Може ли COVID-19 да причини наддаване на тегло?

Обичайно е да отслабвате по време на вирусна инфекция. Но някои хора съобщават за наддаване на тегло след възстановяване от COVID-19. Учените също така проучват дали дългият COVID може да доведе до развитие на диабет.

долните крака на някой, стоящ на кантар със зелени растения наблизо
Олга Роленко/Гети изображения

Участниците в проучване от 2021 г. обикновено наддават с около 0,62 килограма (1,4 паунда) и повишават индексите на телесната си маса по време на периода след блокирането на COVID-19.

Пандемията донесе и нови негативни термини като „получаване на COVID-19“ или „кобеситет“ – термини, които често отразяват заседналия начин на живот от стоенето на закрито, свързано с блокирането.

Но може ли самата вирусна инфекция да причини наддаване на тегло при хора с COVID-19? Продължете да четете, за да се задълбочите във възможната връзка между теглото и COVID-19.

Наддаването на тегло симптом ли е на COVID-19?

Изследванията за ефектите от COVID-19 все още се появяват, но проучванията понастоящем сочат COVID-19 като причина за загуба на тегло, а не за наддаване на тегло.

Едно проучване от 2020 г., включващо хора с потвърдени случаи на COVID-19, установи, че състоянието може да повлияе отрицателно на телесното тегло и хранителния статус. Изследователите откриха, че колкото по-дълго човек има COVID-19, толкова по-вероятно е да изпита загуба на тегло.

Проучване от 2021 г. установи, че повече от 30% от участниците, които преди са били хоспитализирани с COVID-19, са имали неволна загуба на тегло от 5% или повече. От тези хора около половината са били изложени на риск от недохранване.

Природата на вирусната инфекция може да обясни защо много хора съобщават за неволна загуба на тегло. COVID-19 може да повлияе на вашия вкус и мирис, което може да повлияе на привлекателността на храната. Тези с тежки случаи на COVID-19 може да изпитат респираторен дистрес, който им пречи да се хранят ефективно.

Полифагия след COVID-19

А Доклад за случая за 2021 г включваше човек с полифагия след прекаран COVID-19. Полифагията е състояние, което води до увеличаване на апетита, което може да доведе до преяждане.

Изследователите смятат, че това може да се дължи на ефектите на COVID-19 върху нервната ви система, което може да повлияе на апетита.

Може ли COVID-19 да предизвика диабет?

Изследователи в някои проучвания след COVID-19 са установили потенциална връзка с появата на диабет. А преглед на изследването от 2022 г с участието на повече от 40 милиона участници показа повишен риск от диабет сред хората с COVID-19, особено през първите 3 месеца след заразяването.

Диабет тип 2 е състояние, което засяга способността на тялото ви да използва адекватно глюкозата като енергия. Водещ рисков фактор за диабет е затлъстяването. Но текущи изследвания предполага, че връзката с диабета може да се дължи на ефекта на вируса върху панкреаса, а не на наддаването на тегло след COVID-19.

Изследователите все още не знаят какво може да стои зад тази потенциална връзка. Те трябва да проучат повече тази тема, преди да могат да направят заключения.

Дълго COVID и физическа активност

„Дългият COVID“ описва различни симптоми, които може да изпитате след възстановяване от първоначална инфекция с COVID-19. Примерите за дълги симптоми на COVID включват:

  • умора
  • главоболие
  • предизвиква ясното мислене

Тези симптоми могат да продължат навсякъде от 3–18 месеца след инфекция с COVID-19. Много хора съобщават, че тези симптоми се влошават при физическа активност. Влошаването на симптомите добавя предизвикателство за тези, които работят за поддържане на умерено тегло чрез упражнения.

Как мога да управлявам свързаното с COVID-19 наддаване на тегло?

В Казус от 2021 г относно полифагията на COVID-19 и наддаването на тегло, изследователите предлагат следните съвети за поддържане на балансирана диета и рутинни упражнения:

  • Яжте диета с високо съдържание на протеини, която включва постно месо, като риба, пиле без кожа и постни разфасовки говеждо.
  • Консумирайте няколко малки хранения през деня, които са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Пример може да бъде сандвич с пуешко месо, приготвен с пълнозърнест хляб и гарнитура от плодове или зеленчуци.
  • Избягвайте вещества, за които е известно, че повишават апетита, като канабис или някои лекарства. Може да пожелаете да прегледате списъка си с лекарства със здравен специалист, за да идентифицирате потенциални стимуланти на апетита.
  • Участвайте в редовни физически упражнения, като ходене, плуване или посещаване на клас по аеробика.

Ако изпитате полифагия след COVID-19, може да пожелаете да поговорите с терапевт за когнитивни поведенчески техники, които могат да ви помогнат да управлявате апетита си.

Кога да се свържете с лекар

Говорете с лекар, ако сте имали COVID-19 и изпитвате предизвикателства да поддържате умерено тегло, особено ако имате предизвикателства да управлявате апетита си.

Беше ли Ви полезно?

Изследователите по-често свързват инфекцията с COVID-19 с неволна загуба на тегло, отколкото с наддаване на тегло. Има обаче много неща, които все още не знаем за COVID-19 и неговите дългосрочни ефекти. Докладите сочат, че някои хора изпитват повишен апетит, повишен риск от диабет и намалена физическа активност като последици от продължителен COVID.

Ако имате притеснения как COVID-19 може да повлияе на теглото ви, говорете със здравен специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss