„Никога не съм мислил, че ще се грижа за майка си с деменция“, плюс 8 начина да се справя

болногледач на дете върви по коридора на болница с майка му с деменция
Маскот/Гети изображения

Когато Дейвид Хошоу получи телефонно обаждане от лекаря на майка си, той не беше сигурен какво да мисли.

Майка му, Мюриел, забравяше да вземе лекарствата си и се нуждаеше от помощ. Тя беше в ранен стадий на деменция.

Тъй като е единственото живо дете на Мюриел, отговорността пада върху Дейвид.

Той неочаквано се оказва част от нарастваща група възрастни, принадлежащи към поколението на бейби бума, които сега се грижат за застаряващ родител или член на семейството.

Според а Проучване за 2020 г от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 1 от 4 „бумери“ действат като болногледачи. Проучването показа, че повече от половината от хората, които се грижат за бейби бума, са предоставяли грижи за повече от 2 години, а повече от една четвърт са осигурявали грижи за 20 часа или повече на седмица.

Дейвид се оказа и в двете категории и сега живее на пълен работен ден с майка си повече от 4 години.

Важно е, че проучването на CDC също установи, че лицата, които се грижат за тях, често оставят собственото си здраве на заден план, тъй като фокусират грижите си върху нуждаещия се член на семейството.

По-долу Дейвид сподели как се справя с новата си роля и държи собственото си здраве приоритет въпреки задълженията си по отношение на грижите.

Голяма промяна в живота

След като получиха първоначалното обаждане от лекаря на Мюриел, Дейвид и съпругата му Дарлийн прекараха няколко седмици в обсъждане, преди да стигнат до план за действие.

Тяхното решение? Да се ​​премести от Южна Калифорния на полуостров Кицап в щата Вашингтон, където Мюриел живее сама.

„Не можах да й помогна от 1200 мили разстояние“, каза Дейвид. „Бях в бизнеса от 30 години в Южна Калифорния и жена ми и аз бяхме празни гнезда. Бяхме готови за промяна.”

Двойката се заела да уреди преместване и в рамките на година и половина били жители на щата Вашингтон.

И нито миг твърде скоро.

Броени дни преди пристигането им Мюриел падна във ваната и не можеше да стане. Не е приемала лекарствата си за диабет и кръвната й захар беше през покрива.

Потърсила помощ и била намерена от съседите си, които я откарали в болницата. Дейвид и Дарлийн ускориха пътуването си и пристигнаха няколко дни по-късно, за да намерят Мюриел слаба и дезориентирана.

„Не очаквах да видя майка си такава“, каза Дейвид. „Отне й няколко седмици, за да балансира течностите си до мястото, където започна да разбира какво се е случило и къде се намира.“

В крайна сметка Мюриел беше преместена в рехабилитационен център, за да се възстанови. Тогава започна истинската работа за Дейвид.

Докато се грижиха за Мюриел, той и съпругата му се заеха да разчистят къщата от бъркотия. Мюриел беше натрупала допълнителни мебели, купища вестници и консерви с изтекъл срок на годност, които изпълниха дома и гаража й.

Според проучване от 2019 г. този тип поведение на натрупване е добре документиран при хора с определени видове деменция.

Следват препятствия със застраховка. Преди да постави диагнозата си, Мюриел беше закупила застрахователен план, който покриваше асистиран живот, казвайки на близките си, че не иска да бъде бреме на стари години.

Въпреки това, когато медицинска сестра попълни застрахователните формуляри неправилно, нейните искове бяха отхвърлени.

„Цената на дома за подпомагане на живеенето беше около 500 долара на ден“, каза Дейвид. „Накрая платихме около 20 000 долара от джоба си за времето, което тя прекара там, което застраховката нямаше да покрие.“

Да станеш болногледач

След като къщата беше разпръсната и приведена в работно състояние, Мюриел успя да се прибере у дома.

Тогава Дейвид и Дарлийн официално поеха ролята на болногледачи, прилагайки лекарствата на Мюриел всяка сутрин и я хранейки със закуска и обяд.

Те се обърнаха за помощ от служба за домашни грижи вечер, за да наблюдават Мюриел, докато приема инсулина си, да я хранят с вечеря и да й правят компания. Това даде на Дейвид и Дарлийн време да се справят с други важни задачи, като например да подредят финансите на Мюриел.

Бяха изминали няколко години, откакто беше платила данъци, и Мюриъл дължеше на IRS десетки хиляди долари. Освен това беше натрупала салдо по кредитна карта и плащаше само минималната дължима сума.

След много документи, телефонни обаждания, бюрокрация и творческо решаване на проблеми, Дейвид и Дарлийн успяха да получат всичко по изплащателни планове, които все още управляват 4 години по-късно.

Друга важна задача беше прочистването на диетата на Мюриел.

Преди да бъде приета в болницата, хладилникът на Мюриел е бил пълен с кисело мляко с плодов вкус, което е с високо съдържание на захар и вероятно ще повиши глюкозата й.

С Дейвид наоколо тя започна да яде цели храни и по-малко въглехидрати, нещо, което той забеляза, че подобрява настроението и яснотата на ума й.

Всъщност а 2021 преглед отбелязва, че няколко малки проучвания при хора показват когнитивни ползи при деменция след интервенция с кетогенна диета.

Нейният лекар също забеляза, намалявайки необходимия прием на инсулин от 13 единици вечер на само пет.

Ако обаче бъде оставена на собствените си средства, Мюриел ще изяде няколко парчета плод на празен стомах и ще повиши кръвната си захар. Дейвид и съпругата му се научиха да бъдат проактивни, за да я хранят с редовни, добре закръглени ястия и да държат плодовете и сладките недостъпни.

Неочаквани ползи

Без съмнение, това да стане болногледач на майка си преобърна предишния живот на Дейвид. Все пак, споделя той, е имало неочаквани ползи заедно с всички промени.

„Преди да се преместя, майка ми и аз не бяхме толкова близки“, каза той. „Тя винаги е била много независима.“

Освен че живееха на 1200 мили един от друг, те имаха своите разногласия през годините. Сега, под един покрив за първи път от детството си, Дейвид каза, че се е сближил с майка си.

„Трябваше да поема отговорността и тя вижда това. Тя е благодарна, че сме тук, защото, въпреки че не винаги й харесва, тя знае, че има нужда от нас“, каза той.

Стъпки за справяне

Полагането на грижи може да включва големи жертви, промени в начина на живот и понякога – както в случая на Дейвид – пълно преместване.

От съществено значение е да дадете приоритет на грижата за себе си като болногледач, както и за любимия човек в нужда.

Ето няколко начина, по които Дейвид дава приоритет на собствените си грижи, докато балансира ролята си на полагане на грижи.

Яжте, когато ядат

Вместо да приготвяте специални ястия за човека, за когото се грижите, помислете за приготвянето на храната ви заедно.

Когато Дейвид постави майка си на кетогенна диета, той се наклони и също започна да се храни по този начин.

Това означава, че домакинството им приготвя по-малко храна (и почиства), отколкото биха направили, ако всеки яде различни неща по различно време.

Почивайте си много

Добрият нощен сън може да направи чудеса.

Според а 2016 преглед, до 76% от възрастните, които се грижат за тях, съобщават за лошо качество на съня. Лошото качество на съня също се свързва с по-високи нива на депресия, умора и тревожност.

Ако изпитвате нарушения на съня като често събуждане или затруднено заспиване, говорете с Вашия лекар относно възможностите за получаване на почивката, от която се нуждаете.

Ако почивката ви е нарушена, защото човекът, за когото се грижите, се събужда често и се нуждае от внимание, може да обмислите използването на бебефон, за да не се налага да ставате от леглото, за да го проверявате.

Можете също така да проучите възможността за споделяне на нощни смени с друг болногледач или дрямка през деня, за да се преборите с умората.

Останете активни

В слънчевите дни Мюриел излиза на разходка с домашните си помощници. Дейвид прави своя собствена форма на упражнения, независимо дали става въпрос за уроци по Zoom йога, планинско колоездене или посещаване на фитнес в местната YMCA.

Можете дори да тренирате заедно с човека, за когото се грижите. Според а 2021 прегледболногледачите, които са се упражнявали с обгрижвания, са имали подобрения както в психосоциалното, така и в физическото здраве.

Свържете се с общността

Дейвид получава възможността да се свърже с местната общност, като тренира детски отбор по планинско колоездене.

След 30 години като брокер на недвижими имоти в Калифорния, той продължава да управлява бизнеса си и във Вашингтон.

Това му дава възможност да остане ангажиран, вместо да се изолира, докато се грижи за майка си.

Вземете ваканции, ако можете

Дейвид и съпругата му Дарлийн пътуват често, когато имат възможност. За да позволят това, те привличат помощта на местни членове на семейството или временно наемат домашни болногледачи.

Това им дава възможност да прекарват време заедно сами, без отговорността да се грижат за Мюриел.

Поддържайте хобита

Заедно с планинското колоездене, Дейвид се радва на градинарство, йога и продължава да се занимава с бизнеса си.

Да имате хобита е чудесен начин да поддържате чувство за идентичност, да се насладите на свободното време и да развиете креативността си като болногледач. В някои случаи може да сте в състояние да споделите вашите хобита и с вашия обгрижван.

Споделете отговорностите, когато е възможно

Дейвид има късмета да има съпругата си, на която да разчита, така че отговорностите за полагане на грижи да не падат директно върху раменете му. Той също така призовава местното семейство и домашните помощници, когато той и Дарлийн имат нужда от почивка.

Разбира се, не всички болногледачи имат тези възможности. Каквито и да са вашите обстоятелства, важно е да се свържете с приятели, семейство и местна подкрепа рано и често, за да избегнете прегаряне на болногледачите.

Получавам подкрепа

В допълнение към горното, от съществено значение е болногледачите да се чувстват подкрепени, докато се грижат за другите.

Можете да се свържете с професионален терапевт, за да разкажете за опита си, да получите съвет или да се свържете с необходимите ресурси.

Много болногледачи също се възползват от групи за подкрепа на болногледачи. Това са възможност да споделите с други, преминаващи през същото, както и да култивирате приятелски отношения извън официалната група за подкрепа.

Намерете подкрепа като болногледач

Примери за групи за подкрепа на болногледачи включват:

Алцхаймер и деменция

 • Асоциация на Алцхаймер
 • Ресурсен център за Алцхаймер и деменция
 • Група за подкрепа на болногледачи с деменция
 • Латиноамерикански съюз за Алцхаймер и нарушения на паметта
 • Хора на паметта

ALS

 • Асоциация ALS

Рак

 • Американско общество за борба с рака
 • CancerCare
 • Национален институт по рака

Общ

 • AARP Семейни болногледачи Дискусионна група
 • Caregiver Action Network Care Community
 • Група за поддръжка на Caregivers Hub
 • Грижи за възрастни родители

Сърдечни заболявания и инсулт

 • Американска сърдечна асоциация

LGBTQ

 • Family Caregiver Alliance: Подкрепа от LGBT общността

Душевно здраве

 • Психично здраве Америка
 • Кураж за болногледачите

Военен

 • Скрити герои
 • Мрежа за грижи за военни и ветерани
 • Ветеран болногледач

Съпрузи

 • Well Spouse Association

Може също да можете да намерите местни групи за подкрепа чрез болници, центрове за подпомагане на живот и други групи по интереси.

Беше ли Ви полезно?

Грижата е голяма отговорност. Важно е да намерите начини да се справите с ролята си и да се грижите за себе си.

Подобно на Дейвид, може да откриете, че заедно с неочакваната роля животът ви също се обогатява по неочаквани начини.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss