Отговори на вашите често задавани въпроси: Могат ли музиката и бинауралните ритми да осигурят облекчение на мигрена?

Много хора с мигрена изпитват чувствителност към звук по време или преди епизод. Повечето хора в тези случаи установяват, че избягването на шума може да помогне за облекчаване на мигренозната болка.

Все пак това може да не се случи при всички. Тъй като хората търсят нови начини за предотвратяване или лечение на мигренозно главоболие, нараства интересът към използването на звукова терапия.

Тази статия разглежда отблизо доказателствата в подкрепа на музикалната терапия и бинауралните ритми за справяне със симптомите на мигрена.

Може ли музикалната терапия да облекчи мигрена или главоболие?

Някои хора казват, че музиката помага за облекчаване на болката от мигрена. Въпреки това, няма достатъчно изследвания, които да подкрепят това откритие.

В проучване от 2021 г. на 20 възрастни с епизодична мигрена, около половината от участниците съобщават за 50% по-малко мигренозни пристъпи след 3 месеца ежедневни сесии за слушане на музика.

А 2013 проучване включващи деца с мигрена установиха, че има около 20% намаление на честотата на главоболието с музикална терапия. Въпреки това, това намаление от 20% е равно на резултатите от плацебо групата на проучването.

Направени са много повече изследвания за използването на музикална терапия за облекчаване на стреса. Тези проучвания постоянно показват значима полза. Тези открития може да представляват интерес, като се има предвид, че се смята, че стресът е отключващ фактор за до 70% от хората с мигрена.

Какви са видовете музика за мигрена?

В гореспоменатото проучване, включващо възрастни с мигрена, терапевтичната програма е разработена с помощта на инструментална музика. Използвани са различни стилове, включително:

  • класическа музика
  • джаз
  • световна музика

Въз основа на тези констатации инструменталната музика може да спомогне за оптимална релаксация. Помислете за парчета с по-бавно темпо – между 40-80 удара в минута – и по-малко инструментални гласове.

Лицензиран музикален терапевт може да ви помогне да разработите план за слушане, който работи най-добре за вас.

Какво представляват бинауралните удари и как действат при мигренозни болки?

Бинауралните удари са слухова илюзия, която възниква, когато мозъкът едновременно обработва два звука с малко различни честоти. Мозъкът се опитва да примири различията, като създава трети тон, известен като бинаурален ритъм. Представлява разликата между двата реални тона.

Мозъчните вълни бият със собствените си естествени честоти, в зависимост от това какво се случва в мозъка. Изследване от 2016г установи, че промените в честотите на мозъчните вълни са свързани с пристъпи на главоболие при хора с мигрена.

Бинауралните удари може да са в състояние да коригират тези промени в мозъчните вълни и да помогнат за намаляване на честотата на мигрена и облекчаване на болката.

Какви са ползите от бинауралните ритми за болка при мигрена?

Подобно на музикалната терапия, използването на бинаурални ритми при мигрена не е добре проучено.

През 2019 г. бяха публикувани резултати от проучване, включващо 21 души с мигрена. Участниците слушаха музика, съдържаща бинаурални ритми всяка вечер в продължение на 3 месеца.

В началото на проучването средният брой дни с главоболие месечно е 14,9 дни. В края на 3-те месеца средният брой дни с главоболие всеки месец спада до 13,3. При девет участници броят на дните с главоболие на месец е намалял с поне 30%.

Въпреки това, не е открита значителна разлика при сравняване на резултатите от групата, слушаща бинаурални ритми, с тези, които са слушали музикална песен, която не съдържа бинаурални ритми.

Други проучвания са установили, че бинауралните удари могат да намалят честотата или интензивността на хроничната болка. Въпреки това, тези проучвания не включват конкретно хора с мигрена и се наблюдават много вариации в отговорите.

Като цяло, тези резултати предполагат, че някои хора могат да изпитат облекчение на мигрена след слушане на бинаурални ритми, но не всички.

Коя честота е най-добра за мигрена?

Тъй като има толкова малко проучвания върху бинауралния ритъм и мигрената, не е ясно да се знае коя честота е най-добра.

Някои източници предлагат използването на честота, която е в съответствие с естествените вълни на мозъка. Няколко вида мозъчни вълни бият на различни честоти и са свързани с различни състояния на съзнание, бдителност и релаксация.

Преглед на естествените честоти на мозъчните вълни е даден в следната диаграма.

Мозъчна вълна Честота (Hz) дейности
Гама ~30-100 Участва в концентрацията и активното мислене; свързан със състрадание, памет и щастие
Бета 12-38 Представлява нормално състояние на внимание; по-бързи вълни присъстват по време на решаване на проблеми и вземане на решения
Алфа 8-12 Присъства по време на тихи мисли и медитативни състояния; представляват състоянието на покой на мозъка
Тета 4-8 Включен в сънуване, лек сън и медитация; насърчават сънливостта
Делта 1-4 Присъства по време на дълбок сън; стимулират заздравяването и възстановяването в мозъка

Изследванията на бинаурални удари при мигрена и хронична болка обикновено използват тета или алфа честоти, вариращи от 4-12 Hz.

Могат ли бинауралните ритми да бъдат опасни или да влошат мигрената?

Тъй като са направени толкова малко изследвания, познаването на потенциалните рискове от бинаурални удари при хора с мигрена е несигурно.

В проучването по-горе двама участници са имали влошаващи се епизоди на мигрена след бинаурална терапия. Имаше обаче само няколко души, които участваха в проучването.

Промените в нормалната активност на мозъчните вълни могат да бъдат свързани и с други здравословни проблеми.

Излишната делта и тета активност на мозъчните вълни може да причини затруднения с фокусирането. Високи нива на тета активност са наблюдавани при хора с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Твърде малкото алфа активност може да доведе до депресия.

Тъй като изследванията върху ефектите на бинауралните ритми върху мозъка са ограничени, не е известно как те могат да повлияят на тези различни аспекти на умственото и емоционалното здраве.

Кои звуци трябва да избягвам при мигрена?

Начинът, по който възприемате звука, се променя, когато имате мигрена. Звуци, които хората могат да възприемат като приятни – като естествени звуци чуруликане на птици — може да е неприятно за някои хора с мигрена.

Всеки човек с мигрена е различен. Като цяло може да искате да избягвате силни или резки звуци (като автомобилни аларми). Звуци с по-високи честоти (>400 Hz) също може да бъде особено притеснително за хора с мигрена.

Ако специфични шумове, включително музика или бинаурални ритми, влошават мигренозната болка, опитайте се да ги избягвате по време на мигренозен епизод или когато почувствате, че мигрена започва.

Въпреки че има нарастващ интерес към звуковата терапия за облекчаване на мигрена, изследванията са ограничени. Някои хора могат да се възползват от музикална терапия или бинаурални ритми. Въпреки това са необходими повече проучвания за насоки за слушане.

Ако се интересувате от изпробването на нови подходи за справяне с мигренозната болка, вашият здравен екип може да ви помогне да намерите най-добрите варианти за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss