Назофарингеална култура

Какво е назофарингеална култура?

Назофарингеалната култура е бърз, безболезнен тест, използван за диагностициране на инфекции на горните дихателни пътища. Това са инфекции, които причиняват симптоми като кашлица или хрема. Тестът може да бъде завършен в кабинета на Вашия лекар.

Културата е начин за идентифициране на инфекциозните организми, като им се позволи да растат в лаборатория. Този тест идентифицира болестотворни организми, които живеят в секретите в задната част на носа и гърлото.

За този тест вашите секрети се събират с помощта на тампон. Те също могат да бъдат изсмукани с помощта на аспиратор. На всички бактерии, гъбички или вируси, присъстващи в пробата, се дава възможност да се размножават. Това ги прави по -лесни за откриване.

Резултатите от този тест обикновено са налични в рамките на 48 часа. Те могат да помогнат на Вашия лекар ефективно да лекува симптомите Ви.

Можете също да чуете този тест, наречен:

 • назофарингеална или назална аспирация
 • назофарингеален или назален тампон
 • тампон от носа

Каква е целта на назофарингеалната култура?

Бактерии, гъбички и вируси могат да причинят заболяване на горните дихателни пътища. Лекарите използват този тест, за да установят какъв тип организъм причинява симптоми на горните дихателни пътища като:

 • задръстване на гърдите
 • хронична кашлица
 • хрема

Важно е да разберете причината за тези симптоми, преди да ги лекувате. Някои лечения са ефективни само при определени видове инфекции. Инфекциите, които могат да бъдат идентифицирани с помощта на тези култури, включват:

 • грип
 • респираторен синцитиален вирус
 • Bordetella коклюш инфекция(магарешка кашлица)
 • Стафилококус ауреус инфекции на носа и гърлото

Резултатите от културата също могат да предупредят Вашия лекар за необичайни или потенциално животозастрашаващи усложнения. Например, те могат да се използват за идентифициране на резистентни на антибиотици щамове бактерии, като резистентни към метицилин Стафилококус ауреус (MRSA).

Как се получава назофарингеална култура?

Вашият лекар може да извърши този тест в кабинета си. Не се изисква подготовка. Ако Вашият лекар е съгласен, можете да се върнете към обичайните си дейности след това.

Когато пристигнете, Вашият лекар ще Ви помоли да седнете или легнете удобно. Ще бъдете помолени да кашляте, за да произвеждате секрети. След това ще трябва да наклоните главата си назад под ъгъл от около 70 градуса. Вашият лекар може да Ви предложи да опряте главата си в стена или възглавница.

Лекарят внимателно ще вкара малък тампон с мек връх в ноздрата ви. Те ще го насочат към задната част на носа и ще го завъртят няколко пъти, за да съберат секрети. Това може да се повтори в другата ноздра. Може да си затръшнеш малко. Може също да почувствате някакъв натиск или дискомфорт.

Ако се използва смукателно устройство, лекарят ще постави малка тръбичка в ноздрата ви. След това към тръбата ще бъде приложено леко засмукване. Като цяло хората намират засмукването по -удобно от тампона.

Носът ви може да се почувства раздразнен или да кърви малко след процедурата. Евтин овлажнител може да облекчи тези симптоми.

Какво означават резултатите?

Вашият лекар трябва да получи резултатите от теста след ден или два.

Нормални резултати

Нормален или отрицателен тест не показва болестотворни организми.

Положителни резултати

Положителният резултат означава, че организмът, причиняващ вашите симптоми, е идентифициран. Знаейки какво причинява симптомите ви, може да помогне на Вашия лекар да избере лечението.

Лечение на инфекции на горните дихателни пътища

Лечението на заболяване на горните дихателни пътища зависи от организма, който го причинява.

Бактериални инфекции

Инфекциите, причинени от бактерии, обикновено се лекуват с антибиотици.

Ако сте заразени с резистентни на антибиотици бактерии, може да бъдете хоспитализирани. Ще бъдете настанени в частна стая или стая с други пациенти със същата инфекция. Тогава ще се използват много силни антибиотици, докато инфекцията не бъде овладяна. Например, MRSA обикновено се лекува с интравенозен (IV) ванкомицин.

Ако имате MRSA, вашето семейство трябва да внимава, за да предотврати разпространението му. Те трябва да си мият ръцете често. При докосване на замърсени дрехи или тъкани трябва да се носят ръкавици.

Гъбични инфекции

Гъбичната инфекция може да се лекува с противогъбични лекарства, като IV амфотерицин В. Оралните противогъбични лекарства включват флуконазол и кетоконазол.

В редки случаи гъбична инфекция сериозно ще увреди част от белия дроб. Може да се наложи Вашият лекар да отстрани увредената област хирургично.

Вирусни инфекции

Вирусните инфекции не реагират на лечение с антибиотици или противогъбични средства. Обикновено те продължават седмица или две и след това изчезват сами. Лекарите обикновено предписват мерки за комфорт като:

 • сиропи за кашлица за упорита кашлица
 • деконгестанти за запушен нос
 • лекарства за намаляване на високата температура

Избягвайте приема на антибиотици за вирусни инфекции. Антибиотикът няма да лекува вирусна инфекция и приемането му може да затрудни бъдещите бактериални инфекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss