, тези съвети могат да ви помогнат:

  • Задайте „дата за напускане“ и се придържайте към нея.
  • Избягвайте стресови ситуации или ситуации, които водят до глад.
  • Очаквайте симптоми на отнемане, като тревожност, раздразнителност, депресия и глад за храна. Планирайте предварително как ще се справите със симптомите и не забравяйте, че те няма да продължат вечно.
  • Направете списък с нещата, които искате от живота. Не е достатъчно просто да спреш дадено поведение. За да настъпи трайна промяна, важно е да замените негативното поведение с по -здравословно.
  • Потърсете подкрепа от приятели и семейство. Обърнете се към тях, когато се почувствате близо до рецидив.
  • Заобиколете се с хора, на които имате доверие и които ще ви окажат подкрепа. Подкрепете другите, които се опитват да се откажат.

Можете да се откажете завинаги

Отказването от дългогодишен навик като пушенето на цигари не е забавно или лесно, но може драстично да забави прогресията на ХОББ и да подобри качеството ви на живот.

Планирайте среща, за да говорите с Вашия лекар за отказване. Попитайте ги за ползите от спирането на употребата на тютюн и рисковете от продължаването. Те могат също така да ви дадат информация за подкрепа за отказване от тютюнопушенето, като например консултантски услуги и лекарства. Наемете вашите приятели и членове на семейството, за да ви подкрепят. И помнете: избягването на тютюна ще стане по -лесно с времето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss