Навигиране на празнични вечери с UC

Въпреки че празничните вечери са време за празнуване, те могат да бъдат и предизвикателство. Може да имате смесица от чувства, когато мислите за празниците, а животът с улцерозен колит (UC) може да направи нещата още по-сложни.

Храната не е причина за UC, но може да играе роля в овладяването или причиняването на пристъп. А в групови настройки, които включват споделени ястия, може да е трудно да разберете какво да ядете. Някои празнични ястия могат да причинят или да влошат храносмилателните проблеми.

Няма начин за хранене, който да работи за всички, но някои храни са по-склонни да причинят храносмилателни симптоми при някой с UC, а други храни могат да бъдат по-лесни за смилане и поносимост.

Храни, които трябва да се избягват

Няма единна диета за всички с UC. Това, което ядете по време на пристъп, ще бъде много различно от начина, по който се храните по време на ремисия.

Ако имате пристъп, внимавайте със следното:

 • сурови плодове и зеленчуци, особено тези с твърда кора или семена
 • зеленчуци, които са жилави или жилави дори когато са сготвени, като бамбук, целина, аспержи и царевица
 • сушени плодове
 • зърнени продукти с високо съдържание на фибри
 • боб, леща, ядки и семена
 • преработени меса с кожа или обвивка като хот-дог или колбаси
 • алкохол
 • кофеинови напитки

Важно е да се храните бавно и да дъвчете добре храната си. Храносмилането започва в устата ви, така че колкото по-добре дъвчете храната си, толкова по-лесно ще бъде за останалата част от храносмилателната ви система.

Ако сте в ремисия, може да откриете, че можете да ядете разнообразни храни и не е необходимо да избягвате нищо.

Храни за включване

Храните, които понасяте, също са лични за вас.

Ако сте в пристъп, може да искате да се съсредоточите върху яденето на храни, които са по-лесни за смилане. Храните с ниско съдържание на фибри с по-мека текстура са по-малко работа за разграждането на храносмилателната ви система. Това може да помогне за предотвратяване или намаляване на симптомите.

Храните, които обикновено се понасят добре, включват:

 • пуешко, пилешко, риба и морски дарове
 • яйца
 • тофу, соеви напитки
 • гладко масло от ядки (като фъстъчено масло, масло от кашу или бадемово масло)
 • меки, варени зеленчуци с отстранени кожата и семките
 • меки плодове без кожата и семките
 • зърнени продукти с ниско съдържание на фибри, направени с рафинирано брашно

Ако не можете да ядете достатъчно, помислете за употребата на напитки с хранителни добавки. Те могат да добавят повече хранителни вещества и калории към вашата диета.

Подходящи за UC празнични храни

Всеки има свои собствени хранителни традиции и любими храни по време на празничния сезон. В много случаи ястията могат да бъдат модифицирани, за да станат по-удобни за UC.

Ето някои храни и напитки, които е по-вероятно да улеснят храносмилателната ви система:

 • зеленчуци на пара, печени или варени вместо салати или сурови зеленчуци
 • месо, пуешко, пиле или риба, които са приготвени, докато омекнат и лесни за дъвчене
 • сосове и сосове отстрани, така че можете да изберете количеството, което е най-подходящо за вас
 • картофено пюре или ястия на основата на ориз
 • бял хляб или кифлички, вместо пълнозърнест или пълнозърнест
 • супи на пюре или бульон без боб и подправки
 • варени плодове или меки плодове, като пъпеш или банани
 • безалкохолни напитки и безкофеинови чайове

Имайте план

Празничните ястия може да са трудни за ориентиране, когато нямате контрол върху времето за хранене или какво се сервира.

В зависимост от това кой е домакин, може да се почувствате удобно да попитате за менюто предварително. По този начин ще разберете дали има храни, на които ще можете да се насладите. Ако събитието е с близки членове на семейството или приятели, те трябва да се радват да ви настанят.

Говорете с домакина предварително, за да обсъдите вашите нужди и помислете дали да донесете ястие или две, които да споделите. Може да намалите стреса, ако знаете, че ще има някои безопасни опции за вас, особено ако не познавате добре домакина или нямате представа какво обикновено сервират.

Много хора с UC се чувстват по-добре с малки, чести хранения, вместо с няколко големи хранения. Ако това работи за вас, не забравяйте да ядете достатъчно по-рано през деня, за да не се появите на събитието супер гладни. Опаковайте малка закуска в чантата си, само в случай, че храната се забави.

Ако събитието е някъде, където никога не сте били, отделете малко време, за да обхванете нещата. Разберете къде са баните, в случай че ви потрябват бързо.

Ако намирате празничните събития за стресиращи, не сте сами. Може да откриете, че е по-вероятно да имате симптоми, когато се чувствате стресирани или тревожни. Помислете да научите някои стратегии, които да ви помогнат да се справите. Практикувайте техники за дълбоко дишане или заземяване. Намерете тихо място, където можете да избягате, ако се чувствате претоварени.

Ако пътувате, не забравяйте да вземете допълнителни лекарства или консумативи, които може да са ви необходими, за да управлявате своя UC.

Ако не се чувствате сигурни относно събитието, храните, които се сервират, или обстановката, добре е да кажете „не“. Можете също така да обмислите просто да присъствате за част от него или да пропуснете храненето.

Празниците могат да бъдат натоварено време. Важно е да дадете приоритет на здравето и енергията си и да присъствате само на събитията, които са важни за вас.

Как да се справите, ако имате пристъп

Въпреки всичките ви усилия може да се окажете със симптоми. Вината не е твоя. UC може да бъде предизвикателство и непредвидимо.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете:

 • Имате доверен приятел или член на семейството, който знае за вашия UC и е на разположение, за да ви помогне, ако е необходимо.
 • Говорете с Вашия лекар преди време за лекарствата, които можете да приемате. Антидиарейните или противовъзпалителните лекарства могат да бъдат полезни, ако ги носите със себе си, в случай че имате нужда от тях.
 • Направете всичко възможно да пиете достатъчно течности. Ще се почувствате още по-зле, ако сте дехидратирани, което може да се случи, ако имате много диария.
 • Помислете за опаковане на допълнително бельо или панталони, в случай че имате нужда от тях.
 • Дръжте със себе си влажни кърпички или кърпички, които да използвате вместо тоалетна хартия, което може да бъде по-дразнещо.

За вкъщи

Празничните вечери и събития могат да бъдат трудни за ориентиране, особено ако имате UC. Въпреки че няма единна диета за хора с UC, някои храни обикновено се понасят добре, докато други храни могат да влошат симптомите.

Може да ви е обезсърчително да мислите да отидете на празнична вечеря, когато се опитвате да управлявате симптомите си, но с известно планиране напред и комуникация все пак е възможно да се насладите на празненствата.

Опаковайте някои допълнителни консумативи и донесете ястие, което да споделите, ако можете. Ако се чувствате комфортно, може да искате да говорите с домакина преди време за вашите нужди. Тези стъпки могат да ви помогнат да намалите стреса си и да се насладите на празничния сезон.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss