Непоносими менструални спазми? Ето какво иска да знаете един експерт по ендометриоза

Ендометриозата може да причини изключително болезнени периоди с тежко кървене и други симптоми. Нашият постоянен експерт по ендометриоза има отговори на вашите въпроси.

Млада жена със спазми в легнало положение.
supersizer / Getty Images

Ендометриозата е състояние, което може да причини изключително болезнени менструални периоди. Това е и една от най-честите причини за хронична болка в таза. Ендометриозата засяга около 1 на 10 жени в репродуктивна възраст. Но засяга и хора от друг пол.

Това хронично (дълготрайно) състояние може да причини лека до силна болка по всяко време на месеца, но повечето хора откриват, че се влошава точно преди или по време на менструацията.

Ендометриозата може да причини много други симптоми, като значително кървене, болезнени движения на червата и безплодие. Но има възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на болката по време на менструалния цикъл.

Healthline се обърна към нашия постоянен експерт по ендометриоза, д-р Саназ Газал, за да отговори на най-често задаваните ви въпроси относно ендометриозата и менструацията.

Газал, възпитаник на Харвардския университет и Медицинския факултет на Йейл, е двойно сертифициран акушер-гинеколог, репродуктивен ендокринолог и специалист по плодовитост, практикуващ в Южна Калифорния.

Защо ендометриозата причинява толкова болезнени периоди?

„Ендометриозата е болезнено състояние, при което клетки, подобни на клетките, които покриват вътрешността на матката ви, се озовават извън матката ви“, казва Газал. “Тези клетки реагират на вашите хормони и могат да растат и да кървят.”

„Когато това се случи във вашата матка, кръвта и тъканта излизат от влагалището. Но когато това се случи извън матката, няма начин тази кръв и тъкан да избягат.

„Тази ендометриозна кръв и тъкан може да се натрупа и да расте с течение на времето, причинявайки болка, възпаление, белези, изкривявания на анатомията и дори безплодие.“

Ендометриозата причинява ли необичайна менструация?

„Анормалното кървене е често срещан симптом на ендометриозата“, казва Газал. „Ендометриозата може да повлияе на продължителността и тежестта на вашето кървене и дори може да причини нередовно кървене или кървене между менструациите.“

Типичният менструален цикъл е дълъг 28 дни – измерен от първия ден на менструацията до първия ден на следващата ви менструация. Менструацията ви обикновено е нередовна, ако цикълът ви продължава по-малко от 21 дни или повече от 35 дни.

Ако менструацията ви идва по-често от това или кървите между менструациите, менструацията ви може да е нетипична. Но това не означава непременно, че имате ендометриоза. Има много възможни причини за нередовен цикъл.

„Първоначалното представяне на ендометриозата може да варира доста широко и необичайното кървене е само един признак“, посочва Газал.

Ендометриозата причинява ли обилна менструация?

„Ендометриозата може да увеличи продължителността на менструацията ви и да я направи по-тежка, с по-бърз поток и повече кръвни съсиреци“, казва Газал.

Това означава, че вашият цикъл може да продължи повече от 7 дни. И може да е толкова тежък, че да попиете тампона или тампона само за 1 час.

Докато кръвните съсиреци са често срещани по време на менструалния цикъл, тези парчета месеста тъкан обикновено са по-малки от размера на една четвърт. При типа тежко кървене, което може да възникне по време на периодите на ендометриоза, тези кръвни съсиреци могат да бъдат по-големи от една четвърт и да се появяват по-често.

Кръвните съсиреци, отделени по време на менструацията, могат да варират по вид и консистенция. Те могат да изглеждат като парчета месеста тъкан, плътни бучки кръв или жилави, подобни на гел бучки. Цветът също може да варира от ярко червено до много тъмно червено или кафяво.

Ендометриозата причинява ли болка само по време на цикъл?

„Болката в таза, дължаща се на ендометриозата, обикновено е по-тежка по време или около времето на менструацията, но може да се появи и по друго време“, казва Газал.

„Някои хора изпитват хронична тазова болка или болка през целия си цикъл, дори когато нямат менструално кървене.“

Хроничната ендометриозна болка може да се появи навсякъде в областта на таза или долната част на гърба. Може да се почувства като менструални спазми или обща неразположение и може да се влоши с времето.

“[People with endometriosis] може също да изпита болка в други моменти, включително при полов акт, движения на червата и уриниране“, обяснява Газал.

Болка при ендометриоза може да възникне по време на всеки тип вагинално проникване. Хората често го описват като дълбока болка, различна от болката, която може да изпитате, когато нещо преминава през вагиналния отвор. Болка при ендометриоза може да се появи по време на или след сексуална активност.

Ендометриозата може също да причини чревна болка или други храносмилателни проблеми, като диария, запек и подуване на корема.

Как лекувате ендометриоза и силна менструална болка?

„Основните стратегии за лечение на болезнени или необичайни периоди, дължащи се на ендометриоза, са медицинско или хирургично лечение“, казва Газал.

„Медицинското управление обикновено включва хормонална терапия, като орални контрацептивни хапчета или вътрематочно устройство (IUD) за потискане на вашите хормони“, казва тя. “[This can help] управлявайте кървенето си и предотвратявайте разпространението на ендометриозата.“

Опциите за хормонален контрол на раждаемостта с удължен цикъл могат да помогнат за намаляване или премахване на броя на менструалните периоди, които получавате всяка година. Това може да помогне за значително облекчаване на болката. Може да помислите за противозачатъчно хапче с удължен цикъл, дълготрайна противозачатъчна инжекция или хормонална спирала, която може да действа до 7 години.

Повече за лечението на ендометриоза

  • Обмисляте ли операция за ендометриоза? Ето какво трябва да знаете
  • Експерти казват, че ендометриозата е неразбрана и са необходими по-добри планове за лечение
  • 8 домашни средства за лечение на симптоми на ендометриоза
Беше ли Ви полезно?

Хормоналният контрол на раждаемостта действа само докато го приемате. Ще трябва да спрете приема или да премахнете противозачатъчния си, ако искате да забременеете.

„Хирургичното лечение обикновено е запазено за по-тежки случаи на ендометриоза“, казва Газал. „Може да се извърши операция за премахване на ендометриозни импланти или белези, за да се облекчи тежката или хронична болка в таза.“

Лапароскопската процедура за отстраняване на петна от ендометриоза е минимално инвазивна операция, която може да помогне за намаляване на болката и да подобри шансовете ви за забременяване. Но ефектите от тази операция често са временни и ендометриалните петна могат да продължат да растат.

Според Ghazal има по-значими хирургични възможности. „Това може да включва отстраняване на матката със или без отстраняване на яйчниците.“

Този тип операция може да осигури най-голямо облекчение, но не е опция, ако искате да забременеете в бъдеще.

Какво трябва да направя, ако мисля, че имам ендометриоза?

„Ако изпитвате болезнена менструация или необичайно кървене, особено ако е толкова силно, че не можете да ходите на училище или работа, важно е да бъдете прегледани от лекар“, казва Газал.

„Диагностицирането на ендометриозата понякога може да отнеме години, защото хората омаловажават или пренебрегват симптомите си или смятат, че симптомите им са нормални.“

Какво е единственото нещо, което Газал иска всички да знаят?

„Не е нормално вашите периоди да влияят негативно на качеството ви на живот или да ограничават способността ви да функционирате.“

  • Ендометриозата може да причини силна менструална болка и други симптоми, като тежко кървене.
  • Ендометриозата може да повлияе на външния вид и продължителността на вашия цикъл.
  • Ако менструалната болка е силна и засяга ежедневните ви дейности, кажете на лекар и потърсете помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss