Може ли ретинолът да помогне за лечение на акне?

Ретинолът е често срещана съставка за грижа за кожата, която може да лекува леко акне и да подобри външния вид на кожата.

Ретинолът принадлежи към група лекарства, които експертите наричат ​​ретиноиди и се предлага под формата на серуми, гелове, кремове, лосиони и кърпички.

Тази статия ще обясни какво представлява ретинол, как работи и как да използвам ретинол. Описваме и други ползи от ретинола, както и потенциалните странични ефекти.

Какво представлява ретинолът?

Може ли ретинолът да помогне за лечение на акне?
Ретинол

Ретинолът принадлежи към група лекарства, известни като ретиноиди. Ретиноидите произлизат от витамин А. Витамин А е основен витамин, който играе важна роля за имунитета, здравето на очите и здравето на кожата. Витамин А помага на кожата да се поддържа, като стимулира производството на протеини колаген и еластин.

Ретинолът е често срещана съставка в много продукти за грижа за кожата, включително продукти против стареене и против акне. Някои хора също могат да се позовават на ретинола като козметик.

Ретинолът обикновено е актуален продукт, което означава, че се предлага като крем, гел или серум, които човек може да нанесе директно върху кожата си.

Ретинолът не е същото като ретиноидите с рецепта, като например третиноин. Ретинолът е по-малко мощен от продуктите, отпускани по лекарско предписание, макар че е по-силен от другите безрецептурни (OTC) ретиноиди, като ретинил палмитат.

Може ли ретинолът да лекува акне?

От 1971 г. дерматолозите препоръчват локални ретиноиди, като ретинол, за лечение на кожни заболявания. По-специално, дерматолог може да препоръча ретинол за лечение на акне, фини бръчки или хиперпигментация.

Акнето може да се появи, когато маслото и мъртвите кожни клетки блокират порите на кожата. След това бактериите могат да се смесят с запушването, което води до възпаление и подутини.

Ретинолът и други ретиноиди могат да помогнат за отпушване на порите и да позволят на кожата да се възстанови. Този процес може да намали отока и да изглади кожата. Тези лекарства също могат да помогнат за подобряване на появата на следи от акне и белези.

Ретинолът може да бъде ефективно лекарство за лечение на акне.
Ретинолът може да бъде ефективно лекарство за лечение на акне.

Едно проучване от 2017 г. отбелязва, че локалните ретиноиди са полезни за лечение както на невъзпалително, така и на възпалително акне.

Друго проучване показва, че ретиноидите могат също да намалят производството на себум и да доведат до други ефекти, които могат да помогнат за контролиране на акнето.

Много експертни групи и насоки предполагат, че хората трябва да разглеждат актуални ретиноиди като основа за лечение на акне.

Тъй като ретинолът е по-слаба форма на ретиноид от по-мощните видове, той може да е най-подходящ за лечение на леко до умерено акне. Хората, които изпитват по-тежко акне, може да искат да обсъдят с лекар други възможности за лечение, като по-силни ретиноиди.

Как да използвам ретинол при акне

Хората са склонни да прилагат ретиноидни лекарства върху кожата веднъж на ден, около 20 или 30 минути след почистване на лицето си. Лекарите понякога препоръчват да се използват само ретиноидни лекарства на всеки 2-3 дни, защото те могат да причинят дразнене на кожата.

На пазара обаче има различни продукти с ретинол. Различните кремове съдържат различни концентрации на ретинол и различни комбинации от съставки. Следователно хората, които използват продукти с ретинол, трябва много внимателно да следват инструкциите на етикета.

Важно е да се отбележи, че ретинолът и други ретиноиди могат да изтъняват външния слой на кожата, причинявайки повишена чувствителност към слънчева светлина и повишен риск от слънчево изгаряне и увреждане от слънцето. Така че, хората трябва да прилагат ретинол през нощта и да се грижат да използват слънцезащитни продукти през деня.

Също така трябва да запомните, че ефектите на ретинола ще продължат само ако продължите да използвате продукта.

Ретинол без рецепта срещу ретинол с рецепта

Въпреки че ретиноловите продукти без рецепта са ефективни за лечение на акне, те ще имат по-малко въздействие от ретиноидите, отпускани по лекарско предписание, и също така ще отнеме повече време за постигане на желаните резултати.

Причината е, че ретинолът не е толкова мощен, затова ретинолът действа най-добре при леко до умерено акне. Това обаче означава също, че ретинолът е по-нежен към кожата.

В допълнение към ретинола, хората могат да си купят и други продукти без рецепта. Тези лекарства могат да включват по-слаби ретиноиди като ретинил палмитат или по-силни ретиноиди при по-слаби концентрации.

Например, хората могат да закупят продукти, съдържащи 0,1% адапален, докато продуктът със силна рецепта съдържа 0,3% адапален.

Други ползи от ретинола

В допълнение към лечението на акне, ретинолът има и други потенциални ползи за грижата за кожата. Тези предимства включват:

 • против стареене, намаляване на фините линии и бръчки
 • намаляване на пигментацията
 • подобряване на еластичността на кожата
 • подобряване на текстурата и тонуса на кожата

Проучване от 2016 г. предполага, че локалното приложение на ретинол може да осигури подобни ефекти против стареене като по-силните ретиноиди, като ретиноева киселина. Ретинолът насърчава образуването на колаген, който може да подобри външния вид на кожата.

В допълнение към горните кожни заболявания, лекарите могат също да препоръчат ретинол за лечение на кератоза пиларис. Това е често срещано кожно заболяване, при което мъртвите кожни клетки не се лющят и вместо това запушват космените фоликули, което води до малки подутини.

Рискове и странични ефекти на ретинола

Страничните ефекти на ретиноидните продукти са свързани с концентрацията. Това означава, че страничните ефекти са по-склонни да се появят при по-силни ретиноиди, но все пак могат да се появят при ретинол.

Страничните ефекти на ретинола могат да включват:

 • суха кожа
 • зачервена кожа
 • люспеста кожа
 • сърбеж

В редки случаи тези продукти също могат да причинят:

 • обезцветяване на кожата
 • пробив на акне през първите дни
 • обостряне на екзема
 • подуване на кожата
 • мехури
 • болно усещане

Освен това, използването на продукти с ретинол може да направи кожата по-чувствителна към слънчева светлина. Затова трябва да прилагате тези продукти през нощта и да използвате слънцезащитни продукти през деня.

Бременните жени и тези, които се опитват да забременеят, трябва да избягват употребата на продукти с ретинол, тъй като някои ретиноиди могат да увеличат вероятността от спонтанен аборт и вродени аномалии.

Обобщение

Ретинолът е вид ретиноид. Ретиноидите са група лекарства, получени от витамин А. Ретинолът се предлага без рецепта в много формулировки.

Ретинолът помага за отпушване на порите, което го прави ефективно средство за лечение на акне. Ретинолът може също да помогне за намаляване на признаците на стареене и да подобри текстурата и тонуса на кожата.

Ретинолът е по-малко мощен от ретиноидите със силна рецепта. Поради това хората могат да използват ретинол за лечение на леко до умерено акне. Хората с по-тежки форми на акне може да помислят да говорят с лекар относно възможностите за рецепта.

Страничните ефекти на продуктите с ретинол могат да включват зачервена кожа, суха кожа и сърбеж на кожата. Тези странични ефекти обаче се проявяват по-често при ретиноиди с по-голяма якост.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss