Може ли затлъстяването да причини болки в гърба?

Когато имате затлъстяване, наднорменото телесно тегло може да окаже натиск върху гръбнака ви или да промени стойката ви, което прави по-вероятно да имате болки в гърба.

Затлъстяването е често срещано състояние, което засяга около 2 на 5 възрастни в САЩ. Затлъстяването може да допринесе за няколко вида болки в гърба, включително болки в долната част на гърба, ишиас и дегенерация на диска.

Пренасянето на наднормено тегло натоварва гръбнака ви, което може да засегне дисковете между прешлените ви. Излишните килограми в областта на корема и гърдите също могат да повлияят на стойката ви. Лошата стойка често допринася за болки в гърба.

В тази статия ще предоставим информация за връзката между затлъстяването и болките в гърба. Ще обсъдим също лечения и стратегии, които можете да използвате за облекчаване на дискомфорта.

Разбиране на връзката между болките в гърба и затлъстяването

Не всеки човек със затлъстяване ще изпита болки в гърба, но тези състояния често съвпадат. Затлъстяването може да бъде основна причина за болки в гърба, но също така може да влоши съществуващо състояние.

Голямо проучване, публикувано през 2017 г., установи, че затлъстяването и наднорменото тегло са свързани с болки в долната част на гърба и дегенеративни състояния на диска. Изследователите установиха, че затлъстяването може да се използва като предсказател за бъдещи проблеми в долната част на гърба, но изследователите не успяха да докажат, че затлъстяването директно причинява болки в гърба.

Има редица теории за това защо хората със затлъстяване са по-склонни да изпитват болки в гърба. Тези теории включват:

 • Променена поза: Ако имате твърде много тегло около средата, стойката ви може да се промени. Вашият таз и долната част на гърба може да се наклонят напред, променяйки естествената извивка на гръбначния ви стълб. Тази промяна може да окаже прекомерен натиск върху гръбначните дискове и нервите на гърба, причинявайки състояния като:

  • компресия на гръбначния стълб
  • дегенерация на диска
  • прищипани нерви
 • Дискова компресия: Наднорменото тегло може да увеличи натиска върху ставите на гръбнака (прешлените). С течение на времето натискът върху тези стави може да доведе до изтъняване или изпъкване на меките дискове между гръбначните ви кости, което води до хронична болка и прищипани нерви.
 • Възпаление: Затлъстяването е свързано с хронично нискостепенно възпаление. Възпалението на цялото тяло може да увеличи риска от хронична болка.

Често срещани видове болки в гърба при хора със затлъстяване

Гърбът ви се състои от четири области, отгоре надолу:

 • шиен отдел на гръбначния стълб (област на шията)
 • гръден кош (горна и средна част на гърба)
 • лумбален гръбнак (долната част на гърба)
 • сакрум и опашна кост (задна тазова стена и опашна кост)

Всеки може да получи болки в гърба във всяка от четирите области. Ако страдате от затлъстяване, може да е по-вероятно да изпитате болки в гърба в долната част на гърба.

Болки в кръста

Много състояния и наранявания могат да доведат до болки в долната част на гърба. Дори лошият нощен сън може да причини временна болка в долната част на гърба. Хроничната и тежка болка в долната част на гърба обикновено има по-сериозни основни причини, като компресия на гръбначния стълб, ишиас и възпаление на ставите.

Ако имате затлъстяване, болката в долната част на гърба може да доведе до области като:

 • ставите
 • нерви
 • междупрешленни дискове
 • връзки
 • сухожилия
 • мускули
 • прешлени

Ако носите наднормено тегло в стомаха си, гръбнакът ви може в крайна сметка да стане дъговиден и извит. Тази промяна може да причини допълнителен натиск върху сакрума и сакроилиачните стави в долната част на гръбнака.

Проблеми, свързани с диска

Междупрешленните дискове на гърба са разположени между прешлените. Когато ходите или бягате, вашите междупрешленни дискове омекотяват прешлените и действат като амортисьори. Тези дискове също помагат на гръбнака ви да стане гъвкав, така че можете да се огъвате и усуквате.

Ако имате затлъстяване, наднорменото тегло може да окаже по-голям натиск върху дисковете, отколкото те могат да понесат. Повишеният натиск върху дисковете може да доведе до дегенерация на диска, при която дисковете стават по-тънки с течение на времето, или наранявания на диска като дискова херния.

Дискова херния възниква, когато желеподобното вещество в диска избута външната му обвивка, оказвайки натиск върху нервните корени, които се разклоняват от гръбначния ви мозък. Ишиасът е състояние, което се случва, когато един от дисковете в долната част на гърба ви избута (или прищипе) нерв, който се спуска в крака ви.

Затлъстяването може да допринесе за дългосрочно прогресивно отслабване на един или повече дискове (дегенеративно дисково заболяване).

Дегенеративни промени

Дегенеративните промени в гръбначния стълб са причинени от дългосрочни постепенни промени в структурата и функционалността на гръбначния стълб. Стареенето е основната причина за дегенеративни промени в гръбначния стълб.

Друга причина за дегенеративни промени в гръбначния стълб е остеоартритът. Наднорменото тегло оказва натиск върху ставите, което може да влоши артрита на гърба и други части на тялото, като например коленете. Мастните клетки също отделят химикали, причиняващи възпаление, което може да влоши болката при артрит.

Ще помогне ли загубата на тегло при болки в гърба?

Загубата на тегло може да облекчи възпалението и да намали натиска върху гръбнака ви, което може да намали болката.

Ако упражненията са част от вашия план за отслабване, можете също така да укрепите мускулите на корема и гърба. Укрепването на тези области осигурява по-добра опора за гръбначния стълб и е полезно за облекчаване на болката.

Затлъстяването е трудно да се лекува само с диета и упражнения. Дори ако сами загубите значително количество тегло, ефектите често са временни.

Говорете със здравен специалист относно вашите цели за отслабване. Затлъстяването е лечимо медицинско състояние.

Лечението може да включва:

 • операция за отслабване
 • лекарства за отслабване
 • терапевтични или коучинг програми
 • диети и тренировъчни програми под медицинско наблюдение

Лекарства за отслабване

Има няколко лекарства за контрол на теглото на пазара и още са на път. Много хора са имали успех с агонисти на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1). Семаглутид (Wegovy) е одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) лечение за затлъстяване.

Същото лекарство, предлагано на пазара като Ozempic, е одобрено от FDA за лечение на диабет тип 2, но има същите ефекти на загуба на тегло.

Според едно проучване инжекциите семаглутид веднъж седмично помагат на хората да загубят средно 15% от телесното си тегло за по-малко от година и половина.

Лекарствата за отслабване действат, като намаляват апетита ви и ви карат да се чувствате сити по-бързо. Помагат и при инсулинова резистентност.

Говорете със здравен специалист за вашите възможности.

Лечение на болки в гърба с физиотерапия

Физиотерапията може да бъде изключително полезна за намаляване на болката в гърба.

Физиотерапевтите използват стратегии като мануална терапия, масаж и електрическа стимулация за облекчаване на възпалението, разхлабване на мускулите и намаляване на болките в гърба.

Физиотерапевт също ще ви преведе през упражнения, които укрепват гърба и корема и поддържат гъвкавостта. Тези дейности могат да включват силови тренировъчни упражнения с реквизити като ленти за тяло и аеробни дейности с ниско въздействие, като каране на стационарен велосипед.

Поза и болки в гърба

Добрата стойка при седене и изправяне спомага за правилното изравняване на гръбначния стълб и може да намали болката в гърба. Начинът, по който държите тялото си, когато повдигате, навеждате и извършвате други движения, също оказва влияние.

Осъзнаването на позата ви изисква работа. Ако се уловите, че се отпускате, опитайте се да седнете или да се изправите по-изправени. Задържането на лопатките и ангажирането на сърцевината (стомашните мускули) може да помогне.

Използването на ергономични помощни средства, като коригиращи позата възглавници за седалки, също може да помогне. Тези устройства работят, като поддържат тялото ви в правилна позиция, без да е необходимо да се фокусирате върху него.

Затлъстяването може да допринесе за болки в гърба и да влоши съществуващите състояния. Ако носите наднормено тегло, това може да оказва ненужен натиск върху гръбнака ви. Наднорменото тегло също може да увеличи възпалението.

Отслабването и упражненията могат да бъдат полезни за намаляване на болките в гърба. Ако имате затлъстяване, може да искате да говорите със здравен специалист за вашите възможности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss