Може ли флуоридът да помогне за предотвратяване или лечение на остеопороза?

Остеопорозата е заболяване на костите, което предизвиква намаление в костната минерална плътност (BMD), което води до крехки кости и увеличава риска от фрактури.

Засяга около 200 милиона души по света и се свързва с дълготрайно намалено качество на живот и повишена смъртност.

Някои от най-честите места за фрактури, предизвикани от остеопороза, са бедрата, предмишниците и прешлените – малките кости, които изграждат гръбначния ви стълб.

Докато всеки може да получи остеопороза, някои хора са по-вероятно е да го развиете отколкото други. Например, заболяването е по-често при хора, които:

 • са назначени женски при раждането
 • са на възраст над 50 години
 • сте в постменопауза и не приемате хормонална заместителна терапия
 • имат ниски нива на калций
 • пушат тютюневи изделия
 • ангажирайте се с ниски нива на физическа активност
 • пийте повече от три алкохолни напитки на ден
 • имат ниско телесно тегло
 • използват определени дългосрочни лекарствени терапии

Остеопорозата в момента няма лечение. Въпреки това множество хранителни вещества, включително флуорид, влияят положително здравето на костите и изследователите експериментират с добавяне на флуорид като възможно лечение от години.

Ето какво казват последните доказателства за ролята на флуорида при остеопороза.

Какво е флуорид?

Флуоридът е минерал, който отговорен за предотвратяване на зъбни кухини и стимулиране на образуването на кости — оттук и интересът на научната общност към неговата потенциално полезна роля при лечението на остеопороза.

Вашият стомашно-чревен тракт може да абсорбира до 80% от флуорида, който приемате. Децата са склонни да задържат повече флуорид, защото костите им все още се развиват – те задържат до 80% от флуорида, който приемат, докато възрастните задържат само 50%.

Приемът на флуор идва предимно от флуорирана вода или храни и напитки, направени с флуорирана вода. Има обаче естествени източници както и морски дарове, черен и зелен чай и вино.

Може ли да помогне при остеопороза?

Първо най-важното: Вашите кости са постоянно преустроен чрез балансиран процес, който включва дейността на два вида костни клетки, наречени остеокласти и остеобласти.

Остеокластите отговарят за резорбцията на костите – което означава, че те разграждат костната тъкан, за да освободят нейните минерали в кръвния поток. Обратно, остеобластите отговарят за формирането на костите.

За да се гарантира, че този процес е успешен, дейностите на остеобластите и остеокластите трябва да бъдат добре балансирани. Остеопорозата обаче се характеризира с повишена функция на остеокластитекоето в крайна сметка води до крехки и чупливи кости.

Някои витамини и минерали, като флуорид, могат да помогнат за подпомагане на костното ремоделиране. Според скорошен преглед на изследванетофлуоридът може да помогне за предпазване от остеопороза чрез:

 • стимулиране на активността и количеството на остеобластите
 • инхибиране на активността на остеокластите
 • повишаване на нивото на растежни фактори на костни клетки като инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1) и остеобластно трансформиращ растежен фактор-бета 1 (TGF-β1)

Освен това, скорошен мета-анализ установиха, че дневна доза от най-малко 20 mg флуоридни еквиваленти е свързана със значително намален риск от фрактури и че лечението с флуорид води до по-висока BMD.

Изследователите също така установиха, че жените, които консумират флуорирана вода, имат съответно 31% и 27% по-нисък риск от фрактури на бедрената кост и прешлените, отколкото тези, които пият нефлуорирана вода.

Все пак, въпреки тези обещаващи открития, има противоречиви доказателства – както от по-стари, така и от по-нови изследвания – за ефекта на флуорида върху риска от фрактури.

Възможно е да имате твърде много добри неща

Независимо от ролята на флуорида в здравето на коститепрекомерният дългосрочен прием на този минерал всъщност може да бъде пагубен за вашите кости, като причини скелетна флуороза.

Скелетната флуороза е състояние, което може да доведе до болки в ставите или скованост, мускулна слабост, неврологични проблеми и дори остеопороза.

По-стари изследвания предполага, че по-високи нива на костни фрактури следват добавки с флуорид.

Освен това, a Проучване от 2021 г въз основа на по-стари изследвания предполага, че докато флуоридът увеличава BMD и стимулира образуването на кости, тези кости са с по-ниско качество и могат лесно да се счупят.

По същия начин, a 2021 преглед предполага, че прекомерният прием на флуорид може да наруши костния метаболизъм, което води до дисбаланс между образуването на кост и костната резорбция.

Ето защо изследователите подчертават, че е важно медицинската общност да определи подходящата доза флуорид за хората, като се има предвид, че разликата между поносимата доза и вредната доза изглежда малка.

За да се предотврати неволната консумация на излишен флуорид от хората, Администрация по храните и лекарствата понижи допустимото ниво на флуорид, добавен към бутилираната вода, до 0,7 mg/L.

Други препоръки за хора с остеопороза

Доказателствата показват, че много хора с остеопороза могат да се възползват от поддържането на общо здравословен начин на живот което включва следното:

 • силови или съпротивителни тренировки за насърчаване на по-здрави кости и подобряване на координацията и баланса
 • избягване на тютюнопушене и пасивно пушене
 • ограничена употреба на алкохол
 • питателна, балансирана диета
 • предпазни мерки за предотвратяване на падане, като носене на обувки, които осигуряват опора или използване на бастун, ако е необходимо
 • ежедневни добавки с калций и витамин D, ако са препоръчани или одобрени от медицински специалист

Освен това, изследвания предполага, че добавянето на определени хранителни вещества може да повлияе положително на вашите кости, като предотврати потенциални дефицити.

Някои от най-важните микроелементи за остеопороза са калций, витамин D, магнезий, цинк, манган, бор, желязо, мед, силиций и селен.

Освен това хората следват вегетариански диети трябва да обърнат специално внимание на нивата на витамин B12 и приема на протеини. И двете хранителни вещества играят роля за здравето на костите, но често липсват в безмесните диети.

Не забравяйте да говорите със здравен специалист, преди да добавите добавки към вашата диета.

Долния ред

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с ниска КМП, което води до крехки и чупливи кости.

Като се има предвид ролята на флуорида в образуването на костите, изследванията показват, че допълването с него може да бъде полезно за лечение и предотвратяване на заболяването.

Въпреки че последните изследвания подкрепят добавянето на флуорид за увеличаване на КМП и намаляване на риска от фрактури, резултатите все още са смесени, тъй като както по-стари, така и по-нови проучвания показват, че може да причини повече вреда, отколкото полза.

Междувременно хората с остеопороза могат да се възползват от поддържането на като цяло здравословен и активен начин на живот.

В някои случаи може да е необходима добавка с витамини и минерали, освен флуорид, но е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете каквито и да е добавки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss