Може ли RSV да има дълготрайни ефекти при възрастни?

  • RSV е честа причина за остри респираторни инфекции при деца и възрастни.
  • RSV инфекцията има тенденция да причинява по-тежки симптоми при бебета и малки деца, но възрастните също са податливи на тежки ефекти.
  • RSV може да причини увреждане на белите дробове, дихателните пътища или сърцето, което е дълготрайно или постоянно.

Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е често срещан причинител на остри респираторни инфекции при деца и възрастни. Може да причини леки симптоми, подобни на настинка, или по-сериозно заболяване, включително тежък бронхиолит или пневмония.

RSV инфекцията има тенденция да причинява по-тежки симптоми при малки деца, но може също да причини сериозно заболяване при по-големи деца и възрастни. Рискът от сериозно заболяване е по-висок при възрастни на 65 или повече години, както и при тези с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване или компрометирана имунна система.

В някои случаи RSV може да причини увреждане на тъканите и органите, което продължава няколко седмици, месеци или повече след преминаване на инфекцията. Въпреки че са необходими повече изследвания, това може да повиши риска от хронични белодробни и сърдечни заболявания.

Може ли RSV да причини трайно увреждане при възрастни?

Повечето хора с RSV инфекция се възстановяват напълно, дори и без лечение.

Но в някои случаи RSV може да причини увреждане на белите дробове, дихателните пътища или сърцето, което е дълготрайно или постоянно.

Какви са дългосрочните ефекти от RSV?

Някои хора може да имат дългосрочни ефекти от RSV, включително повишен риск от хронични белодробни заболявания.

Респираторни проблеми

А 2017 преглед свързва RSV инфекцията в ранна детска възраст с повишен риск от повтарящи се хрипове и астма по-късно. Повечето от проучванията проследяват участниците само от 1 до 8 години след инфекцията, но някои проучвания проследяват участниците за по-дълго време и откриват повишен риск от хрипове и астма, които продължават и в зряла възраст.

RSV може също така да причини постоянно влошаване на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Сърдечно заболяване

Преглед от 2018 г. установи, че вирусните респираторни инфекции като RSV могат също да увредят сърцето ви и да повишат риска от сърдечни заболявания. Рискът изглежда най-висок през първите няколко дни след диагностицирането на инфекцията, но известно ниво на повишен риск може да продължи месеци.

Проучване от 2010 г. от този преглед установи, че възрастните, които са имали инфаркт, са по-склонни от тези без сърдечно заболяване да имат антитела срещу RSV. Тези антитела са признак на минала RSV инфекция. Необходими са повече изследвания, за да се научи колко дълго продължава повишеният риск след RSV инфекция.

Общо здраве

Проучване от 2020 г. също установи, че RSV може да повлияе на вашето здраве в средносрочен до дългосрочен план след заразяването. Авторите на това проучване набират по-възрастни хора, които са били хоспитализирани с RSV и ги проследяват една година след изписването. Почти една трета от тези, които са били на 75 или повече години, са починали в рамките на една година след заразяването.

Много от участниците в това проучване са имали предшестващи сърдечни или белодробни заболявания, които често се влошават с RSV. Например, 50% от тези с предшестваща астма и 38% от тези с предшестваща застойна сърдечна недостатъчност са развили по-лоши симптоми след заразяване с RSV.

Други често задавани въпроси

Можете да намерите отговори на още въпроси относно RSV при възрастни по-долу.

Колко време отнема възстановяването от RSV при възрастни?

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)повечето RSV инфекции се подобряват от само себе си в рамките на седмица или две.

Възстановяването може да отнеме повече време, ако:

  • развиете тежка инфекция или усложнения от RSV
  • имате основно здравословно състояние, което затруднява борбата с инфекциите или лечението
  • приемате определени лекарства или други медицински лечения, които потискат имунната ви система

Ако развиете тежки симптоми или усложнения от RSV, може да се нуждаете от лечение в болница.

Говорете с вашия лекар, за да научите повече за вашата перспектива.

Може ли RSV да продължи месеци при възрастни?

RSV инфекцията обикновено отшумява в рамките на седмица или две, след което вирусът вече не е активен в тялото ви.

При някои хора може да отнеме няколко седмици, докато инфекцията премине.

Инфекцията с RSV може да причини увреждане на тъканите, чието заздравяване отнема повече време. В резултат на това може да имате някои симптоми, които да продължат след преминаването на самата инфекция.

RSV инфекцията също повишава риска от вторични бактериални инфекции и може да допринесе за хронични белодробни заболявания или сърдечни заболявания. Тези състояния могат да причинят дълготрайни симптоми, които изискват лечение.

Ако развиете кашлица, хрипове или други симптоми, които продължават повече от две седмици, говорете с Вашия лекар.

Ако имате проблеми с дишането или устата или ноктите ви придобият син оттенък, незабавно потърсете медицинска помощ. Това са потенциални признаци на сериозна респираторна инфекция или друг проблем, който изисква незабавно лечение.

Вашият лекар може да ви помогне да разберете дали вашите симптоми са причинени от инфекция или друго здравословно състояние. Вашите възможности за лечение и перспективи ще зависят от причината за вашите симптоми.

RSV остава ли в тялото ви завинаги?

RSV няма да остане в тялото ви завинаги, но понякога причинява дълготрайно увреждане на тъкани или органи.

Възможно е да се заразите с вируса повече от веднъж в живота си.

Какво е лечението на RSV?

Леките RSV инфекции обикновено преминават без лечение. Можете да използвате лекарства без рецепта, за да управлявате леки симптоми като кашлица, хрема и ниска температура.

Ако развиете тежки симптоми, Вашият лекар може да Ви предпише поддържащо лечение като:

  • инхалатори
  • средства за намаляване на температурата като ибупрофен или ацетаминофен или антипиретици
  • допълнителен кислород
  • интравенозни течности

Лекарите понякога предписват антивирусни лекарства за RSV, но това лечение е рядко при възрастни.

Тежката RSV инфекция повишава риска от вторични бактериални инфекции, които могат да влошат симптомите. Ако развиете бактериална инфекция, Вашият лекар може да предпише антибиотици за лечение.

RSV инфекцията може да причини сериозно заболяване, особено при малки деца и възрастни хора. Възрастни с хронични белодробни заболявания, сърдечни заболявания или компрометирана имунна система имат повишен риск от сериозна инфекция.

RSV инфекцията обикновено се подобрява в рамките на няколко седмици, но в някои случаи може да причини увреждане на тъканите или органите, което продължава след като самата инфекция е преминала. Понякога това увреждане може да бъде дълготрайно или постоянно.

Някои изследвания показват, че RSV инфекцията може да повиши дългосрочния риск от хронични хрипове и астма. Може също да увеличи риска от сърдечен удар. Необходими са повече изследвания, за да се разбере колко дълго продължава повишеният риск.

Уведомете Вашия лекар, ако развиете кашлица, хрипове или задух, които са тежки или продължават повече от две седмици. Те могат да ви помогнат да научите какво причинява вашите симптоми и как да ги управлявате.

Въпреки че повечето случаи на RSV инфекция се подобряват без лечение, тежките случаи може да изискват поддържащо лечение в болница. Краткосрочните или дългосрочните усложнения от RSV може също да изискват лечение за справяне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss