Не, Том Дейли, лимоновата вода не ти дава коремни мускули

Чаша вода с лимон всяка сутрин ще ви даде коремни мускули. Поне това казва любимият на всички британски водолаз Том Дейли. В ново видео олимпиецът без риза твърди, че изстискването на сока от един лимон и смесването му с (за предпочитане топла) вода всяка сутрин може да ви помогне да постигнете стомах, върху който да настържете сирене.

И така, чаша вода с лимон всичко, от което се нуждаете, за да постигнете шестте пакета на мечтите си?

Помолихме експерти по хранене да разбият твърденията на дребния водолаз относно способностите на лимоните да извайват абсорбция и да ни насочат точно защо (най-вече) грешат:

1. Водата с лимон подмамва тялото ви да се чувства сито

Лимоните съдържат пектинови фибри и Дейли казва, че именно този пектин подмамва тялото му да се чувства сити, така че той не изпитва толкова много глад. Но въпреки че напитката може да го засища, това със сигурност не е заради фибрите.

„Ако се надявате да получите малко пектинови фибри, като пиете лимонов сок, нямате късмет, тъй като сокът е напитка без фибри“, казва Анди Белати, MS, RD „Ето важната част: трябва да ядете истинският плод. Ще го намерите в ябълки, праскови, кайсии и портокали, за да назовем само няколко.”

„Като изстискате сока във водата, вие не получавате фибрите“, отбелязва Алекс Касперо от Delish Knowledge, MA, RD Най-много, сокът от един лимон може да ви осигури 0,1 грама фибри – далеч от 25-те 35 грама, от които се нуждаете на ден. „Всички парченца лимон, които в крайна сметка изпиете, няма да са достатъчно фибри, за да се наситите, особено да се откажете от закуската.

Присъдата: Невярно.

2. Водата с лимон изхвърля токсините

Във видеото Дейли също така твърди, че използването на топла вода вместо студена помага за изхвърляне на токсините от тялото ви. За съжаление и това не е вярно.

„Идеята, че една конкретна храна или напитка „измива токсините“ е напълно погрешна“, казва Белати. “Тялото се освобождава от всичко, от което не се нуждае, чрез бъбреците, черния дроб, белите дробове и кожата.”

И макар да е вярно, че лимоните съдържат антиоксиданти – които помагат за стабилизиране на силно реактивните, несдвоени електрони, които наричаме свободни радикали – Касперо отбелязва, че количеството, присъстващо в един лимон, е доста малка порция.

Присъдата: Невярно.

3. Водата с лимон се бори с болестта

Във видеото Дейли твърди, че съдържанието на витамин С в лимоновата вода може да повиши имунитета. Това със сигурност е вярно, тъй като лимоновият сок съдържа витамин С, който е важен за имунната функция. Повечето възрастни имат нужда между 75 и 90 mg витамин С на ден, за да поддържат телата си здрави и имунните им симптоми да функционират. Сокът от един лимон ви дава 18,6 mg, което е доста прилично за една напитка.

„Но можете да получите витамин С от много плодове и зеленчуци“, отбелязва Белати. „Няма нищо особено в лимоните или лимоновия сок.“

Присъдата: Вярно.

Попитайте експертите: Изцеждането на сокове е добро за вас? »

4. Водата с лимон е чудесна за вашата кожа

Дейли също така твърди, че водата с лимон може да се отърве от акне, както и от бръчки. Е, макар че лимоните съдържат малко витамин С, те не съдържат достатъчно, за да покрият препоръчителната ви дневна доза – да не говорим за достатъчно, за да забавят признаците на стареене и да се отърват от петна.

За предотвратяване на бръчки, качествените протеини и мазнини са от съществено значение за поддържането на здрава кожа, казва Касперо. “Витамин С е от съществено значение за производството на колаген, но отново говорим за малко количество лимонов сок.”

Присъдата: Невярно.

5. Водата с лимон е енергиен бустер

Дейли също така твърди, че водата с лимон може да увеличи енергията ви. В случай, че все още сте били скептични, това също не е особено научно обоснована оценка. „Енергията може да идва само от калории“, казва Касперо. И калориите идват от храната, а не от водата с изстискване на лимон.

„Въпреки че водата може да ви накара да се чувствате по-бдителни, особено ако сте дехидратирани, технически тя няма да осигури никаква енергия под формата на калории.

Присъдата: Невярно.

6. Водата с лимон е антидепресант

„Той намалява тревожността и депресията и дори ароматът на самите лимони има успокояващ ефект върху нервната система“, казва Дейли. Вашият пробег може да варира в зависимост от това, но изглежда, че плувецът всъщност може да е на прав път тук!

Ароматерапията може да направи чудеса при стрес и проучвания показват че вдишването на пара, вливано с етерично масло от лимон, може да има ефект за намаляване на стреса и антидепресант. Добавянето на повече витамин С към вашата диета също може да има положително въздействие върху тревожността и депресията, т.к едно проучване показа. Въпреки че ефектите от един изцеден лимон вероятно ще бъдат минимални в сравнение с ароматерапията с етерично масло от лимон и диетата, богата на витамин С, те все още са налице!

Присъдата: Вярно.

Вземането за вкъщи

„Да, лимоновият сок е чудесен източник на витамин С и съдържа благоприятни за здравето флавоноиди, но това не заслужава всички магически свойства, които наскоро придоби“, казва Белати. „Въпреки че е вярно, че коремните мускули се „правят в кухнята“, това не означава, че една конкретна храна или напитка може да ви „дадат“ коремни мускули.“

„Нека също така да припомним, че този съвет идва от олимпийски спортист, чиято цялата кариера зависи от интензивен тренировъчен режим и много внимателно балансирана диета.

Изстискването на лимонов сок в чаша вода със сигурност няма да ви навреди и най-малкото ще ви поддържа хидратирани. Но единственият доказан метод за сваляне на излишните килограми и дефиниране на коремните мускули е този, с който вече сте добре запознати: редовни упражнения и здравословна диета.

Отслабнете по правилния начин: 20-минутна тренировка »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss