Може ли ракът да бъде открит чрез ЯМР?

MRI е ефективен тест за откриване на рак в много части на тялото. Това е особено полезно при създаване на подробни изображения на меки тъкани, включително тумори. Има обаче някои видове рак, които той не може да открие.

Магнитно-резонансната томография (ЯМР) е образен тест, който се използва за оглед на вътрешността на тялото. Той използва магнити и радиовълни, за да създаде напречно сечение на вашето тяло от много ъгли. Помага на лекарите да получат подробен поглед върху меките тъкани, което не е възможно с някои други видове изображения.

ЯМР могат да бъдат полезни за откриване на голямо разнообразие от ракови заболявания. Те могат да открият тумори в много части на тялото и могат да помогнат на лекарите да определят точно размера и местоположението на тумора. Съществуват обаче ограничения по отношение на видовете рак, които ЯМР може да открие.

Тази статия разглежда по-отблизо ефективността на ЯМР при откриване на рак, когато ЯМР може да не е от полза, както и други тестове, които често се използват за потвърждаване на диагнозата рак.

ЯМР ефективен ли е при откриване на рак?

ЯМР е много ефективен начин за откриване на много видове рак. Те често са по-добри в откриването на тумори от други видове образни тестове, като рентгенови лъчи или компютърна томография. Магнитите и радиовълните, използвани по време на MRI, могат да създадат много детайлни изображения.

Понякога се използва контрастно багрило (разтвор, който се инжектира във вена), за да направи нещата по-видими на ЯМР изображенията. Това помага да се осигурят повече подробности и яснота, когато става въпрос за тумори в области като гръбначния мозък.

ЯМР също може да се използва за подпомагане на стадия на рак, като помага на лекарите да разберат докъде се е разпространил ракът. Вашият лекар ще използва тази информация, за да определи правилния курс на лечение.

След като започне лечението, може да имате допълнителни ЯМР, за да видите как туморът реагира на химиотерапия, радиация и други лечения.

Какви видове рак може да открие MRI?

ЯМР са много полезни за откриване на редица видове рак. Обикновено ЯМР е част от диагностичния процес. Те могат да помогнат за намиране и визуализиране на тумори при ракови заболявания като:

 • рак на мозъка
 • рак на гръбначния стълб
 • рак на гърдата
 • рак на белия дроб
 • рак на пикочния мехур
 • рак на панкреаса
 • рак на черния дроб
 • рак на хранопровода
 • множествена миелома
 • рак на простатата
 • неходжкинов лимфом

Понякога ракът може да бъде открит, когато е поръчан MRI по някаква друга причина. Например, ЯМР за болки в ставите може да открие рак в близък орган. Това понякога може да означава диагностициране и лечение на рак на ранен етап, преди да се появят симптомите.

Може ли ракът да бъде пропуснат от ЯМР?

ЯМР не винаги може да открие рак. Възможно е ЯМР да пропусне малки тумори. Освен това ЯМР понякога може да доведе до неясни изображения, които не показват тумора. Този тип резултат е известен като фалшиво отрицателен.

Въпреки това е малко вероятно ЯМР да бъде единственият тест, който ще имате като част от диагнозата за какъвто и да е вид рак. Ако резултатите от вашия ЯМР не изглеждат съвпадащи с резултатите от други тестове, Вашият лекар може да назначи втори ЯМР или друг вид образна диагностика.

Ако MRI е неясен, може да имате друг MRI с контрастно багрило, за да помогнете на туморите да се откроят. Или може да имате друг тест, като ендоскопия, който позволява на лекарите да се доближат още повече до потенциални тумори.

Какво не може да открие ЯМР?

ЯМР не е най-добрият избор във всички ситуации. Те са много ефективен инструмент за откриване на тумори и увреждане на меките тъкани. Те обаче не създават ясни изображения на кости и костна материя. Това означава, че те обикновено не могат да се използват за наранявания на костите или рак на костите.

Освен това, обикновено няма да имате ЯМР за рак на кръвта, като левкемия. Тези видове рак се съдържат в кръвта и костния мозък и не причиняват образуването на тумори.

Въпреки това, ракът на кръвта в напреднал стадий може да причини подуване на органи като далака и черния дроб. Ако Вашият лекар подозира, че органите Ви са подути, може да Ви бъде направен ЯМР, за да потвърдите този симптом.

Какви други тестове са ефективни при откриване на рак?

ЯМР е само една част от диагностичния процес на рак. Няма да се използва самостоятелно за потвърждаване на диагноза. Ще имате набор от тестове заедно с MRI. Точните тестове ще зависят от това какъв вид рак се подозира и какво според Вашия лекар е най-добро.

Общите диагностични тестове за рак включват:

 • Биопсии: Биопсията се извършва чрез отстраняване на парче тъкан от тумора и изследването му под микроскоп за ракови клетки. Има няколко начина за извършване на биопсия, като например с дълга куха игла или като част от хирургична процедура. Биопсията обикновено е единственият начин за потвърждаване на диагнозата рак.
 • Изображения: В допълнение към ядрено-магнитен резонанс може да имате допълнителни образни тестове като рентгенови лъчи, компютърна томография и PET сканиране, за да помогнете на лекарите да визуализират тумори.
 • Ендоскопия: Ендоскопията е процедура, която се извършва чрез вкарване на тънка тръба с камера и светлина в края в тялото ви през отвор, например устата ви, или през разрез. Тръбата се подава внимателно към подходящата зона и камерата се свързва с екрана на компютъра. Това позволява на лекарите да видят отблизо органите, тъканите, вените и всеки туморен растеж.
 • Кръвни изследвания: Кръвните изследвания разглеждат нивата на червените кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите в кръвта ви. Този вид изследване може да бъде особено важно за рак на кръвта, но много видове рак могат да имат ефект върху кръвните ви клетки. Специфични протеини и хормони в кръвта ви също могат да бъдат тествани, за да се потвърди диагнозата рак.
 • Анализ на урината: Анализът на урината измерва нивата на вещества като кръв и протеини в урината ви. Може да помогне на лекарите да измерят колко добре функционират вашите бъбреци и черен дроб, които могат да бъдат засегнати от някои видове рак.
 • Генетични тестове: Прави се генетично изследване, за да се търсят генетичните маркери на рака. В случай на някои видове рак това може да помогне на лекарите да идентифицират вида рак, който имате.

Долния ред

MRIs са полезни образни тестове, които могат да помогнат за откриване на рак. Тъй като ЯМР може да види меките тъкани, той може да създаде подробни изображения на растежа на тумора. Те са полезни за откриване на много видове рак.

ЯМР обаче не може да открие всички видове рак. Те най-добре виждат туморния растеж в органите и тъканите. Това означава, че те не са най-добрият инструмент за откриване на рак на кръвта или костите.

Без значение какъв вид рак смята вашият лекар, ще ви бъдат направени множество тестове, за да потвърдите диагнозата си. Процесът обикновено включва изследване на кръв и урина, образни изследвания, ендоскопия, биопсия и генетично изследване. ЯМР често са важна част от този процес.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss