Най-революционното изследване на диабета за 2015 г

Диабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар поради липса или намалено количество инсулин, неспособност на тялото да използва правилно инсулина, или и двете. Според Световна здравна организация, около 9 процента от възрастните по света имат диабет и болестта убива около 1,5 милиона души годишно.

Има две основни форми на диабет. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, което обикновено засяга деца и млади възрастни и засяга около 1,25 милиона души в Съединените щати. Почти 28 милиона души в Съединените щати имат диабет тип 2. Обикновено се развива по-късно в живота, въпреки че все по-младите хора са диагностицирани с диабет тип 2. Най-често се среща при хора с наднормено тегло. И двата вида диабет могат да протичат в семейства.

Няма лек за диабета, но може да се управлява с лекарства и значителни промени в начина на живот. Неуспешното управление на диабета има сериозни последици. Диабетът причинява слепота, нервни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер. Може също да причини бъбречна недостатъчност и увреждане на стъпалото, достатъчно тежко, за да наложи ампутация.

През последните 30 години случаи на диабет са се утроили в Съединените щати, където сега е 7-ата причина за смърт. Въпреки че процентът на диабет се покачва сред всички етнически групи, той е най-често срещан сред афро-американците и индианците.

Намирането на лек за диабет е наложително. Докато не намерим такъв, подобряването на осведомеността и подпомагането на хората, които вече имат диабет, да управляват по-добре състоянието си, е от решаващо значение. Прочетете, за да научите какво се случи през 2015 г., което ни доближи до тези цели.

1. Помага за отказване от тютюнопушенето.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, хората, които пушат цигари, са между 30 и 40 процента по-склонни да развият диабет тип 2. А пушачите, които вече имат диабет, са по-склонни да бъдат изложени на риск от сериозни здравословни усложнения, като сърдечни заболявания, ретинопатия и лошо кръвообращение.

2. Изкопахме данни, за да идентифицираме подтипове.

Ние мислим за диабета като за едно заболяване, но хората, които го имат, изпитват много разлики във вида и тежестта на симптомите. Тези вариации се наричат ​​подтипове и ново проучване от изследователи от Медицинско училище Икан в планината Синай даде някои задълбочени прозрения за тях. Изследователите събраха анонимни данни от десетки хиляди електронни медицински досиета, като се застъпиха за ефективността на схемите на лечение, които се грижат за всеки вид, вместо универсален подход.

3. Депресия и диабет: Кое е първо?

Сравнително често е човек да има диабет и депресия, но връзката винаги е била малко главоблъсканица за кокошка и яйце. Много експерти смятат, че диабетът е провокаторът. Но скорошно проучване от изследователи в Норвегия казва, че връзката може да върви и в двете посоки. Те разкриха редица физически фактори за всяко състояние, които биха могли да повлияят или дори да доведат до другото. Например, докато диабетът променя структурата и функционирането на мозъка по начини, които потенциално биха могли да доведат до развитие на депресия, антидепресантите могат да увеличат риска от развитие на диабет.

4. Може ли токсична хранителна добавка да помогне за лечение на диабет?

DNP, или 2,4-динитрофенол, е спорен химикал с потенциално токсични странични ефекти. Въпреки че е обозначен като „не е подходящ за консумация от човека“ от регулаторни съвети както в Съединените щати, така и в Обединеното кралство, той остава широко достъпен под формата на добавки.

Макар и опасни в големи количества, скорошно проучване разгледа възможността версия на DNP с контролирано освобождаване да обърне диабета при плъхове. Това се дължи на факта, че той е бил успешен при предишно лабораторно лечение на неалкохолна мастна чернодробна болест и инсулинова резистентност, която е предшественик на диабета. Установено е, че версията с контролирано освобождаване, наречена CRMP, не е токсична за плъхове и изследователите твърдят, че може да бъде безопасна и ефективна при контролиране на диабета при хора.

5. Содата е рискова дори за по-слабите типове тяло.

Знаем, че има връзка между диабет тип 2 и затлъстяването или наднорменото тегло. Тези проблеми с теглото често възникват от диета с високо съдържание на захар. Макар че това може да ви накара да заключите, че само хората с наднормено тегло трябва да избягват газираните напитки, нови изследвания показват, че тези напитки излагат на риск всеки, независимо от техния размер.

Според ан международен преглед от съществуващите изследвания, пиенето на твърде много сладки напитки – включително сода и плодов сок – е положително свързано с диабет тип 2, независимо от теглото. Изследователите установиха, че тези напитки допринасят за между 4 и 13 процента от случаите на диабет тип 2 в Съединените щати.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss