Може ли заболяването на очите на щитовидната жлеза да повлияе на съня ви?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да причини дискомфорт в очите и други симптоми, които могат да затруднят съня. Управлението на тези симптоми и справянето с основните заболявания на щитовидната жлеза може да помогне.

Заболяването на щитовидната жлеза се случва, когато тялото ви произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Това състояние може да затрудни съня, защото може да доведе до дискомфорт в очите и невъзможност на клепачите да се затворят напълно. Може да се появи и при лица с хипотиреоидизъмсъстояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон.

В допълнение към очните симптоми, заболяването на щитовидната жлеза може също да причини промени в моделите на съня ви. Предприемането на стъпки за управление на вашите очни симптоми и лечение на основните заболявания на щитовидната жлеза може да доведе до по-добър сън.

Какво е заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Заболяване на очите на щитовидната жлеза може да възникне при хора, които вече имат диагноза болест на Грейвс, която е автоимунно заболяване. Болестта на Грейвс също кара тялото да произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да доведе до изпъкване на очите. Симптомите обикновено продължават 1 до 2 години, но при някои хора може да причини трайно увреждане, като загуба на зрението. Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да доведе до:

  • клепачи, които се дръпват назад
  • клепачи, които не се затварят напълно
  • болка или натиск в очите
  • светлочувствителност
  • подпухнали клепачи
  • двойно виждане
  • зачервяване, сухота, дразнене или усещане за песъчинки в очите
  • затруднено движение на очите

Как заболяването на очите на щитовидната жлеза влияе на съня?

Тези симптоми на заболяване на очите на щитовидната жлеза могат да повлияят на съня ви. Очното налягане, болката и дискомфортът могат да бъдат достатъчно разрушителни, за да ви попречат да изпаднете в състояние на доброкачествена почивка.

Когато клепачите ви не се затварят докрай, можете да почувствате интензивна сухота в очите. И когато очите ви остават дори частично отворени, все още можете да видите светлина, което прави предизвикателство да заспите.

В допълнение към тези симптоми, специфични за заболяването на очите на щитовидната жлеза, дисфункцията на щитовидната жлеза като цяло може допринасят до нарушения на съня. По-конкретно, хипертиреоидизмът, който действа при болестта на Грейвс, може да доведе до безсъние.

Забавянето на заспиването и проблемите със съня може да са фактор за други симптоми, свързани с болестта на Грейвс, като тревожност, промени в апетита и промени в движенията на червата. По-високите нива на хормоните на щитовидната жлеза също са свързани с по-честото разпространение на симптомите на синдром на неспокойните крака.

Въпреки че обструктивната сънна апнея е свързани с ниски нива на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), има някои изследвания, които свързват състоянието с очно заболяване на щитовидната жлеза. А Проучване от 2023 г от 100 души със заболяване на щитовидната жлеза и 138 контроли установиха, че рискът от обструктивна сънна апнея е по-висок сред тези с заболяване на щитовидната жлеза.

Начини за подобряване на съня при заболяване на очите на щитовидната жлеза

Лекарите препоръчват следните стъпки за справяне с проблемите със съня, докато живеете със заболяване на щитовидната жлеза. Те не могат да излекуват състоянието, но може да ви помогнат да управлявате симптомите си и да постигнете по-добра почивка.

1. Защитна обвивка за очи

Офталмолог или друг лекар може да ви помогне да създадете защитна обвивка за очи, която да носите през нощта. Това може да включва носенето на подложка за очи, навлажнена с лубрикант за очи. Лентата за глава може да ви помогне да държите подложката за очи на място.

Превръзка, използваща обвивка от саран, може не само да помогне за задържането на клепачите, но и да запази влагата в окото. Можете също да опитате залепване затворете клепача си с медицинска лента, която е безопасна за областта около очите. Фармацевт може да препоръча подходяща лента без рецепта.

2. Маска за сън

Друг вариант е маска за сън без рецепта, която човек може да закупи за пътуване. В зависимост от това колко добре пасва маската, тя може да блокира част или цялата светлина, която иначе би могла да попадне в очите ви.

Маската може също така да осигури известна защита от сухота, въпреки че вероятно няма да задържи толкова влага, колкото защитната обвивка, която лекарят ви помага да направите.

3. Повдигане на главата

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да доведе до подуване на клепачите ви. Това може да причини дискомфорт и дразнене. Спяща с повдигната глава може да намали подпухналостта. Ако леглото ви е регулируемо, опитайте да повдигнете главата през нощта. Можете също така да подпрете главата си с възглавници.

4. Поддържане на очите овлажнени

Болестта на очите на щитовидната жлеза може да причини екстремна сухота, която с течение на времето може да доведе до увреждане на роговицата. Можеш използване гелове, мехлеми или изкуствени сълзи през нощта за подпомагане на смазването.

Докато много от тези продукти се предлагат без рецепта, може да искате да се консултирате с лекар или фармацевт, за да попитате кои конкретни решения са подходящи за дългосрочна употреба.

Те може да са в състояние да препоръчат и други лечения за сухо око въз основа на вашите симптоми, тежестта на вашето състояние и вашата медицинска история.

5. Справяне с други проблеми с щитовидната жлеза

Ако имате хипертиреоидизъм, може също да работите с лекар, за да намерите най-добрия начин за справяне със състоянието. Това може да помогне за предотвратяване на други проблеми, които засягат съня, като синдром на неспокойните крака и безсъние, които са свързани с високи нива на хормони на щитовидната жлеза.

Ако имате хипотиреоидизъм, може да се наложи да приемате хормонални лекарства.

Кога да говорите с лекар

Ако имате нови или влошаващи се очни симптоми или нови симптоми на заболяване на щитовидната жлеза, може да искате да говорите с лекар.

Ако вече получавате лечение за проблеми с щитовидната жлеза, включително заболяване на очите на щитовидната жлеза, лекарят може да промени лекарството или дозата, за да ви помогне да управлявате симптомите си.

Ако нямате диагноза, тези симптоми може да показват състояние, за което можете да получите лечение.

В допълнение към лекарствата можете също да направите промени в начина си на живот, които могат да ви помогнат да управлявате хипертиреоидизма. Хората с болестта на Грейвс също са на по-висок риск за проблеми с очите, ако пушат. Лекарят може да ви помогне да намерите средства за отказване.

Заболяването на щитовидната жлеза се среща при някои хора с болестта на Грейвс, при което тялото произвежда твърде много тиреоиден хормон. Може да присъства и при хора с хипотиреоидизъм.

Очните симптоми включват сухота, болка, дискомфорт и невъзможност на клепачите да се затворят напълно. Това води до нарушаване на съня.

Можете да управлявате прекъсването на съня с мерки като залепване на очите, маски за сън, смазване на очите, повдигане на главата през нощта и работа с лекар за лечение на основните заболявания на щитовидната жлеза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss