Остър дисеминиран енцефаломиелит (ADEM): Какво трябва да знаете

Преглед

ADEM е съкращение от остър дисеминиран енцефаломиелит.

Това неврологично състояние включва тежък пристъп на възпаление в централната нервна система. Тя може да включва мозъка, гръбначния мозък, а понякога и зрителните нерви.

Подуването може да увреди миелина, защитното вещество, което покрива нервните влакна в цялата централна нервна система.

ADEM се среща по целия свят и във всички етнически групи. Това се случва по-често през зимните и пролетните месеци.

Около 1 от 125 000 до 250 000 души развиват ADEM всяка година.

Какви са симптомите?

Над 50 процента от хората с ADEM изпитват заболяване през предходните две седмици. Това заболяване обикновено е бактериална или вирусна инфекция на горните дихателни пътища, но може да бъде всякакъв вид инфекция.

Симптомите обикновено се появяват внезапно и могат да включват:

 • треска
 • главоболие
 • схванат врат
 • слабост, изтръпване и изтръпване на ръцете или краката
 • проблеми с баланса
 • сънливост
 • замъглено или двойно виждане поради възпаление на зрителния нерв (оптичен неврит)
 • затруднено преглъщане и говорене
 • проблеми с пикочния мехур или червата
 • объркване

Това не е типично, но ADEM може да доведе до гърчове или кома.

През повечето време симптомите продължават няколко дни и се подобряват с лечението. В най-тежките случаи симптомите могат да продължат няколко месеца.

Какво причинява ADEM?

Точната причина за ADEM не е известна.

ADEM е рядък и всеки може да го получи. По-вероятно е да засегне децата, отколкото възрастните. Децата под 10 години представляват над 80 процента от случаите на ADEM.

Обикновено се появява седмица или две след инфекция. Всички бактериални, вирусни и други инфекции са свързани с ADEM.

Понякога ADEM се развива след ваксинация, обикновено тази за морбили, паротит и рубеола. Полученият отговор на имунната система причинява възпаление в централната нервна система. В тези случаи може да отнеме до три месеца след ваксината, за да се появят симптоми.

Понякога няма ваксинация или доказателства за инфекция преди ADEM атака.

Вижте: Демиелинизация: Какво е това и защо се случва? »

Как се диагностицира?

Ако имате неврологични симптоми, съответстващи на ADEM, Вашият лекар ще иска да знае дали сте били болни през последните няколко седмици. Те също така ще искат пълна медицинска история.

Няма нито един тест, който да диагностицира ADEM. Симптомите имитират тези на други състояния, които трябва да бъдат изключени. Диагнозата ще се основава на вашите специфични симптоми, физически преглед и диагностични тестове.

Два теста, които могат да помогнат при диагностицирането са:

ЯМР: Сканирането от този неинвазивен тест може да покаже промени в бялото вещество в мозъка и гръбначния мозък. Лезиите или увреждането на бялото вещество може да се дължат на ADEM, но също така може да показва мозъчна инфекция, тумор или множествена склероза (МС).

Лумбална пункция (гръбначен кран): Анализът на гръбначната течност може да определи дали симптомите се дължат на инфекция. Наличието на анормални протеини, наречени олигоклонални ленти, означава, че MS е по-вероятната диагноза.

Как се лекува?

Целта на лечението е да се намали възпалението в централната нервна система.

ADEM обикновено се лекува със стероидни лекарства като метилпреднизолон (Solu-Medrol). Това лекарство се прилага интравенозно в продължение на пет до седем дни. Може също да се наложи да приемате перорални стероиди, като преднизон (Делтазон), за кратко време. В зависимост от препоръката на Вашия лекар, това може да продължи от няколко дни до няколко седмици.

Докато сте на стероиди, ще трябва да бъдете внимателно наблюдавани. Страничните ефекти могат да включват метален вкус, подуване на лицето и зачервяване. Възможни са и наддаване на тегло и затруднено заспиване.

Ако стероидите не работят, друга възможност е интравенозен имуноглобулин (IVIG). Също така се прилага интравенозно за около пет дни. Потенциалните странични ефекти включват инфекция, алергична реакция и задух.

За тежки случаи има лечение, наречено плазмафереза, което обикновено изисква престой в болницата. Тази процедура филтрира кръвта ви, за да премахне вредните антитела. Може да се наложи да се повтори няколко пъти.

Ако не се повлияете от някое от тези лечения, може да се обмисли химиотерапия.

След лечението, Вашият лекар може да поиска да извърши последващ ЯМР, за да се увери, че възпалението е под контрол.

По какво се различава ADEM от MS?

ADEM и MS са забележително сходни, но само в краткосрочен план.

Как си приличат

И двете състояния включват анормален отговор на имунната система, който засяга миелина.

И двете могат да причинят:

 • слабост, изтръпване и изтръпване на ръцете или краката
 • проблеми с баланса
 • замъглено или двойно виждане
 • проблеми с пикочния мехур или червата

Първоначално те могат да бъдат трудни за разграничаване на ЯМР. И двете причиняват възпаление и демиелинизация в централната нервна система.

И двете могат да се лекуват със стероиди.

Колко са различни

Въпреки приликите, това са две много различни условия.

Една улика за диагнозата е, че ADEM може да причини треска и объркване, които не са често срещани при МС.

ADEM е по-вероятно да засегне мъжете, докато МС е по-честа при жените. ADEM също е по-вероятно да се появи в детството. МС обикновено се диагностицира в ранна зряла възраст.

Най-забележителната разлика е, че ADEM почти винаги е изолиран инцидент. Повечето хора с МС имат повтарящи се пристъпи на възпаление на централната нервна система. Доказателство за това може да се види при последващи изследвания с ЯМР.

Това означава, че лечението на ADEM също е най-вероятно еднократно. От друга страна, МС е хронично състояние, което изисква непрекъснато лечение на заболяването. Съществуват различни модифициращи болестта лечения, предназначени да забавят прогресията.

Научете повече: Остър дисеминиран енцефаломиелит срещу MS »

Какво мога да очаквам?

В редки случаи ADEM може да бъде фатален. Повече от 85 процента от хората с ADEM се възстановяват напълно в рамките на няколко седмици. Повечето други се възстановяват в рамките на няколко месеца. Стероидните лечения могат да съкратят продължителността на атаката.

Малък брой хора са оставени с леки когнитивни или поведенчески промени, като объркване и сънливост. Възрастните може да се възстановяват по-трудно от децата.

В осемдесет процента от случаите ADEM е еднократно събитие. Ако се върне, Вашият лекар може да поиска да извърши допълнителни изследвания, за да потвърди или изключи МС.

Може ли ADEM да бъде предотвратен?

Тъй като точната причина не е ясна, няма известен метод за превенция.

Винаги съобщавайте неврологични симптоми на Вашия лекар. Важно е да се постави правилна диагноза. Ранното лечение на възпаление в централната нервна система може да помогне за предотвратяване на по-тежки или трайни симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss