Моно/Ди близнаци: дефиниции, рискове и още

Каван изображения/офсетни изображения

близнаци! Вероятно познавате поне един или два, но замисляли ли сте се някога как са се появили?

В крайна сметка, когато научихте за птиците и пчелите, това доведе до едно бебе. Как е възможно да са две? (Може би все пак има нещо в тази теория за щъркела!)

Ако сте правили някакво проучване за близнаци (или вече сте бременна със свои собствени близнаци), може да сте открили, че има повече термини, отколкото сте очаквали: „идентични“ и „братски“, да, но също и „мо/месец ”, „di/di” или дори „моно/ди” близнаци.

Вероятно сте се чудили: Какво означават това и как тези близнаци се различават от другите близнаци? Не се притеснявайте – ако продължите да четете по-долу, ние ще помогнем всичко да има смисъл.

Какво представляват моно/ди близнаците?

Кратък отговор: монохорионните/диамниотичните близнаци са еднояйчни близнаци, които споделят един и същ хорион, но имат отделни амниони, докато са в утробата.

Ако прочетете това и кажете „А?“ не си сам. Видовете побратимяване са по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Продължете да четете за по-задълбочено обяснение, където ще дефинираме всички тези думи.

Идентични или братски

Може да сте чували близнаци, наричани еднояйчни или братски в миналото.

Еднояйчните близнаци са тези, които споделят абсолютно същите гени. Разнояйчните близнаци, от друга страна, споделят само половината от своите хромозоми, точно като другите братя и сестри, родени отделно.

Това означава, че еднояйчните близнаци винаги ще изглеждат еднакво, но братските близнаци могат да имат различни:

 • полове
 • височини
 • цветове за коса
 • цветове на очите

Тези типове близнаци споделят различни количества хромозоми, защото се образуват по различни начини.

Еднояйчните близнаци идват от една и съща яйцеклетка и сперма. Яйцеклетката и спермата се съединяват, както при всяко зачеване, но яйцеклетката се разделя на две малко след оплождането. Тъй като идват от едно яйце, понякога се наричат ​​монозиготни близнаци.

От друга страна, братските близнаци понякога се наричат ​​дизиготни близнаци – което означава, че се образуват от две отделни яйца. Разнояйчните близнаци се образуват, когато няколко яйцеклетки се освобождават приблизително по едно и също време и всяка яйцеклетка е оплодена от различен сперма.

Разбиране на хориони и амниони

Въпреки че има две големи категории близнаци (монозиготни и дизиготни), има три потенциални типа близнаци въз основа на това, което споделят в утробата, докато се развиват.

Възможно е близнаците да споделят едни и същи хорион и амниотичен мехур или да имат свои собствени.

Хорионът е най-външната мембрана, която свързва амниона, околоплодния сак и плода с плацентата. Важно е дали близнаците споделят това: един хорион е равен на една плацента, но два хориона означават две отделни плаценти.

Колкото повече близнаците споделят вътреутробно, толкова по-високо е нивото на риска по време на бременността.

Приблизително 65 процента от еднояйчните бременности с близнаци са монохориални (един хорион). Другият 35 процента на еднояйчните близнаци са дихорионни (два хориона), както и всички еднояйчни близнаци.

Амнионът е най-вътрешната мембрана, която държи плода и околоплодната течност. Тъй като амнионът е вътре в хориона, е възможно бебетата да споделят амнион или да имат свой собствен амнион, дори ако има само един хорион.

Още ли сте с нас? Разбивката на трите потенциални типа близнаци въз основа на различни комбинации от хориони и амниони е:

 • Mo/mo (съкратено от монохориална моноамниотична бременност). Мо/мо близнаци са монозиготни близнаци, които споделят както хорионния, така и амниотичния мехур. С други думи, има една плацента и един амниотичен сак и за двете бебета.
 • Mo/di (съкратено от монохориална диамниотична бременност). Тези монозиготни близнаци споделят хорионен сак, но имат различни околоплодни торби. По друг начин, голямата разлика при този тип двойна бременност е, че има само една плацента. Всяко бебе все още има собствен амниотичен сак.
 • Di/di (съкратено от дихорионна диамниотична бременност). Di/di близнаците могат да бъдат монозиготни или дизиготни. Всеки от тях има собствен хорион и амниотичен мехур. Въпреки че в утробата е много по-тясно, тези близнаци по същество се развиват точно както биха се развили, ако се раждаха като единствено дете.
близнаци типове инфографика

Как можете да разберете дали имате моно/ди бременност?

Моно/ди близнаци се срещат в около 1 от 3 случая на спонтанни близнаци, а моно/ди бременността ще бъде диагностицирана чрез ултразвук.

Ултразвукът е най-точен при определяне на хорионичността през първия триместър. Така че между 11 и 13 седмици Вашият лекар ще търси да види една плацента, доставяща кръв на два плода.

В този момент Вашият лекар ще започне да търси дали има два амниотични мехура. Те ще започнат да определят дали амниотичната течност изглежда е равномерно разпределена между двете бебета.

След като близнаците бъдат потвърдени, Вашият лекар може да Ви насочи към високорисков специалист за остатъка от бременността Ви.

Поради някои от допълнителните рискове, свързани с моно/ди бременност, можете да очаквате, че вероятно ще се нуждаете от фетална ехокардиология в допълнение към рутинните ултразвукови оценки.

По-голямата част от моно/ди близнаците се раждат без сериозни усложнения; въпреки това, дори ако не са идентифицирани усложнения преди раждането, моно/ди близнаците са склонни да се раждат преждевременно.

Има също така повишена вероятност от раждане с цезарово сечение или предизвикано раждане с моно/ди близнаци, за да се избегнат рисковете.

Какви са рисковете от моно/ди близнаци?

Бременността с близнаци се счита за по-висок риск, тъй като две бебета споделят близко пространство и майката носи двойно повече от обичайния брой бебета. Въпреки това повечето mo/di бременности са неусложнени.

Всяка бременност с близнаци включва повишен риск от:

 • Предлежание на плацентата. Допълнителното тегло на бебето в плацентата може да я накара да виси по-ниско или да покрие шийката на матката, известно като плацента превия.
 • Отлепване на плацентата. Отлепването на плацентата се случва, защото по-голяма и по-тежка плацента може да се отдръпне от стената на матката.
 • Плацента акрета. Placenta accreta възниква, когато плацентата се вгражда твърде дълбоко в стената на матката.
 • Недоносеност. Поради ограниченията на пространството за близнаци, както и по-високия риск от други усложнения, близнаците е по-вероятно да се родят преждевременно или преди 37-та гестационна седмица. Вашият лекар може да предложи ранна индукция или цезарово сечение.
 • Ниско тегло при раждане. Тъй като е по-вероятно да се родят рано и да имат ограничено пространство за развитие в утробата, близнаците е по-вероятно да се родят с ниско тегло при раждане, по-малко от 5 паунда 8 унции.
 • анемия. Бременността с близнаци е по-голям рисков фактор за дефицит на желязо и фолиева киселина, което може да доведе до анемия.
 • Гестационен диабет. Гестационният диабет е, когато човек развива високи нива на кръвната захар по време на бременност.
 • Гестационна хипертония. Гестационна хипертония е, когато човек развие високо кръвно налягане по време на бременност. Това може да доведе до прееклампсия, ако не се лекува.
 • Следродилен кръвоизлив. Поради голямата плацента-близнак или плацентите, матката може да е трябвало да се разтяга повече от нормалното по време на бременност. Това води до повишен риск от кръвоизлив.

Моно/ди близначната бременност крие по-голям риск от бременността с близнаци di/di поради общата плацента.

В допълнение към рисковете, пред които са изправени всички бременности с близнаци, моно/ди бременността са изложени на риск от усложнения, свързани със споделено кръвоснабдяване вътре в плацентата.

Дисбалансът на кръвообращението може да доведе до синдром на трансфузия на близнаци (TTTS).

Това се случва при приблизително 10 до 15 процента от монохориалната/диамниотичната бременност, когато кръвта не е равномерно разпределена между близнаците. TTTS може да доведе до сериозно заболяване или смърт за единия или и за двамата близнаци.

Ако по време на ултразвук се появят признаци на TTTS, може да се използва лазерна терапия за коагулация на общите съдове на повърхността на плацентата, така че кръвта повече да не се споделя. Съществува и повишен риск от преждевременно раждане.

Друг потенциален проблем с кръвообращението, с който могат да се сблъскат монохориалните близнаци, е последователността на обратната артериална перфузия (TRAP). Въпреки че това се случва само при приблизително 1% от монохориалните бременности и 1 на 35 000 бременности като цяло, според Children’s Wisconsin, това е сериозно.

При TRAP бременности единият близнак се развива нормално, докато другият се развива без работещо сърце и много други телесни структури, необходими за функциониране.

Двамата близнаци са свързани с голям кръвоносен съд, но близнакът без функциониращо сърце получава цялата им кръв от здравия („помпа“) близнак. Това кара сърцето на здравия близнак да работи много по-усилено, отколкото обикновено, и може да доведе до сърдечна недостатъчност или смърт.

Близнаците, споделящи плацентата, също рискуват от неравностойно споделяне на плацентата (UPS). Ако по време на ултразвуковата оценка се окаже, че единият близнак е силно ограничен в растежа, Вашият лекар ще прецени колко далеч сте в бременността и риска от ранно раждане или други лечения.

За вкъщи

Ако генетиката не е вашето нещо, това може да е огромно количество информация за поемане – и това е напълно ОК.

Освен ако не сте бременна с близнаци, вероятно никога няма да има значение дали някой друг е моно/ди близнак или моно/моно близнак. (Въпреки че сега, когато знаете повече за това, може да ви е интересно да разберете!)

Не забравяйте, че различни фактори, освен гените, ще определят човека, който някой ще стане извън утробата. Преживяванията, които формират хората, могат да бъдат също толкова интересни и важни за научаване, колкото и кои части от утробата са споделяли!

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss