Най -добрите работни места за хора с ADHD

Общ преглед

Повечето от нас знаят как изглежда разстройството на хиперактивност с дефицит на внимание (ADHD) при децата – капризност, хиперактивност, проблеми с организирането и липса на фокус.

Около 60 % от децата продължават да имат симптоми на ADHD в зряла възраст, според Американската асоциация за тревожност и депресия. Това е 4,4 процента от възрастното население или около 8 милиона възрастни.

ADHD изглежда малко по-различно при възрастните. Може да се прояви като безпокойство, дезорганизация и проблеми с фокусирането. ADHD може също да идва с някои уникални силни страни.

Изборът на кариера, която се възползва от тези силни страни и не зависи силно от областите на слабост, може да бъде ключът към професионалния успех с ADHD за възрастни. Това, заедно с успешното лечение на ADHD.

Някои характеристики на работата могат да допълнят силните страни на някои възрастни с ADHD:

  1. Подхранван от страст
  2. Висока интензивност
  3. Ултраструктуриран
  4. Светкавично темпо
  5. Практически творчески
  6. Независим риск

Намирането на работа, която се класира високо в едно от тези качества, или комбинация от тях, може да е точно нещото, което да ви отведе до кариера, която обичате. Вижте тези работни места, които може да са подходящи.

1. Подхранван от страст

Работни места: Социален работник, фитнес треньор, религиозно духовенство, психолог, учител по специални въпроси, автор, лекар, медицинска сестра, ветеринарен лекар

Работата, в която е необходимо да бъдете особено страстни към това, което правите, осигуряват естествена мотивация и фокус. Това наистина може да бъде всяка област, към която имате дълбок и траен интерес. Небето е границата.

Сара Dhooge живее с ADHD и работи като детски реч и езиков патолог. „Имам много голям брой случаи на семейства, чиито деца са наскоро диагностицирани с аутизъм, ADHD и забавяне/разстройства в комуникацията.

„Успешен съм в това, което правя, защото го обичам“, казва Dhooge. „Знам какво е да имаш ADHD и съм такъв честен със семействата ми за моите собствени предизвикателства и борби. “

Социалният работник Розета ДеЛуф-Праймър също използва вътрешните си познания за това какво е да имаш ADHD, за да помага на клиентите си. „Да имаш страст към това, което правя, е изключително важно. Без това желание и желание би ми било трудно “, казва тя.

2. Висока интензивност

Работни места: детектив, полицай, медицинска сестра за критични грижи, корекционер, спешен диспечер, спортен треньор, пожарникар

Тъй като много хора с ADHD са мотивирани от интензивност, работата с присъщо чувство за неотложност често работи за хора с ADHD. Кариерите, в които животът е на карта, осигуряват най-доброто чувство за неотложност.

„Хората с ADHD са склонни да работят добре в бързо развиваща се среда с висока интензивност, като тази на спешно отделение или линейка“, казва д-р Стефани Саркис, клиничен психотерапевт и асистент във Флоридския Атлантически университет в Бока Ратон.

„Съпругът ми има ADHD. Той е лекар по травма и процъфтява в своята област. Той е абсолютно брилянтен в това до точката, в която е толкова фокусиран, че нищо друго не съществува. Успехът му трябва да се дължи на темпото – това е трескаво, непрекъснато действие!“

Ейприл Рейс, медицинска сестра, живееща с ADHD, казва: „Няма нищо по-вълнуващо от това да бъдеш повикан за помощ при разкъсана аневризма на коремната аорта. Тази работа работи за мен, защото имам само един пациент наведнъж, обичам това, което правя, и често има допълнителен компонент на адреналина.

3. Ултраструктуриран

Работни места: Военен, ръководител на проекти, анализатор на данни, адвокат, софтуерен тестер, счетоводител, коректор на застрахователни искове, банков касиер, работник на производствена линия

Някои възрастни с ADHD се справят най -добре в силно структурирани работни места. Структурираната работа е тази, при която има специфичен работен процес, рутина и ясно определени задачи. Няма много сива зона и няма въпрос за очаквания.

Управлението на времето може да бъде един от най-предизвикателните аспекти на заетостта за възрастни с ADHD, според CHADD (Деца и възрастни с дефицит на вниманието/разстройство на хиперактивността).

Работата с вградена структура и рутина могат да помогнат за превръщането на това предизвикателство в успех в кариерата. „Служителите с ADHD често процъфтяват в среда, където имат ясни инструкции и директиви“, казва Саркис.

Възрастен с ADHD на име г -жа Джоунс казва: „Работя в софтуерна компания за здравеопазване в екипа за обучение. Публикувам онлайн учебно съдържание и отстранявам проблеми с електронното обучение за нашите клиенти.

„Това е много стриктно спазване на контролни списъци и повтаряне на техническите процедури отново и отново. Не мога да функционирам без структура и рутини, така че това е, което ме прави успешен в това.”

4. Светкавично темпо

Работни места: медицинска сестра в спешното отделение, лекар/хирург по травма, EMT, пожарникар, учител, зъболекарски асистент, служител на дребно

Един от отличителните белези на ADHD е, че мислите са постоянни и бързо се променят. Използването на този атрибут може да означава успех в работата. Много възрастни с ADHD съобщават, че изпитват удоволствие от постоянната промяна и процъфтяват в среда, в която трябва бързо да анализират и адаптират.

„Работата в предучилищни и детски градини работи за мен“, казва педагогът Стефани Уелс. „Тази среда ми позволява да бъда креативен и да се движа през цялото време!“

Дори някои работни места на дребно могат да отговорят на сметката. „Работих в голяма книжарница на различни професии от години и ми хареса“, казва Кристи Хаселтин-сирек. „Влязох през вратата и ударих земята. Това е изключително бързо развиваща се работа, която позволява творчество, и това е така никога скучно е.”

5. Практическо творчество

Работа: Музикант, художник, танцьор, артист, изобретател, моден дизайнер, механик, графичен дизайнер, интериорен декоратор, архитект

Практическите работни места, които изискват творчество, могат да бъдат идеални за някои хора с ADHD. Тези видове работни места често съчетават креативност и решаване на проблеми-области, в които хората с ADHD често превъзхождат.

Изследвания подкрепя идеята, че хората с ADHD са по -склонни да достигнат по -високи нива на творческа мисъл и постижения. Тези състезателни мисли и идеи често могат да се превърнат красиво в творческо мислене и резултат.

6. Независим поемащ риск

Работа: борсов посредник, професионален спортист, предприемач, търговски водолаз, строителен майстор, софтуерен дизайнер, шофьор на състезателна кола, пилот на самолет

Готовността да поемате рискове и да мислите иновативно са две умения, които някои хора с ADHD притежават. Тези атрибути могат да ви помогнат да успеете като свой собствен шеф или в области, изискващи много независимост.

Предупреждение: Работата трябва да бъде в област, в която сте страстни, тъй като работата, изискваща независимост, често включва овладяване на способности, с които хората с ADHD се борят, като планиране, организация и самомотивация.

Ако имате нужда от доказателства в реалния свят, успешните предприемачи с ADHD включват: сър Ричард Брансън, основател на Virgin Group; Дейвид Нийлман, основател на JetBlue Airways; Пол Орфалеа, основател на Kinkos; и Ингвар Кампрад, основател на IKEA.

Права на инвалидност

Ако ADHD ви затруднява изпълнението на работата, може да искате да кажете на шефа или службата за човешки ресурси, че сте диагностицирани с ADHD. Работодателите са длъжни да предоставят квартири, ако сте класифицирани като хора с увреждания.

Два федерални закона могат да ви защитят на работното място: Законът за рехабилитация от 1973 г. (RA) и Законът за американците с увреждания от 1990 г. (ADA), който включва Закона за изменения на ADA от 2008 г. (ADAAA).

Тези закони забраняват дискриминацията срещу хората с увреждания във висшето образование и на работното място. Някои държавни закони може да ви защитят още повече.

Ако установите, че вашият ADHD затруднява намирането или запазването на работа, може да искате да потърсите помощта на кариерен съветник. Някой, който е обучен в консултации за психично здраве и кариерно развитие, може да ви помогне да намерите решения.

Можете да поискате препращане към кариерен съветник от офиса за кариера на колеж или университет в близост до вас. Можете също да опитате да потърсите онлайн базата данни на Националния съвет за сертифицирани съветници.

Ако сте опитали всичко и смятате, че дадена работа е недостъпна в този момент, може да успеете да получавате плащания за социално осигуряване (SSD). Вашият лекар ще трябва да предостави писмено доказателство за вашето увреждане и вие ще трябва да кандидатствате.

Вземането за вкъщи

Изводът е, че повечето възрастни с ADHD смятат, че е възможно да успеят в работната сила. Ключът е да разглеждате вашите ADHD черти като активи и да търсите работа или области, които се възползват от вашите уникални силни страни, странности и интереси.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss