Може ли Saw Palmetto да лекува доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ)?

Какво е саон палмето?

Saw palmetto е билково лекарство, което хората понякога използват за лечение на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), което е състояние, което се среща при мъжете. ДПХ е увеличение на простатата, което не се дължи на рак. Уголемената простата оказва натиск върху уретрата, или блокира потока на урината, или го увеличава.

ДПХ може да бъде неудобно. Това може да ви попречи да уринирате, въпреки че усещате желание. Друг път може да не сте в състояние да спрете да уринирате напълно или да продължите да уринирате след уриниране.

Колко ефективен е палмето на трион?

Ранните проучвания показват, че палмето може да помогне за намаляване на симптомите на ДПХ. Когато обаче изследователите повториха проучванията, те не получиха същите резултати. Въпреки това много мъже продължават да използват палмето в опит да намалят симптомите на ДПХ.

Ранните проучвания започнаха с дози от 320 милиграма палмето всеки ден. Изследователи в проучване, публикувано в Вестник на Американската медицинска асоциация проучи дали удвояването и след това утрояването на тази доза повишава ефективността. Дори при по -високи дози, палмето остава неефективно. Всъщност проучването не установи разлика в сравнение с плацебо. Някои данни сочат, че палмето подобрява никтурията при мъжете, което е често желание за уриниране през нощта, но всяко забележимо подобрение е било скромно.

Според Национален център за допълнителна и алтернативна медицина, клон на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ, хората използват палмето за лечение на различни други състояния. Въпреки че няма достатъчно доказателства, които да покажат, че работи за някое от тези състояния, хората го използват за лечение на:

  • алопеция или косопад
  • ниско сексуално влечение
  • проблеми с уринирането
  • хормонални дисбаланси
  • рак на простатата
  • тазова болка

Не само мъжете използват палмето. Някои жени са се опитали да го използват за уголемяване на гърдите си, според клиниката Mayo. Научните доказателства не показват, че е ефективен.

Според здравната служба на Университета в Мичиган хората са смятали, че палмето увеличава производството на сперматозоиди и сексуалното желание при мъжете, но това не е вярно.

Безопасно ли е Saw palmetto?

Въпреки че проучванията не доказват ефективността на palmetto, клиничните проучвания показват, че saw palmetto е безопасен. Дори при високи дози не се съобщава за сериозни нежелани реакции. Малките странични ефекти включват различни стомашни проблеми и дори лош дъх. В изключително редки случаи са докладвани проблеми с черния дроб.

Винаги питайте Вашия лекар, преди да вземете палмето, за да се уверите, че той не взаимодейства с други лекарства, които може да приемате.

Доказани лечения на ДПХ и съвети за билки

Въпреки че билковите добавки могат да помогнат при някои състояния, винаги говорете с Вашия лекар, преди да започнете режим.

Съществуват и други лечения за уголемена простата. Понякога лекар ще Ви наблюдава отблизо и ще Ви посъветва да промените ежедневните навици, за да подобрите симптомите. Например диетата и някои лекарства с рецепта могат да причинят проблеми с простатата.

Ако проблемът е сериозен, съществуват няколко лекарства за лечение на ДПХ. Можете да ги приемате самостоятелно или в комбинация с други терапии. Минимално инвазивните процедури също могат да осигурят облекчение.

Средство или фолклор?

Saw palmetto е традиционно народно лекарство с репутация за подпомагане на лечението на ДПХ. Хората също го използват за лечение на различни други симптоми. Научните доказателства не доказват, че е ефективен за лечение на ДПХ или друго състояние. Изглежда, че повечето хора могат да го приемат с минимални проблеми, но може да бъде опасно за някои хора. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете палмето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss