Може ли пиенето на чай от комбуча да помогне за намаляване на мазнините?

Може ли пиенето на чай от комбуча да помогне за намаляване на мазнините, като имитира гладуване?

Може ли пиенето на чай от комбуча да помогне за намаляване на мазнините?
Изследванията показват, че пробиотиците в комбуча могат да намалят натрупването на мазнини в тялото.

  • Високите нива на триглицериди в организма са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
  • Промените в здравословния начин на живот като редовни упражнения, отслабване, ограничаване на употребата на алкохол и здравословна диета помагат за понижаване на нивата на триглицеридите.
  • Изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил казват, че пиенето на чай от комбуча също помага за намаляване на натрупването на мазнини и по-ниски нива на триглицериди чрез модел на червей.

Когато човек има твърде много складирани мазнини в тялото си, особено триглицериди, това може да увеличи риска от развитие на няколко здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Високите нива на триглицериди в тялото също са свързани с повишен риск от остро възпаление на панкреаса, което може да увеличи риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване.

Предишни изследвания показват, че извършването на промени в здравословния начин на живот като редовни упражнения, отслабване, ограничаване на употребата на алкохол и здравословна диета с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини и ниско съдържание на рафинирани захари и въглехидрати може да помогне за понижаване на нивата на триглицеридите.

Сега изследователи от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил казват, че пиенето на чай от комбуча също помага за намаляване на натрупването на мазнини и по-ниски нива на триглицериди чрез модел на червей.

Това проучване беше публикувано наскоро в списанието PLOS Genetics.

Нови начини за намаляване на запасите от мазнини в тялото

Според Роб Доуен, професор по клетъчна биология и физиология в Медицинския факултет към Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил и водещ автор на това изследване, е важно да се открият нови начини хората да намалят натрупването на мазнини и нивата на триглицеридите в тялото, защото съвременните заболявания, включително диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания, са сред водещите причини за ранна смърт.

„Тези заболявания попадат в категорията на метаболитните синдроми, които често са свързани с нарушена регулация на липидната хомеостаза, което води до високи плазмени триглицериди, повишено кръвно налягане и затлъстяване“, обясни ни Доуен.

„Изследването на функционални храни, които могат директно да подобрят липидната хомеостаза по време на метаболитно заболяване, или функционални храни, които биха могли да служат като допълнение към традиционните терапевтични подходи, е много важно при идентифицирането на нови стратегии за поддържане на дългосрочно здраве в съвременната епоха“, добави той .

Чаят Kombucha може да намали мазнините

За това проучване Доуен и неговият екип се фокусираха върху чая комбуча като потенциален начин за понижаване на нивата на триглицеридите.

„Тази древна напитка, която има корени в източната традиционна медицина, бележи стабилно възраждане на популярността си от началото на века и е преобладаваща в пространството за търговия на дребно с напитки, въпреки поразителната липса на информация за това как нейната консумация влияе на потребителя“, Доуен обясни.

Чаят Kombucha е ферментирала напитка, направена от черен чай и симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY). Добавянето на бактерии и дрожди също го прави пробиотична напитка.

Предишни проучвания върху животни и хора в малък мащаб показват, че комбуча може да бъде полезна при лечението на няколко заболявания, включително диабет, чернодробно заболяване и здраве на червата.

Други предклинични изследвания върху животни и животни са установили, че комбуча може да помогне с различни аспекти на сърдечно-съдовото здраве, като понижаване на нивата на холестерола и високо кръвно налягане.

Важно е да се отбележи, че предишни изследвания показват, че някои хора могат да изпитат нежелани реакции, когато пият комбуча, включително ускорен пулс или киселини поради допълнителния кофеин от напитката.

Казус, публикуван през юни 2022 г., предполага, че консумацията на комбуча понякога може да има кардиотоксични ефекти.

Kombucha може да имитира гладуване в червата

Изследователите базират изследването си на модел на червей.

„Нашата любима система от животински модели, която да използваме в лабораторията, е нематодът Caenorhabditis elegans, който консумира бактерии като основен източник на храна“, каза Доуен. „Следователно можем директно да изследваме връзката между гостоприемника и пробиотичните микроби, открити в чая комбуча, в генетично поддаваща се моделна система.“

Чрез модела на червея учените установиха, че след поглъщане на чай от комбуча микробите от чая колонизират червата на червеите, създавайки метаболитни промени, подобни на метаболитните промени, които се случват по време на гладуване.

„Бяхме много изненадани да открием, че пробиотичните микроби в чая kombucha могат да колонизират червата на червея и да стимулират подобен на гладуване метаболитен отговор в гостоприемника, което се случи въпреки факта, че тези животни не показват дефекти в чревната абсорбция на хранителни вещества“, обясни Доуен .

„Невероятно, този отговор се наблюдава само при животни, консумиращи микроби, изолирани от дългосрочна, напълно ферментирала чайна култура комбуча, а не обикновена смес от неферментиращи микроби, свързани с комбуча. Това наблюдение предполага, че микробните метаболити, произведени по време на процеса на ферментация, могат да оформят метаболитните пътища на гостоприемника“, добави той.

Пробиотиците помагат за понижаване на нивата на триглицеридите

Доуен и неговият екип също така откриха чрез модела на червея, че животните, поглъщащи диета, включваща пробиотични микроби, открити в чая комбуча, изпитват намаляване на натрупването на мазнини и понижаване на нивата на триглицеридите.

„Тези констатации са значими, тъй като са в съответствие с предполагаемите ползи за човешкото здраве от чая комбуча, които включват защита срещу метаболитни заболявания, подобрена чернодробна функция и намалено натрупване на мазнини.“
— Роб Доуен, д-р

„Голяма част от тези доказателства са анекдотични или не са подкрепени от подробни механистични проучвания. По този начин нашите открития са много вълнуващи, тъй като те потвърждават ползите за човешкото здраве от чая комбуча и предоставят механична представа за това как метаболизмът на гостоприемника може да бъде променен от свързаните с комбуча пробиотични микроби,” продължи Доуен.

„Важно е да се отбележи, че нашето изследване е извършено в модел на организъм в лабораторията и по този начин нашите резултати ще трябва да бъдат обосновани и разширени в моделни системи на бозайници, за да информираме допълнително как консумацията на комбуча влияе върху човешката физиология“, отбеляза той .

Стъпка за бъдещи изследвания при хора

След преглед на това проучване, Cheng-Han Chen, MD, сертифициран интервенционален кардиолог и медицински директор на Structural Heart Program в MemorialCare Saddleback Medical Center в Лагуна Хилс, Калифорния, ни каза, че това проучване е интересно и създава хипотези и определено може бъде стъпало за бъдещи изследвания.

„Знаем, че приемът на наситени мазнини е голям рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването, приемът на наситени мазнини и нивата на холестерола – всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания. Ако имаше начин да адаптирате червата си така, че да не абсорбират толкова много от наситените мазнини и да не метаболизират толкова много от тях, тогава това може да има ползи за здравето на сърдечно-съдовата система,” обясни Чен.

„Би било страхотно да се проучат тези типове ефекти при по-сложни организми, може би дори при бозайници, и в крайна сметка това би трябвало да помогне за насочване на посоката на изследване за ползите от комбуча при хората“, добави той.

Kombucha може да има някои неблагоприятни ефекти

Говорихме и с Моник Ричард, регистриран диетолог и собственик на Nutrition-In-Sight, за това проучване.

Ричард каза, че в момента липсват достатъчно доказателства за значителни клинични ползи от комбуча.

„Не казвам, че няма ползи за здравето от консумацията на комбуча, като например от чай – черен или зелен – който осигурява полифеноли и допълнителни съставки като витамини от група В, но също така бих призовал потребителите да вземат под внимание количеството захар, което е в комбуча и количеството кофеин“, обясни тя.

„Важно е да се отбележи, че kombucha може да взаимодейства с лекарства за диабет, въпреки че си струва да се отбележи, от проучвания върху животински модели и може да има ефекти с ниска гликемия или ниска кръвна захар, в зависимост от взаимодействието на съставките, човека и лекарството. Може също така да взаимодейства с лекарства против злоупотреба,” — добави Ричард.

Преди да изпиете бутилки комбуча или да практикувате използването на SCOBY в собствената си кухня, Ричард посъветва да се срещнете с регистриран диетолог и диетолог, за да разберете основната причина за това, което може да допринася за повишеното натрупване на мазнини или високите триглицериди.

„Съвет – вероятно може да е комбинация от диета, начин на живот и генетика, в допълнение към други фактори, които трябва да бъдат разгледани“, добави тя.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss