Може ли стресът да причини киселинен рефлукс?

Намирате ли, че симптомите на киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) се проявяват в най-лошите моменти – като по време на интервю за работа или точно преди сватбата на дъщеря ви? Повечето хора, които изпитват киселини, може да стоят далеч от пикантното чили на чичо Нед и да пропуснат портокалов сок със закуска. Но те може да са по-малко наясно как срещата с родителите за първи път или представянето може да повлияе на техните симптоми.

Според някои проучвания и проучвания стресът може да бъде друг фактор за киселини. Но с някои ефективни техники за справяне можете да успокоите стомаха си дори в най-трудните моменти.

Връзката

Факторите на начина на живот могат да играят роля в това как заболяването засяга индивида. Проучване от 2009 г. разглежда здравни проучвания на над 40 000 норвежци и установява, че хората, които съобщават за стрес, свързан с работата, са значително по-застрашени от симптоми на ГЕРБ. Хората, които казват, че имат ниско удовлетворение от работата, са два пъти по-склонни да имат ГЕРБ в сравнение с тези, които съобщават за високо удовлетворение от работата.

По-скорошно проучване, публикувано в Internal Medicine, интервюира 12 653 души с ГЕРБ и установи, че почти половината съобщават, че стресът е най-големият фактор, който влошава симптомите, дори когато са на лекарства.

Наистина ли стресът го влошава?

Все още е спорно дали стресът действително увеличава производството на стомашна киселина или физически води до влошаване на киселината. В момента много учени смятат, че когато сте стресирани, ставате по-чувствителни към по-малки количества киселина в хранопровода.

През 1993 г. изследователи публикуват в Американско списание по гастроентерология че хората с киселинен рефлукс, които са били тревожни и стресирани, съобщават за по-болезнени симптоми, свързани с киселинен рефлукс, но никой не е показал повишаване на стомашната киселина. С други думи, въпреки че хората постоянно съобщават, че изпитват по-голям дискомфорт, учените не са открили увеличение на общата произведена киселина.

Друго проучване от 2008 г. добави допълнителна подкрепа към тази идея. Когато изследователите изложиха хора с ГЕРБ на стресиращ шум, те също така откриха, че той увеличава симптомите им, като ги прави по-чувствителни към излагане на киселина.

Всичко ли е в главата ти?

Това означава ли, че всички симптоми са в главата ви? Едва ли. Изследователите предполагат, че стресът може да причини промени в мозъка, които включват рецептори за болка, което ви прави физически по-чувствителни към леко повишаване на нивата на киселина. Стресът може също да изчерпи производството на вещества, наречени простагландини, които обикновено предпазват стомаха от въздействието на киселината. Това може да увеличи усещането ви за дискомфорт.

Стресът, съчетан с изтощение, може да доведе до още повече промени в тялото, които водят до повишен киселинен рефлукс. Независимо от това какво точно се случва в мозъка и тялото, тези, които изпитват симптоми на киселинен рефлукс, знаят, че стресът може да ги накара да се чувстват неудобно и лечението на факторите в начина на живот е важно.

Какво можеш да направиш?

Приемането на техники за справяне със стреса в живота ви може да помогне за намаляване на риска от състояния като сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване, синдром на раздразнените черва (IBS) и депресия. Колкото по-добре се справяте със стреса, толкова по-добре ще се чувствате.

Упражнение

Упражненията помагат за разхлабване на стегнатите мускули, отдалечават ви от офиса и освобождават естествени хормони за добро настроение. Упражнението също може да ви помогне да отслабнете, което може да помогне за намаляване на натиска върху корема.

Избягвайте задействащи храни

Това е особено важно, ако сте под стрес, тъй като е вероятно да сте по-чувствителни към храни, предизвикващи киселини, като шоколад, кофеин, цитрусови плодове и сокове, домати, пикантни храни и мазни храни.

Наспи се

Стресът и сънят образуват цикъл. Сънят е естествен редуктор на стреса и по-малкото стрес може да доведе до по-добър сън. За да избегнете симптомите на киселини, докато дремете, дръжте главата си повдигната.

Практикувайте техники за релаксация

Изпробвайте водени изображения, йога, тай чи или релаксираща музика.

Научете се да казвате не

Дайте приоритет на хората и дейностите. Добре е да откажете нещата, които не се оценяват високо в списъка ви с приоритети.

смейте се

Гледайте забавен филм, отидете на комик или се съберете с приятели. Смехът е едно от най-добрите естествени средства за облекчаване на стреса.

Прекарайте време с вашия домашен любимец

Ако нямате домашен любимец, помислете да си вземете. Домашните любимци могат да ви помогнат да се успокоите и подмладите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss