Може ли късогледството да се излекува?

Миопията или късогледството засяга около една четвърт от населението на САЩ. Може да се управлява или да се забави, но не е известен лек.

Ако можете да виждате нещата ясно отблизо, но те стават по-замъглени, когато се отдалечават, може да имате късогледство.

Докато късогледството няма лечение, можете успешно да управлявате състоянието с коригиращи лещи или рефрактивна хирургия, като LASIK. Ранните интервенции, като например ограничаване на времето на екрана за деца, понякога могат да забавят развитието му.

Какво е късогледство?

Късогледството, известно още като късогледство, е състояние, свързано със зрението, при което далечните обекти изглеждат замъглени, но близките обекти обикновено изглеждат ясни. Ако имате късогледство, може да сте в състояние да прочетете книга, но може да имате затруднения с четенето на билборд надолу по пътя.

Миопията е известна като “грешка на пречупване” на окото. Това означава, че проблемите със зрението се дължат на формата на окото ви.

При късогледство окото ви обикновено е по-дълго отпред назад, отколкото обикновено – нещо като маслина или грозде. Това кара светлината да се фокусира пред ретината, вместо върху нея, което води до затруднено виждане на обекти от разстояние.

Миопията е доста често срещана, засягаща около 25% хора на възраст от 12 до 54 години в Съединените щати. Това е петата най-честа причина за нарушено зрение и седмата най-честа причина за законна слепота.

Признаци и симптоми на миопия

Ако не се лекува, късогледството може да причини:

 • замъглено виждане при гледане на отдалечени обекти
 • присвиване, за да се опитате да видите ясно
 • умора на очите или дискомфорт след продължителни зрителни задачи, като четене или използване на компютър
 • главоболие, причинено от напрежение на очите или кривогледство
 • склонност да седите по-близо до екрана на телевизора или компютъра, за да виждате ясно
 • затруднено виждане по време на шофиране, особено през нощта или при условия на слаба светлина

Когато късогледството е леко, това се нарича ниско късогледство. Когато симптомите са тежки, това е известно като високо късогледство.

Може ли късогледството да се излекува?

Не е известен лек за късогледство, но възможностите за лечение могат да помогнат за справяне със симптомите или да забавят прогресирането на състоянието.

Може ли късогледството да се подобри от само себе си?

В някои случаи късогледството може да се подобри от само себе си, особено в детството и юношеството. Това е така, защото очната ябълка расте и се развива през тези години, което потенциално води до коригиране на зрението ви.

Проучванията също така са установили, че увеличаването на времето на открито може да помогне за предпазване от развитието на късогледство.

Възможности за лечение на късогледство

Няколко лечения могат да помогнат за справяне със симптомите на миопия.

 • очила: Коригиращите лещи са проектирани да огъват светлината, докато тя навлиза в окото, позволявайки на светлината да се фокусира правилно върху ретината и да осигури ясно зрение.
 • Контактни лещи: Контактните лещи, които са направени от мек, гъвкав материал, са предназначени да стоят директно върху роговицата, чистата външна повърхност на окото. Подобно на очилата, те помагат да се регулира начина, по който светлината влиза в окото.
 • Рефрактивна хирургия: Процедури като LASIK, фоторефрактивна кератектомия (PRK) и екстракция на леща с малък разрез (SMILE) използват лазери за промяна на формата на роговицата и осигуряват постоянна корекция на зрението. Тези процедури обаче не са подходящи за всеки и носят някои потенциални рискове и странични ефекти.
 • Ортокератология: Наричано още Ortho-K, това нехирургично лечение включва носене на специални контактни лещи за една нощ, за да се промени временно роговицата. Роговицата запазва новата си форма през целия ден, което позволява ясно зрение без нужда от очила или контактни лещи.
 • Капки за очи с ниска доза атропин: Тези капки обикновено се използват за разширяване на зеницата на окото преди очни прегледи или очна операция. Ниските концентрации на тези капки могат да забавят прогресията на миопията при деца и юноши.

Как да предотвратите влошаване на късогледството

Въпреки че няма гарантиран начин за предотвратяване на влошаването на късогледството, няколко стратегии могат да помогнат за забавяне на прогресирането му, особено в детството и юношеството:

 • Правете чести почивки: Правенето на чести почивки по време на работа в близък план може да помогне за предотвратяване на умората на очите, която е често срещана при късогледство.
 • Ограничете времето на екрана: Прекарването на дълги периоди от време, взирани в екрана на компютъра или телефона, може да доведе до напрежение в очите и умора. Докато проучването води до a преглед от 2020г прякото свързване на късогледството с времето пред екрана са смесени, все пак е добра идея да следвате правилото 20-20-20: Правете почивка на всеки 20 минути и гледайте нещо на 20 фута разстояние за 20 секунди.
 • Прекарвайте повече време на открито: Изследване от 2021 г предполага, че прекарването на повече време на открито през детството намалява риска от развитие на късогледство.
 • Ранно коригиране на проблемите със зрението: Ранното коригиране на зрителните проблеми чрез редовни очни прегледи и коригиращи лещи може да помогне за предотвратяване на прогресирането на късогледството.
 • Помислете за капки за очи с ниска доза атропин: Изследване, публикувано през 2023 г показва, че капките за очи с ниска доза атропин могат значително да намалят риска от миопия при деца и юноши. Необходими са повече проучвания, за да се разбере дали тази възможност за лечение предотвратява или забавя началото.
 • Управление на други здравословни състояния: Важно е да лекувате и управлявате други здравословни състояния, като например диабет, които могат да увеличат риска от развитие на миопия.

Не всички стратегии обаче ще работят за всички, така че все пак може да изпитате влошаване на късогледството с течение на времето.

Долен ред

Миопията или късогледството е изключително често срещано явление, засягащо около една четвърт от американското население.

Въпреки че няма начин да се предотврати напълно състоянието, понякога то може да бъде забавено или отложено, особено ако се предприемат действия по време на детството. Ако имате късогледство, то може да се управлява успешно с лечение, като коригиращи лещи, контактни лещи или дори операция.

Ако смятате, че имате късогледство, важно е да се консултирате с оптометрист или офталмолог, за да определите най-добрия курс на действие за вашите специфични нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss