Може ли сърповидно-клетъчната анемия да бъде излекувана?

Трансплантацията на стволови клетки или костен мозък е единственият лек за сърповидноклетъчна анемия. Но това са рискови процедури, така че са запазени за хора с тежко заболяване. По-новите лечения като генната терапия може да станат опция в бъдеще.

Сърповидно-клетъчната анемия (SCA) е наследствено заболяване, което засяга вашите червени кръвни клетки. Най-често се среща при хора, които живеят или имат предци от Субсахарска Африка, Индия, Централна или Южна Америка или части от Средиземноморието и Близкия изток.

Известен също като подтип HbSS, SCA е най-честият тип сърповидно-клетъчна анемия. Това се случва, когато наследите два гена за хемоглобин S от всеки родител. Тези гени карат вашите червени кръвни клетки да имат твърда, „сърповидна“ форма.

Когато имате SCA, сърповидните клетки могат да умрат преждевременно, оставяйки тялото ви с дефицит на червени кръвни клетки. Поради формата си, те също могат да заседнат в кръвоносните ви съдове. Комбинирани, тези два проблема могат да доведат до различни здравословни проблеми, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи.

Единственият лек за SCA е трансплантация на стволови клетки или костен мозък. Но има ограничения за тези процедури, което прави употребата им при SCA относително необичайна.

Тъй като учените откриват повече за възможните лечения за SCA, може да се появят по-нови опции.

Как трансплантациите на стволови клетки или костен мозък лекуват SCA?

Лекарят може да обмисли трансплантация на стволови клетки или костен мозък при по-млади хора с тежки случаи на SCA. Децата, които се подлагат на тази процедура с подходящ донор, имат около 85% успеваемост.

Вашият костен мозък е мястото, където се образуват червени кръвни клетки. При SCA вашият костен мозък произвежда сърповидни червени кръвни клетки.

Вашият костен мозък също е мястото за производство на стволови клетки. Това са ранни клетки, които по-късно стават червени и бели кръвни клетки и тромбоцити.

Към януари 2023 г. трансплантациите на стволови клетки или костен мозък са единствените одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) лекарства за SCA.

Кой може да получи трансплантация на стволови клетки или костен мозък за SCA?

На теория трансплантацията на костен мозък или стволови клетки може да осигури на тялото ви ново начало с нови червени кръвни клетки, които не са сърповидни.

Лекарите използват основно трансплантации на стволови клетки или костен мозък при малки деца с тежка сърповидно-клетъчна анемия, включително SCA. Това е така, защото при децата е по-малко вероятно да имат големи увреждания на органи, които могат да доведат до животозастрашаващи усложнения след процедурата.

Дете може също да бъде добър кандидат за трансплантация, ако вече е имало усложнения, свързани със SCA, като инсулт или кризи с хронична болка.

Каква е процедурата за трансплантация на стволови клетки или костен мозък за SCA?

Докато хората често обсъждат взаимозаменяеми трансплантации на стволови клетки и костен мозък, тези процедури включват ключови разлики.

По време на трансплантация на стволови клетки медицинските специалисти вземат кръвни клетки от здрав донор и ги поставят в костния мозък на реципиента.

Трансплантацията на костен мозък, от друга страна, включва вземане на клетки директно от костен мозък.

Трансплантациите на стволови клетки са по-чести от трансплантациите на костен мозък, защото е по-лесно да се вземат чрез кръвна проба.

Защо трансплантациите не са по-чести за SCA?

Лекарите рядко препоръчват трансплантация на стволови клетки или костен мозък за SCA. Това се дължи на високия риск от животозастрашаващи усложнения. Също така е трудно да се намери достатъчно близко съвпадение, за да се гарантира успешна процедура.

Усложнения

Една от основните причини трансплантациите на стволови клетки или костен мозък да не са обичайни за SCA е рискът от сериозни странични ефекти. Усложненията могат да бъдат фатални.

В някои случаи донорските клетки могат да атакуват органите на реципиента. Това се нарича болест на присадката срещу приемника (GVHD). Дори при съвпадащ донор рискът от GVHD е около 15%.

Намиране на съвпадение

За да бъде успешна трансплантацията, костният мозък или стволовите клетки трябва да идват от близко съвпадение. Това най-често включва костен мозък или стволови клетки от брат или сестра. Донорът също трябва да съответства на човешки левкоцитен антиген (HLA).

Кой е подходящ за трансплантация на стволови клетки за лечение на сърповидно-клетъчна анемия?

Близък роднина е най-подходящият за трансплантация на стволови клетки за SCA. Братята и сестрите обикновено са най-добрите донори поради близкото съвпадение на техния костен мозък с реципиента.

В случаите, когато няма наличен брат или сестра, лекарят може да помисли за друг роднина.

Научете повече за даряването на костен мозък или стволови клетки.

Генна терапия

Тъй като SCA е наследствено заболяване, учените проучват възможността за генни терапии. Докато все още е в процес на разработка, генната терапия може потенциално да излекува сърповидно-клетъчна анемия или чрез промяна на ДНК в дефектни гени, или като ги замени изцяло.

Ако успее, генната терапия може да работи, като вземе собствени стволови клетки на човек, модифицира ги в лаборатория и след това ги инжектира обратно в кръвта. На теория тези стволови клетки могат след това да помогнат за генерирането на здрави червени кръвни клетки в кръвния ви мозък.

Генната терапия все още не се използва за SCA. Но това може да се окаже по-жизнеспособен вариант в бъдеще поради липсата на нужда от донор.

Други лечения за SCA

Други възможности за лечение на SCA включват предимно стратегии за минимизиране на болката и предотвратяване на усложнения, като инфекции или ставни проблеми.

Други лечения могат да включват:

  • кръвопреливане за лечение на анемия

  • болкоуспокояващи лекарства без рецепта или с рецепта
  • кризанлизумаб (Adakveo) за предотвратяване на блокиране на кръвния поток и намаляване на болковите кризи
  • хидроксиурея, вид химиотерапевтично лекарство, използвано за подобряване на анемията

  • вокселотор (Oxbryta), който помага да се предотврати превръщането на червените кръвни клетки в сърповидна форма
  • L-глутамин за лечение на болка

  • пеницилин за намаляване на риска от инфекция

Следните стратегии за начин на живот също могат да помогнат:

  • избягване на голяма надморска височина
  • минимизиране на дейности, които причиняват ниски нива на кислород в кръвта, като екстремни упражнения или планинско катерене
  • възприемане на практики, за да се предпазите от заболявания, като често миене на ръцете и спазване на препоръчания график на ваксини

Каква е очакваната продължителност на живота на хората със сърповидноклетъчна анемия?

Средната продължителност на живота на хората със сърповидно-клетъчна анемия е 54 години. Въпреки това, наличните лечения за SCA могат да намалят риска от усложнения, които могат да съкратят продължителността на живота.

Научете повече за продължителността на живота и перспективите за хората със SCA.

Понастоящем единственото одобрено лечение за SCA включва трансплантация на костен мозък или стволови клетки. Но лекарите рядко препоръчват тези процедури поради риска от възможни животозастрашаващи усложнения.

Други потенциални лечения в момента са в процес на клинични изпитвания. Можете да следите актуализации от инициативата Cure Sickle Cell Initiative и ClinicalTrials.gov.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss