Нов химикал кара клетките на мозъка да се самоунищожават

Учените са открили химическо съединение, което прекъсва „снабдяването с енергия“ на клетките на глиобластом, което ги кара да се самоунищожават. Глиобластомът е силно агресивен мозъчен тумор.

Нов химикал кара клетките на мозъка да се самоунищожават
Новооткрит химикал може да подобри оцеляването на рак на мозъка.

Глиобластомът е смъртоносна форма на рак на мозъка. Туморите на глиобластом се появяват от лепкава, поддържаща тъкан на мозъка, която получава достатъчно количество кръв.

Ето защо е много трудно да се лекува този вид рак; злокачествените клетки се размножават много бързо.

Средната преживяемост на този агресивен рак е 10-12 месеца. Според някои проучвания 5-годишната преживяемост е под 10%. [1][2]

Новите изследвания, проведени от международен екип от учени, може да са намерили начин да спрат толкова бързо разпространението на раковите клетки. Ново синтетично химично съединение, наречено KHS101, прекъсва „енергийното снабдяване“ на тези ракови клетки.

Хейко Вурдак от Университета в Лийдс в Обединеното кралство ръководи изследването, публикувано в списанието Science Translational Medicine. [3]

Лабораторни експерименти откриха, че KHS101 нарушава митохондриите на раковите клетки. Известни още като „електроцентрали на клетката“, митохондриите са малки органели, отговорни за превръщането на хранителните вещества в енергия. [4]

Нарушавайки доброто функциониране на митохондриите, KHS101 се намесва в този метаболизъм, произвеждащ гориво, и кара клетките да се самоунищожават.

„Когато започнахме това изследване, мислехме, че KHS101 може да забави растежа на глиобластома, но с изненада установихме, че туморните клетки се самоунищожават, когато са изложени на него“, казва Вурдак.

След това изследователите искаха да видят дали това съединение може да проникне през кръвно-мозъчната бариера, която е „бариера между кръвоносните съдове на мозъка (капилярите) и клетките и други компоненти, които изграждат мозъчната тъкан“. [5]

Тази бариера е от съществено значение, тъй като помага да се защитят телата ни от патогени като бактерии и вируси. Бариерата обаче може да бъде пречка, когато специалистите се опитват да прилагат лекарства.

И така, Wurdak и колегите са трансплантирали човешки ракови клетки в мишки и са приложили съединението, за да изследват неговите ефекти.

Гризачите, лекувани със съединението, имат 50% намаление на туморите си, в сравнение с гризачите, които са получавали плацебо. KHS101 наистина може да премине кръвно-мозъчната бариера.

Мишките, лекувани с KHS101, оцеляха след болестта и здравата тъкан около туморите остана незасегната.

Важното е, че изследователите също така откриха, че това съединение е успешно при лечението на всички различни генетични вариации на клетки в рамките на туморите.

“Това е първата стъпка в дълъг процес, но нашите открития проправят пътя на разработчиците на лекарства да започнат да разследват употребата на този химикал и се надяваме, че един ден той ще помогне да се удължи живота на хората в клиниката.”

Хайко Вурдак

Професор Ричард Гилбъртсън – експерт по мозъчен тумор с нестопанска организация Cancer Research UK, който не е участвал в проучването – също коментира тези нови открития, казвайки: „Лечението на глиобластома остава по същество непроменено в продължение на десетилетия, така че има нужда от предклинично лечение подобни изследвания за идентифициране и характеризиране на потенциални нови лекарства. “

„Въпреки че констатациите са обнадеждаващи като експериментален химикал, са необходими по -строги тестове и усъвършенстване на KHS101, преди да могат да започнат опити при хора.“

В Съединените щати почти 23 000 възрастни са диагностицирани с мозъчни тумори през 2015 г. От всички първични мозъчни тумори, над 50% са глиобластоми.

Справочен документ

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK12526/
2. https://www.abta.org/tumor_types/glioblastoma-gbm/
3. http://stm.sciencemag.org/content/10/454/eaar2718
4. http://www.mrc-mbu.cam.ac.uk/what-are-mitochondria
5. https://theconversation.com/explainer-what-is-the-blood-brain-barrier-and-how-can-we-overcome-it-75454

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss