Може ли ябълковият оцет да помогне за лечение на рак?

Ябълковият оцет е смес от ябълки, ферментирали с мая и бактерии. Основното съединение в ябълковия оцет е оцетната киселина. Някои хора вярват, че ябълковият оцет може да се използва като добавка към лечението на рак.

През последните години все повече хора използват ябълков оцет като домашно средство за различни здравословни проблеми.

Докато някои хора подкрепят използването на ябълков оцет за лечение на рак, няма преки доказателства, че той е ефективен. В тази статия разглеждаме твърденията и разглеждаме какво казва изследването.

Какви са претенциите за ябълков оцет и рак?

Може ли ябълковият оцет да помогне за лечение на рак?
Някои хора вярват, че ябълковият оцет подпомага лечението на рака.

Много от твърденията за ябълков оцет и рак произхождат от работата на учения и носител на Нобелова награда Ото Варбург.

Варбург вярва, че ракът е хранителен проблем и че не може да се развие при хора, които се хранят с правилна, естествена диета. В резултат на това той твърди, че 80% от всички случаи на рак могат да бъдат избегнати.

Варбург също предполага, че високите нива на киселинност и ниските нива на кислород в организма причиняват рак. Той основава тази хипотеза на факта, че раковите клетки произвеждат киселина, докато растат, дори в среда, която обикновено не е кисела.

Тази хипотеза предизвика известни противоречия в научната общност, но не беше популярна теория.

Хората, които вярват на теорията на Варбург, смятат, че намаляването на киселинността на тялото ще убие раковите клетки. Поддръжниците на тази мисъл казват, че редовният прием на ябълков оцет може да направи общото рН на организма по -алкално. Способността на организма да управлява своя баланс на рН обаче е отлична, така че поглъщането на ябълков оцет е малко вероятно да има голям ефект върху него.

Какво казва изследването

Има ограничени изследвания в подкрепа на твърдението, че ябълковият оцет може да помогне за лечение на рак или да потвърди ролята на алкалността или киселинността при рака като цяло.

По -старо проучване от 1996 г. установи, че ракът расте и се разпространява по -бързо в слабо кисела среда. Експериментът обаче се проведе in vitro, а не при хора.

Както посочват от Американския институт за изследване на рака, тялото регулира нивата на рН по естествен път и храните, които човек яде, имат малък ефект.

По тази причина домашните рН тестове, които използват проби от урина, са неефективни. Бъбреците са частично отговорни за поддържането на рН на организма под контрол и бъбреците гарантират, че всичко, което би могло значително да го повиши или понижи, напуска тялото в урината.

В резултат на това рН на урината на човек вероятно ще отразява това, което бъбреците изпращат от тялото, а не действителното рН на тялото.

Някои изследвания обаче показват, че оцетната киселина, основното съединение в ябълковия оцет, помага за убиването на туморните клетки.

Проучване от 2014 г. установено, че туморните клетки са умрели при излагане на оцетна киселина. Изследването обаче се проведе в лаборатория и не е възможно да се изложи истински тумор на оцетна киселина, така че е малко вероятно да има същите резултати в човешкото тяло.

Изследователите отбелязват, че намирането на начини за доставяне на оцетна киселина директно в туморната тъкан може да бъде полезно и че по -нататъшни изследвания биха могли да проучат възможните начини за това.

Систематичен преглед не откри доказателства за или против използването на алкална диета или алкална вода за лечение на рак. Авторите заявяват, че няма причина да се популяризира алкална диета за профилактика или лечение на рак.

Като цяло, освен анекдотични доказателства, има много малко доказателства, че алкалната среда ще попречи на рака да расте.

Други възможни ползи

Докато изследванията върху ябълковия оцет и рака са неубедителни, има някои други ползи от използването на ябълков оцет.

Тези предимства са:

Борба със свободните радикали

Ябълковият оцет и други видове оцет са добри източници на антиоксиданти, които могат да помогнат за поддържане на здравето на тялото и да се борят със свободните радикали, които увреждат клетките.

Като проучване от 2014 г., ябълковият оцет съдържа няколко полезни антиоксиданта под формата на феноли, включително катехин и кофеинова киселина.

Балансиране на кръвната захар

А преглед в Journal of Food Science отбеляза, че оцетът може да бъде полезен за хора с диабет. При плъхове и хора приемането на оцет по време на хранене може да подобри маркерите на диабета, като понижи нивата на кръвната захар или подобри чувствителността към инсулин.

Защита срещу бактерии

Киселинността на ябълковия оцет също може да го направи полезно антимикробно вещество, тъй като много бактерии не могат да живеят в кисела среда.

Готвачите често използват оцет, за да запазят храната и да предотвратят растежа на бактериите върху храната.

Оцетната киселина в оцета също може директно да убие някои бактерии, което може да направи ябълковия оцет добра добавка за цялостното здраве.

Помага на хората да отслабнат

Някои изследвания показват, че ябълковият оцет може да помогне на хората да отслабнат. Проучване от 2018 г. раздели участниците в две групи. И двете групи ядоха 250 калории по -малко на ден, но една група също консумира 2 супени лъжици ябълков оцет дневно.

Участниците, които са приемали ябълков оцет, са загубили значително повече тегло от контролната група.

Понижаване на холестерола

Същото проучване също така установи, че групата хора, които приемат ябълков оцет всеки ден в допълнение към яденето на по -малко калории, са подобрили нивата на холестерола в сравнение с контролната група. Те са имали по -ниски общи нива на холестерол, но по -високи нива на HDL холестерол, който хората наричат ​​„добър холестерол“.

Странични ефекти и рискове от ябълков оцет

Ябълковият оцет може да предизвика усещане за парене в гърлото.
Ябълковият оцет може да предизвика усещане за парене в гърлото.
Ябълковият оцет е силна киселина, която може да ерозира емайла на зъбите на човек. Хората, които приемат ябълков оцет през устата, трябва след това да изплакнат устата си с вода.

Ябълковият оцет може също да причини неблагоприятни ефекти при хора с бъбречно заболяване. Засегнатите бъбреци могат да се затруднят да преработят киселина, така че допълнителната киселина под формата на ябълков оцет може да причини проблеми.

Ябълковият оцет също може да не е подходящ за хора с ниско съдържание на калий или такива, които приемат лекарства за промяна на нивата на калий.

Някои хора установяват, че пиенето на ябълков оцет причинява киселинен рефлукс или влошава съществуващите симптоми на киселинен рефлукс.

Други възможни нежелани реакции могат да включват:

  • усещане за парене в гърлото
  • лош дъх
  • гадене
  • алергични реакции
  • ниска кръвна захар

Ябълковият оцет е безопасен продукт и е полезна добавка към здравословна диета. Ябълковият оцет обаче не е заместител на лечението на рак или на друго медицинско лечение.

Теорията, че създаването на алкална среда в организма може да предотврати рака, е трудно доказуема. Тялото може да регулира рН по много начини и непрекъснато регулира нивото на рН без външна помощ.

Всеки, който има рак или преминава през лечение на рак, трябва да говори с лекаря си за всички възможни възможности за лечение.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss