Наследствен ли е ракът на черния дроб?

Има връзка между наследствеността и рака на черния дроб, но генетиката не е единственият фактор. Хората, които развиват рак на черния дроб, обикновено имат повече от един рисков фактор, като например фамилна анамнеза за рак на черния дроб, комбиниран с хепатит B или C.

Ракът на черния дроб е сериозно състояние. В Съединените щати това е шесто по смъртност вид рак.

Когато става въпрос за рак на черния дроб, семейната история играе роля, но наследствеността сама по себе си не винаги причинява рак на черния дроб. Обикновено хората, които развиват заболяването, имат повече от един рисков фактор.

Има и определени генетични заболявания, които могат да увеличат риска от рак на черния дроб, много от които са лечими, когато бъдат открити навреме.

В тази статия ще разгледаме връзките между наследствеността и рака на черния дроб, какви други рискови фактори са в действие, защо скринингът за рак на черния дроб е важен и как изглеждат типичните симптоми на рак на черния дроб.

Какви генетични заболявания увеличават риска от рак на черния дроб?

Според Национален институт по рака, се смята, че ракът е генетично заболяване. относно 10% от раковите заболявания са причинени от наследствени генетични мутации и много други ракови заболявания се проследяват до мутации, които възникват след раждането и не се наследяват.

Мутациите в нашето ДНК играят роля в развитието на рак в телата ни. Освен това ракът често е наследствен, което означава, че има тенденция да се развива в семейства. Това е така, защото генетичните мутации могат да се предават от родител на дете.

А 2018 проучване установи, че фамилната анамнеза за рак на черния дроб увеличава риска от развитие на заболяването. Този риск обаче се увеличава значително, когато са налице и други условия.

Наличието на серумни маркери за хепатит B или C, заедно с фамилна анамнеза за рак на черния дроб, е свързано със 70-кратно повишен риск от развитие на рак на черния дроб.

Има някои редки генетични заболявания, за които се смята, че увеличават риска от развитие на рак на черния дроб. Тези включват:

 • Болест на Уилсън
 • болест на съхранение на гликоген
 • наследствена хемохроматоза
 • алфа-1 антитрипсин дефицит
 • късна кожна порфирия

Много от тези състояния са лечими и ранното лечение може да намали шансовете ви за развитие на рак на черния дроб. Например, наследствената хемохроматоза е генетично заболяване, което причинява натрупване на желязо в цялото тяло, което може да увреди черния дроб и да причини цироза (белези) на черния дроб, увеличавайки риска от рак.

Въпреки това, наследствената хемохроматоза е лечима чрез диетични промени и често вземане на кръв, за да се намали количеството желязо, циркулиращо в кръвта. Това може да гарантира, че черният ви дроб няма да се увреди, което може да намали риска от рак на черния дроб.

Какви са другите рискови фактори за рак на черния дроб?

Наследствените предразположения не са единствените фактори, които увеличават риска от рак на черния дроб. Рискът от рак на черния дроб се увеличава от определен начин на живот, хранителни съображения и медицински състояния.

Хората, които развиват рак на черния дроб, обикновено го правят, след като са имали чернодробно заболяване за дълъг период от време и обикновено имат признаци на чернодробна цироза (белези на черния дроб). мъже са по-склонни да развият рак на черния дроб, отколкото жените.

Факторите, които повишават риска от рак на черния дроб са:

 • инфекция с хепатит В
 • инфекция с хепатит С
 • цироза на черния дроб
 • история на значителна употреба на алкохол
 • ядене на храни, които съдържат отровна гъба, наречена афлатоксин B1
 • с неалкохолен стеатохепатит (NASH)
 • история на пушене на цигари

Коя е причина номер едно за рак на черния дроб?

Според Национален институт по рака, наличието на продължаваща инфекция с хепатит B или хепатит C е най-големият рисков фактор за развитие на рак на черния дроб. Инфекциите с хепатит B и C могат да причинят цироза на черния дроб, което значително увеличава риска от рак.

Хората с цироза, свързана с хепатит С, имат по-висок риск от развитие на рак на черния дроб, отколкото хората с цироза, свързана с хепатит В или употреба на алкохол.

Беше ли Ви полезно?

Какъв е препоръчителният скрининг за рак на черния дроб?

Като Американско общество за борба с рака обяснява, скринингите за рак на черния дроб понастоящем не се препоръчват за хора със среден риск от развитие на рак на черния дроб.

Въпреки това, за хора, които имат рискови фактори, се препоръчват редовни прожекции за рак на черния дроб.

Според Американското дружество по клинична онкология (ASCO), всеки с известни рискови фактори или който има цироза на черния дроб трябва да обсъди прожекции за рак на черния дроб с лекар. Типът лекар, който обикновено проверява за рак на черния дроб, е хепатологът.

Прожекциите за рак на черния дроб могат да включват:

 • кръвни изследвания, които търсят алфа-фетопротеин (AFP), вещество, произведено от чернодробни ракови клетки
 • образни тестове за търсене на признаци на рак, като например:
  • ултразвук
  • ЯМР
  • компютърна томография

Какви са симптомите на рак на черния дроб?

Едно от предизвикателствата на рака на черния дроб е, че ранните му стадии обикновено нямат симптоми. Ето защо прегледите за рак на черния дроб са важни, ако знаете рискови фактори.

Признаците за симптоми на рак на черния дроб могат да включват:

 • неприятно усещане в горната дясна част на коремната област
 • подуване на стомаха
 • твърда подутина в областта под гръдния кош от дясната ви страна
 • дискомфорт или болка близо до дясната лопатка или дясната страна на гърба
 • жълтеникав оттенък на кожата или бялата част на окото, което показва жълтеница
 • чувство на умора през цялото време
 • изпитвате гадене или повръщане
 • намален апетит
 • необичайна загуба на тегло
 • кожа, която образува синини или кърви по-лесно от преди

Някои от тези симптоми могат да бъдат признаци на други често срещани здравословни проблеми. Ето защо е важно да потърсите лекарска помощ, ако имате някой от тези симптоми.

Ако се чудите дали ракът на черния дроб е наследствен, не сте сами. Това е често срещано безпокойство, особено ако имате фамилна анамнеза за рак на черния дроб или генетично заболяване, което увеличава риска.

В повечето случаи генетичните рискове не са единственият фактор, когато става въпрос за развитие на рак на черния дроб. Въпреки това наличието на генетично предразположение, заедно с друг рисков фактор, може значително увеличите риска си.

Ако имате допълнителни въпроси относно вашите собствени рискове от рак на черния дроб, говорете с лекар. Можете да прегледате медицинската си история и да оцените рисковите си фактори за рак на черния дроб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss