Новото РНК наномедикамент намалява репликацията на ХИВ със 73%


Скорошно проучване установи, че ново РНК наномедикамент може да намали репликацията на ХИВ със 73%.

Новото РНК наномедикамент намалява репликацията на ХИВ със 73%
 • Понастоящем няма лечение за ХИВ, но лекарствата могат да помогнат на хората с това заболяване да управляват симптомите си.
 • Въпреки това ХИВ все още може да се развие в СПИН години след заразяването, дори и при лечение на заболяването.
 • Канадски изследователи са разработили нов начин за използване на РНК за подпомагане на борбата с ХИВ чрез генна терапия.

Към 2024 г. около 39 милиона души по света живеят с инфекция от човешкия имунодефицитен вирус, по-известен като ХИВ.

ХИВ е вирус, който атакува имунната система на тялото и неговите бели кръвни клетки. ХИВ прави човек уязвим към други инфекции и болести.

Понастоящем няма лечение за ХИВ. Лекарите могат да използват антиретровирусна терапия (ART), за да помогнат за справяне с това заболяване. Въпреки това, това все още не е лек и ХИВ все още може да се развие в СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) след 10 или повече години.

Сега изследователи от университета Ватерло в Канада са разработили начин за използване на рибонуклеинова киселина (РНК) за борба с ХИВ чрез генна терапия.

Това проучване беше публикувано наскоро в Journal of Controlled Release.

Какво прави РНК при ХИВ?

За това изследване изследователите създадоха ново наномедицинско средство, пълно с генетични материали, наречени малки интерфериращи РНК (siRNA).

„siRNA беше избрана като потенциална терапия, тъй като siRNA може да бъде проектирана да регулира експресията на специфични гени в тялото“, ни обясни водещият автор на изследването д-р Емануел Хо, доцент във Факултета по фармация към Университета на Ватерло. “Ползите от тази терапия включват по-малък шанс за странични ефекти в сравнение с конвенционалните лекарства с малка молекула.”

Тъй като siPHK могат да диктуват кои гени или протеини да се включват или изключват в клетките, изследователите съобщават, че са причинили 73% намаление на репликацията на ХИВ.

Освен това, това ново наномедицинство помогна за борбата с проблемите, причинени от ХИВ срещу автофагията. Автофагията е „програма за рециклиране“ на тялото, при която се използват повторно стари и повредени клетъчни части и също така помага на тялото да се отърве от вируси и бактерии.

„Автофагията е естествен процес, чрез който нашите клетки могат да „самосмилат“ протеини за рециклиране или дори да премахнат микробите“, обясни доктор Хо. „За съжаление ХИВ е умен и те са в състояние да инхибират автофагията, като произвеждат протеин, наречен Nef.“

Изследователите също така се насочиха към гена на гостоприемника, наречен CCR5, и вирусния ген Nef като „двойна превантивна стратегия“.

„Чрез разработването на комбинирано наномедикамент, което може да достави siRNA, специфична за Nef и CCR5, ние се надяваме да намалим експресията на CCR5 върху клетките, за да намалим свързването на ХИВ и инфекцията. И ако за съжаление ХИВ все още може да инфектира клетките, тогава чрез намаляване на експресията на Nef, можем да активираме повторно аутофагията в тези клетки, така че те да могат да усвояват ХИВ. Това е първото проучване, демонстриращо този двупосочен подход за предотвратяване на ХИВ инфекция.

— Доктор Еманюел Хо, водещ автор на изследването

Нов подход към борбата с ХИВ

Говорихме и с д-р Едуард Лиу, началник на инфекциозните болести в медицинския център на Hackensack Meridian Jersey Shore University в Ню Джърси, за това проучване. Той каза, че това ново изследване е нов подход към борбата с ХИВ.

„Настоящите лекарства за ХИВ се намесват в жизнения цикъл на вируса на различни етапи, така че е необходима комбинация от лекарства за потискане на целия растеж на ХИВ“, обясни той.

„Ако ХИВ е ограничен до заразената клетка и клетката се самоунищожи, тогава вирусът не може да се размножи в цялото тяло и да унищожи важни имунни клетки, наречени помощни Т-клетки. Когато достатъчно помощни Т-клетки са унищожени, имунната система на човека е компрометирана и той е уязвим към нова инфекция.

Доктор Лиу каза, че въпреки че лекарите имат достъп до някои антивирусни лекарства, които блокират усвояването на ХИВ вируса, тези лекарства не са много мощни и не могат да спрат ХИВ сами по себе си.

„Най-мощните лекарства за ХИВ спират жизнения цикъл на вируса, но все пак имат някои дългосрочни странични ефекти, макар и много по-малко от лекарствата за ХИВ от първо поколение. Ако това нанолекарство се използва за предотвратяване на ХИВ инфекция, то би трябвало да помогне за намаляване на броя на ХИВ инфекциите по света. Предотвратяването на ХИВ е много по-евтино от опитите за лечение на вече заразени пациенти.

— Доктор Едуард Лиу, специалист по инфекциозни болести

Постоянна нужда от нови лечения за ХИВ

Доктор Хо каза, че при липсата на ефективна ваксина срещу ХИВ все още са необходими нови терапии за ХИВ.

„Текущото лечение на ХИВ помага за намаляване на количеството на ХИВ в тялото, но в момента няма лечение“, каза той. „Освен това някои пациенти могат да развият резистентни към лекарства щамове на ХИВ, което прави настоящите лечения неефективни.“

Предишни проучвания съобщават, че 10% от възрастните, започващи лечение с ХИВ, имат резистентност към вид антиретровирусна терапия, наречена ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NNRTS).

В допълнение към развитието на СПИН, хората с ХИВ са изложени на по-висок риск от развитие на няколко медицински състояния, включително:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • заболяване на бъбреците
 • туберкулоза
 • криптококоза
 • хронична пневмония
 • лимфом
 • деменция
 • рак на маточната шийка

РНК може да помогне за защита срещу HIV инфекция

Учените разработиха това ново нанолекарство, за да може да се прилага вагинално.

„ХИВ засяга непропорционално повече жени, отколкото мъже“, каза доктор Хо. „Причината може да е разлика в биологичните фактори, например женският генитален тракт има по-голяма повърхност в сравнение с мъжкия генитален тракт, което увеличава риска от ХИВ инфекция.“

„Освен това, в определени региони по света, поради социално-културни фактори, някои жени не са в състояние да договорят използването на презервативи със сексуалните си партньори, което увеличава риска от ХИВ инфекция“, продължи той.

„Чрез разработването на вагинален продукт ние ще предоставим на жените допълнителна възможност да се защитят.“

Доктор Хо каза, че неговата изследователска група в момента проучва нови технологии, които могат да защитят както жените, така и мъжете от ХИВ инфекция.

„Следващите стъпки ще включват по-нататъшно оптимизиране на тази технология, за да се повиши нейната ефикасност при защита срещу HIV инфекция“, каза доктор Хо. „Можем да променим количеството доставена siRNA или да променим състава на наноносителя, за да подобрим неговото усвояване в целевите клетки.“

Доктор Лиу се съгласи, че вагиналното лекарство може да позволи на жените да имат повече контрол върху здравето си.

„Като практикуващ лекар, бих искал да видя какви са страничните ефекти на тези наномедикаменти и колко ефективни са те в общата популация за превенция на ХИВ инфекцията“, каза д-р Лиу.


Източник на информация: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168365923008271?dgcid=author

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss