Може ли хипертиреоидизмът да причини наддаване на тегло?

Хипертиреоидизмът (свръхактивна щитовидна жлеза) е състояние, при което тялото ви произвежда повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото е необходимо. Състоянието засяга около 1 процента на хората в Съединените щати и е по-често при жените.

Щитовидната ви жлеза е жлеза с форма на пеперуда във врата ви. Тиреоидните хормони, които произвежда, помагат да се контролира как тялото ви използва енергия. Следователно, когато тялото ви произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза, вероятно ще имате симптоми като:

 • нервност
 • повишено изпотяване
 • препускащо сърце
 • затруднения със съня
 • изтъняване на косата
 • много енергия в началото, последвана от умора

Загубата на тегло също е често срещан симптом. Въпреки това, в някои случаи хипертиреоидизмът всъщност може да доведе до наддаване на тегло. Прочетете за повече за това как хипертиреоидизмът всъщност може да ви накара да наддадете на тегло.

Как функцията на щитовидната жлеза може да повлияе на теглото ви

Хормонът на щитовидната жлеза помага за регулиране на метаболизма ви. Вашият метаболизъм е колко енергия използва тялото ви и с каква скорост. Това означава, че хормонът на щитовидната жлеза също влияе върху основния ви метаболизъм. Това е колко енергия използва тялото ви, за да продължи да функционира, докато е в покой.

В повечето случаи излишъкът от хормони на щитовидната жлеза е свързан с високо основно метаболитно тегло. Това означава, че тялото ви изгаря повече енергия, докато е в покой, така че загубата на тегло е често срещан симптом на хипертиреоидизъм.

Това също означава, че недостатъчното производство на хормони на щитовидната жлеза обикновено е свързано с ниска основна метаболитна скорост. Следователно хипотиреоидизмът (неактивна щитовидна жлеза) може да причини наддаване на тегло. Тялото ви не изгаря толкова много енергия, което може да доведе до излишък от калории.

Но вашият метаболизъм се влияе от много повече от хормоните на щитовидната жлеза. Други хормони, колко и какво ядете, вашата физическа активност и много други фактори играят роля. Това означава, че нивата на хормоните на щитовидната жлеза не са цялата история, когато става въпрос за загуба или наддаване на тегло от заболявания на щитовидната жлеза.

Какво причинява наддаване на тегло, когато имате хипертиреоидизъм?

Някои хора с хипертиреоидизъм може да получат наддаване на тегло вместо по-често срещаната загуба на тегло. Някои причини, поради които това може да се случи, включват:

Повишен апетит

Хипертиреоидизмът обикновено повишава апетита ви. Ако приемате много повече калории, можете да натрупате тегло, дори ако тялото ви изгаря повече енергия. Уверете се, че ядете здравословни храни, правите редовни упражнения и работите с лекар по хранителен план. Всички тези стъпки могат да помогнат за борба с наддаването на тегло от повишен апетит.

Лечение на хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е необичайно състояние за вашето тяло. Лечението връща тялото ви в нормалното му състояние. Поради това, когато отслабнете от хипертиреоидизъм, може да натрупате малко тегло обратно, след като започнете лечението. Вашето тяло започва да произвежда по-малко хормони на щитовидната жлеза, отколкото преди.

Известно наддаване на тегло от лечението обикновено е добре, особено ако сте загубили много тегло преди лечението. Ако се притеснявате, говорете с Вашия лекар. Може да се наложи да коригирате приема на калории, докато лечението Ви влезе в сила. Ако страничните ефекти от лечението, включително наддаване на тегло, са непоносими за Вас, Вашият лекар може да Ви помогне да намерите ново лечение.

Тиреоидит

Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза. Това може да причини твърде високи или твърде ниски нива на хормона на щитовидната жлеза. Най-често срещаният тип тиреоидит е болестта на Хашимото. Това е и най-честата причина за хипотиреоидизъм.

В някои редки случаи имунният отговор към болестта на Грейвс – най-честият тип хипертиреоидизъм – може да продължи достатъчно дълго, за да атакува щитовидната жлеза и да доведе до възпаление. Следователно може да причини болест на Хашимото, което от своя страна може да причини наддаване на тегло.

Други симптоми на болестта на Хашимото са:

 • умора
 • суха кожа
 • запек
 • депресия

Ако започнете да изпитвате някой от тези симптоми, посетете Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да поставите правилна диагноза и да намерите правилното лечение за вас. Лечението на болестта на Хашимото обикновено е хапчета за заместване на хормони на щитовидната жлеза.

Кога да отидете на лекар

В повечето случаи наддаването на тегло с хипертиреоидизъм вероятно не е причина за притеснение, особено ако преди това сте загубили много тегло поради първоначално нелекуваното си състояние. Въпреки това, ако наддавате много или имате други неприятни симптоми, това може да показва нов проблем. Говорете с Вашия лекар за намиране на правилния курс на лечение за Вас.

Самото наддаване на тегло обикновено не е признак на проблем с щитовидната жлеза. Но увеличаването на теглото заедно със следните симптоми може да показва хипотиреоидизъм:

 • умора
 • болезненост
 • депресия
 • суха кожа
 • запек

Посетете лекар, ако развиете някой от тези симптоми. Ако наддавате на тегло и имате симптоми на хипертиреоидизъм, като нервност, повишено изпотяване и проблеми със съня, все пак е добра идея да посетите Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да намерите правилната диагноза и лечение.

Вземането за вкъщи

Наддаването на тегло с хипертиреоидизъм не е често срещано, но е възможно. Обикновено това се случва, след като започнете лечение на хипертиреоидизъм и натрупате обратно тегло, което сте загубили преди това от болестта.

В редки случаи това може да означава нещо по-сериозно. Ако имате хипертиреоидизъм и наддавате много, говорете с Вашия лекар, за да разберете най-доброто лечение или промени в диетата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss