Може ли сърдечната недостатъчност да причини наддаване на тегло?

Когато сърцето ви не може да изпомпва ефективно, това може да доведе до намалена циркулация. Ако през бъбреците ви тече по-малко кръв, това може да доведе до натрупване на допълнителна течност в тялото ви. Това може да причини наддаване на тегло.

Сърдечна недостатъчност възниква, когато сърдечният мускул стане твърде слаб, за да изпомпва ефективно достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. В резултат на това могат да се развият няколко усложнения и симптоми. Един потенциален симптом е наддаването на тегло.

Сърдечната недостатъчност може да причини натрупване на течности в тялото, особено в долните крайници и корема. Това е известно като оток. Когато имате излишни течности в тялото си, това ви кара да тежите повече. В някои случаи необяснимото наддаване на тегло е първият очевиден признак на сърдечна недостатъчност.

Тази статия ще разгледа по-отблизо как сърдечната недостатъчност причинява наддаване на тегло и какво означава това.

Какво причинява наддаване на тегло при сърдечна недостатъчност?

Когато имате сърдечна недостатъчност, сърцето ви не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв в тялото ви. Това води до намалена циркулация и по-слаб приток на кръв през бъбреците, които са отговорни за изхвърлянето на излишната течност и натрий в тялото ви.

Когато кръвният поток през бъбреците е компрометиран, това може да доведе до натрупване на течност и натрий. Понякога отокът се развива бързо. Може да се събудите един ден и да забележите подуване на краката или корема, което не е било очевидно предната вечер.

Колко наддаване на тегло може да означава сърдечна недостатъчност?

Ако сте били диагностицирани със сърдечна недостатъчност, може също да сте били посъветвани да се претегляте ежедневно. Това е най-лесният начин за идентифициране на ранни признаци на оток, които може да не са очевидни по друг начин.

Според Американска сърдечна асоциациянаддаването на тегло от 2 lbs – 3 lbs (0,9 kg – 1,36 kg) в рамките на 24 часа или най-малко 5 lbs (2,26 kg) в рамките на една седмица, може да е признак на влошаваща се сърдечна недостатъчност.

Всеки 1 kg (2,2 lbs) повишено тегло съответства на 1 допълнителен литър излишна течност.

Ако забележите бързо наддаване на тегло, но не сте диагностицирани със сърдечна недостатъчност, уведомете Вашия лекар. Това е особено важно, ако имате анамнеза за сърдечно заболяване или ако сте имали други симптоми като:

 • умора
 • задух
 • промяна в сърдечната честота в покой

Какви са потенциалните усложнения от натрупване на течности със сърдечна недостатъчност?

Натрупването на излишни течности в тялото ви може да натовари допълнително органите ви, включително бъбреците, белите дробове и сърцето.

Например, течност може да се натрупа в белите дробове, причинявайки състояние, наречено белодробен оток. Това може да доведе до задух. В по-тежки ситуации може да причини сериозни затруднения в дишането, които изискват незабавно медицинско лечение.

Какви са симптомите на влошаване на сърдечната недостатъчност?

В допълнение към наблюдението на теглото ви и отчитането на всяко необяснимо наддаване на тегло, следното също може да бъде симптом, че сърдечната недостатъчност прогресира:

 • подуване на корема или долните крайници
 • задух
 • замаяност
 • умора, която затруднява извършването на ежедневните дейности
 • промени в кръвното Ви налягане
 • объркване или други когнитивни проблеми
 • сърцебиене или ускорено сърце

Ако някой от тези признаци и симптоми се развие или влоши, незабавно се свържете с вашия медицински екип.

Кой е най-добрият начин за управление на теглото при сърдечна недостатъчност?

Тъй като наддаването на тегло със сърдечна недостатъчност обикновено се причинява от оток, най-добрият начин да управлявате теглото си е като намалите количеството течности, натрупани в тялото ви. Вашият лекар може да препоръча диуретици, които са лекарства, които помагат на тялото ви да се отърве от излишните течности и натрий.

Диуретиците причиняват често и повишено уриниране, тъй като излишната течност и натрий се изхвърлят с урината.

Ако сте били диагностицирани със сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да препоръча сърдечна рехабилитация. Тази програма е предназначена да подобри вашето сърдечно-съдово здраве и качество на живот, ако имате проблем със сърцето.

Програмата за сърдечна рехабилитация обикновено се контролира от екип от медицински специалисти, като физиотерапевти, регистрирани диетолози, лекари и медицински сестри, които ще ви помогнат с:

 • тренировъчни програми и тренировки
 • здравословни за сърцето диети и хранене
 • управление на рисковите фактори
 • придържане към лекарства
 • консултиране

Долния ред

Наддаването на тегло е често срещано, ако имате сърдечна недостатъчност. Когато сърцето ви не може да изпомпва ефективно, това може да доведе до намалена циркулация. Ако през бъбреците ви тече по-малко кръв, това може да доведе до натрупване на допълнителна течност и натрий в тялото ви, причинявайки подуване и наддаване на тегло.

В някои случаи необяснимото наддаване на тегло е първият очевиден признак на сърдечна недостатъчност. Други симптоми на сърдечна недостатъчност могат да включват умора, подуване на краката или корема, задух и промяна в сърдечната честота или кръвното налягане в покой.

Ако имате необяснимо наддаване на тегло, което се случва бързо, важно е да получите незабавна медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss