Най -новите насоки за статини за висок холестерол

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) отговаря за много здравословни проблеми. Наред с другите отговорности, FDA издава предупреждения за странични ефекти и проблеми с лекарствата. Наскоро те пуснаха нов набор от насоки, предназначени да помогнат на лекарите и пациентите по -добре да управляват употребата на статини за лечение на висок холестерол. Следващите раздели представят информация, която може да ви помогне да разберете по -добре тези насоки и как те ви засягат.

Холестерол и американци

Приблизително един на всеки трима възрастни американци имат високи нива на холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL). Този тип холестерол обикновено се нарича “лош” холестерол. Тъй като нивата на LDL в кръвта се повишават, плаката се утаява по стените на артериите. Скоро артериите се стесняват. В крайна сметка артериите и съдовете могат да се запушат изцяло.

Когато не се диагностицира или не се лекува, високите нива на LDL могат да станат смъртоносни, тъй като могат да доведат до коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане. Тези състояния увеличават риска от голямо съдово събитие, като инфаркт или инсулт. В продължение на десетилетия лекарите се опитват да намалят нивата на холестерола, като предписват лекарства и променят начина на живот.

Статинови лекарства и холестерол

Диетата и упражненията могат да извършат дълъг път към намаляване на нивата на холестерола, но понякога тези мерки не са достатъчни. Най -честото лечение с висок холестерол е статин. Статиновите лекарства са предназначени да намалят нивата на LDL в кръвта. За повечето хора статините безопасно понижават нивата на LDL.

Повечето хора с висок холестерол, които започват да приемат статини, ще трябва да го правят до края на живота си. Някои обаче могат да спрат, ако успешно понижат нивата на холестерола си чрез диета, отслабване, упражнения или по друг начин.

Тези лекарства не са за всеки. В светлината на възможните им странични ефекти, FDA публикува нови насоки, които могат да помогнат на пациентите и техните лекари ефективно да наблюдават потенциалните странични ефекти и проблеми, причинени от лекарства със статини.

Най -новите насоки на FDA

Лекарствата за понижаване на холестерола със статини имат дълга история на успешно лечение и понижаване на нивата на холестерола. Колкото по-дълго хората приемат статини, толкова повече науката научава за възможните странични ефекти. Ето защо FDA наскоро пусна нови насоки за употреба на статини. Десетилетия изследвания и проучвания разкриха няколко важни въпроса.

В Съветите на FDA към пациенти и здравни специалисти включват:

  • Предупреждение, че статините могат да причинят когнитивно увреждане. Тези проблеми включват загуба на памет, объркване и забрава.
  • Съобщение, че рутинният мониторинг на чернодробните ензими вече не е необходим. Чернодробните ензимни тестове се използват от десетилетия като начин за улавяне на потенциално увреждане на черния дроб. FDA обаче установи, че тези проверки не са ефективни. Новата препоръка: Лекарите трябва да направят тест за чернодробни ензими, преди да започне употребата на статини. След това пациентите трябва да се проверят отново, ако се появят симптоми на увреждане на черния дроб.
  • Предупреждение, че хората, приемащи статини, могат да получат повишени нива на кръвната захар и да развият диабет тип 2. Хората, приемащи статини, трябва редовно да проверяват нивата на кръвната си захар.
  • Предупреждение, че тези, които приемат ловастатин, вид статиново лекарство, са изложени на риск от увреждане на мускулите. Хората, приемащи този вид лекарства, трябва да са наясно с това възможно лекарствено взаимодействие.

Промени в начина на живот, които могат да подобрят нивото на холестерола ви

През есента на 2013 г. Американска сърдечна асоциация (AHA) и Американският колеж по кардиология (ACC) актуализираха своите препоръки относно статиновите лекарства. В допълнение към разширяването на възможния набор от хора, които могат да се възползват от лекарството, те актуализираха и насоките за начина на живот за хора с висок холестерол.

Упражнение

Хората с диагноза висок холестерол трябва да се опитат да правят 40 минути аеробни упражнения три до четири пъти седмично. Идеалните дейности включват бързо ходене, колоездене, плуване или дори танци.

Диета

Добрите хранителни навици също могат да помогнат за намаляване на риска от усложнения, понижаване на холестерола и предотвратяване на други състояния. AHA и ACC препоръчват на хората да ядат поне четири до пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Хората с висок холестерол също трябва да се стремят да ядат повече пълнозърнести храни, ядки и нискомаслени млечни продукти. Те трябва да ограничат количеството месо, птици и риба, които ядат, до не повече от 6 унции на ден.

Хората с висок холестерол трябва да намалят приема на натрий. Средният американец яде 3 600 милиграма натрий за един ден. В АХА препоръчва на всички американци да се стремят да намалят това число до не повече от 1500 милиграма на ден.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss