Остър пиелонефрит: Мина ли опасността?

Какво е остър пиелонефрит?

Острият пиелонефрит е бактериална инфекция на бъбреците, която засяга до 2 процента на бременни жени. В повечето случаи инфекцията първо се развива в долните пикочни пътища. Ако не се диагностицира и лекува правилно, инфекцията може да се разпространи от уретрата и гениталната област до пикочния мехур и след това до един или и двата бъбрека.

Бременните жени са по -склонни да развият пиелонефрит, отколкото жените, които не са бременни. Това се дължи на физиологични промени по време на бременност, които могат да попречат на потока на урината.

Обикновено уретерите източват урината от бъбреците в пикочния мехур и от тялото през уретрата. По време на бременност високата концентрация на хормона прогестерон може да потисне свиването на тези дренажни канали. Също така, тъй като матката се увеличава по време на бременност, тя може да компресира уретерите.

Тези промени могат да доведат до проблеми с правилното оттичане на урината от бъбреците, което води до застоя на урината. В резултат на това бактериите в пикочния мехур могат да мигрират към бъбреците, вместо да бъдат изхвърлени от системата. Това причинява инфекция. Бактериите Ешерихия коли (E. coli) е обичайната причина. Други бактерии, като Klebsiella pneumoniae, Протей видове и Стафилококи, може да причини и бъбречни инфекции.

Какви са симптомите на пиелонефрит?

Обикновено първите симптоми на пиелонефрит са висока температура, втрисане и болка от двете страни на кръста.

В някои случаи тази инфекция причинява гадене и повръщане. Чести са и пикочните симптоми, включително:

  • честота на уриниране или необходимостта от често уриниране

  • уринарна спешност или необходимост от уриниране незабавно

  • дизурия или болезнено уриниране

  • хематурия или кръв в урината

Какви са усложненията на пиелонефрит?

Правилното лечение на пиелонефрит може да предотврати сериозни проблеми. Ако не се лекува, това може да доведе до бактериална инфекция в кръвта, наречена сепсис. Това може да се разпространи в други части на тялото и да причини сериозни състояния, изискващи спешно лечение.

Нелекуваният пиелонефрит може също да доведе до остър респираторен дистрес, тъй като течността се натрупва в белите дробове.

Пиелонефритът по време на бременност е водеща причина за преждевременно раждане, което поставя бебето във висок риск от сериозни усложнения и дори смърт.

Как се диагностицира пиелонефрит?

Тестът за урина може да помогне на Вашия лекар да определи дали симптомите Ви са резултат от бъбречна инфекция. Наличието на бели кръвни клетки и бактерии в урината, които могат да се видят под микроскоп, са и двете признаци на инфекция. Вашият лекар може да постави окончателна диагноза, като вземе бактериални култури от урината.

Как трябва да се лекува пиелонефрит?

Като общо правило, ако развиете пиелонефрит по време на бременност, ще бъдете хоспитализирани за лечение. Ще Ви бъдат дадени интравенозни антибиотици, вероятно цефалоспоринови лекарства като цефазолин (Ancef) или цефтриаксон (Rocephin).

Ако симптомите Ви не се подобрят, може да се окаже, че бактериите, причиняващи инфекцията, са устойчиви на антибиотика, който приемате. Ако Вашият лекар подозира, че антибиотикът не е в състояние да убие бактериите, той може да добави към Вашето лечение много силен антибиотик, наречен гентамицин (Garamycin).

Запушването в пикочните пътища е другата основна причина за неуспех на лечението. Обикновено се причинява от бъбречен камък или физическо притискане на уретера от нарастващата матка по време на бременност. Обструкцията на пикочните пътища се диагностицира най-добре чрез рентгенова снимка или ултразвук на бъбреците.

След като състоянието Ви започне да се подобрява, може да Ви бъде позволено да напуснете болницата. Ще Ви бъдат дадени перорални антибиотици за 7 до 10 дни. Вашият лекар ще избере Вашето лекарство въз основа на неговата ефективност, токсичност и цена. Често се предписват лекарства като триметоприм-сулфаметоксазол (Septra, Bactrim) или нитрофурантоин (Macrobid).

Повтарящите се инфекции по -късно в бременността не са необичайни. Най-рентабилният начин да намалите риска от рецидив е като дневна доза антибиотик, като сулфизоксазол (Gantrisin) или нитрофурантоин монохидрат макрокристали (Macrobid), като превантивна мярка. Не забравяйте, че дозировката на лекарството може да варира. Вашият лекар ще Ви предпише какво е точно за Вас.

Ако приемате превантивни лекарства, трябва също да изследвате урината си за бактерии всеки път, когато посетите Вашия лекар. Също така, не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако някои симптоми се върнат. Ако симптомите се върнат или ако тестът на урината покаже наличието на бактерии или бели кръвни клетки, Вашият лекар може да препоръча друга култура на урина, за да определи дали е необходимо лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss