Може ли заболяването на очите на щитовидната жлеза да причини слепота? И още ЧЗВ

Болестта на очите на щитовидната жлеза е хронично състояние, което причинява възпаление на очите ви. Засяга около 25–50% от хората с болестта на Грейвс, което е автоимунно заболяване, което причинява свръхактивна щитовидна жлеза. Някои други автоимунни заболявания, които засягат щитовидната жлеза, също могат да доведат до заболяване на очите на щитовидната жлеза.

Заболяването на щитовидната жлеза обикновено не причинява слепота, но в редки случаи може да доведе до загуба на зрението. По-вероятно е да причини други промени в зрението, като замъглено зрение или двойно виждане.

Друг потенциал симптоми заболявания на очите на щитовидната жлеза включват:

 • дискомфорт в очите
 • зачервяване на очите
 • сухи очи
 • влажни очи
 • чувствителност към светлина
 • промени в клепачите ви
 • изпъкнали очи

Симптомите могат да засегнат едното или двете очи.

Получаването на ранно лечение е важно за ограничаване на промените в зрението и други симптоми.

Продължавайте да четете, за да намерите отговори на често срещани въпроси относно заболяване на очите на щитовидната жлеза и промени в зрението.

Може ли заболяването на очите на щитовидната жлеза да причини слепота?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може да причини подуване, което компресира или уврежда единия или двата оптични нерва, които пренасят сигнали от очите ви към мозъка, за да можете да виждате. Това може да причини загуба на зрение или слепота в редки случаи.

Увреждането на зрителния нерв засяга около 4–10% на хора със заболяване на очите на щитовидната жлеза. Повечето от тези хора не изпитват пълна загуба на зрението, но могат да изпитат други промени в зрението.

Заболяването на щитовидната жлеза може също да причини сухота в очите, сълзене на очите или промени в клепачите или позицията на очите ви, които могат да повлияят на зрението ви.

Може да изпитате:

 • замъглено зрение
 • двойно виждане
 • намалено зрение
 • намалено периферно зрение
 • промени в начина, по който виждате цвят или контраст
 • повишена чувствителност към светлина

В много случаи тези симптоми могат да се подобрят или да изчезнат сами в рамките на няколко години.

Понякога може да се нуждаете от очила с рецепта, операция или други лечения, за да коригирате промените в зрението.

Вашият лекар може да препоръча операция, ако зрителният нерв е притиснат, клепачите ви се отдръпват далеч от очите ви или имате затруднения с движението на очите си.

Притискането на зрителния нерв е спешно състояние на очите, което изисква незабавно лечение.

Влошава ли се заболяването на очите на щитовидната жлеза?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза обикновено става по-тежко през първите 6-18 месеца от заболяването, което е известно като начална или активна фаза. Тази начална фаза може да продължи по-дълго при някои хора.

Възпалението на очите се засилва по време на началната фаза, което може да доведе до бързо влошаване на симптомите. Възпалението може също да причини белези или други трайни промени в тъканите във или около очите ви.

Възпалението от заболяване на очите на щитовидната жлеза обикновено става по-малко активно след началната фаза на заболяването. Това може да доведе до стабилизиране, подобряване или евентуално отшумяване на много от вашите симптоми.

Въпреки това, някои симптоми могат да продължат дори след като болестта стане неактивна. Възпалението в активна фаза може да причини трайно увреждане на тъканите, което остава, след като болестта стане неактивна.

Получаването на ранно лечение е важно за ограничаване на активната фаза на заболяването и предотвратяване на трайни увреждания.

Колко бързо прогресира заболяването на очите на щитовидната жлеза?

Първоначалната активна фаза на заболяването на тиреоидното око обикновено продължава 6-18 месеца, въпреки че може да продължи по-дълго при някои хора. Вашите симптоми може бързо да се влошат по време на тази фаза.

Заболяването на щитовидната жлеза често се стабилизира от само себе си в рамките на няколко години, но лечението може да помогне за забавяне или спиране на прогресията на заболяването по-бързо. Това е важно за ограничаване на трайните щети.

Незабавно уведомете Вашия лекар, ако забележите промени в очите, клепачите или зрението.

Лечимо ли е заболяването на очите на щитовидната жлеза?

Предлагат се множество лечения за заболяване на очите на щитовидната жлеза.

Ако имате леко заболяване на очите на щитовидната жлеза, Вашият лекар може да препоръча едно или повече от следните лечения за справяне със симптомите:

 • смазващи капки за очи, гелове или мехлеми
 • инжекции с кортикостероиди или ботулинов токсин А (ботокс) на клепачите ви, ако те се прибират
 • промени в начина на живот, като използване на слънчеви очила или промени в навиците ви за сън
 • добавки със селен

Също така е важно да спрете да пушите или да цигарите, ако участвате в тези дейности. Вашият лекар може да препоръча ресурси, които да ви помогнат да намалите и да се откажете. Те могат да ви насочат към специалист по отказване от тютюнопушене.

Ако имате умерено до тежко заболяване на очите на щитовидната жлеза, важно е да получите ранно лечение с лекарства, за да намалите имунния отговор, който причинява възпаление в окото ви. Това може да помогне за ограничаване на симптомите и трайно увреждане.

Вашият лекар може да предпише едно или повече от следните лекарства за намаляване на възпалението:

 • перорални или инжектирани кортикостероиди
 • имуномодулатори, като:
  • метотрексат
  • азатиоприн (имуран)
  • микофенолат мофетил (CellCept)
 • биологични лекарства, като:
  • тепротумумаб (Tepezza)
  • ритуксимаб (Rituxan)
  • тоцилизумаб (Actemra)
  • адалимумаб (Humira)
  • инфликсимаб (Remicade)

Вашият лекар може също да препоръча орбитална лъчетерапия, която използва ниска доза радиация за намаляване на възпалението от заболяване на щитовидната жлеза.

Медикаментите и орбиталната лъчетерапия за намаляване на възпалението са ефективни само за намаляване на симптомите по време на активната фаза на заболяването. Те няма да намалят симптомите, след като болестта се стабилизира и стане неактивна.

Вашият лекар може да препоръча операция за лечение на увреждане на тъканите във или около очите ви, което може да причини трайни симптоми, дори по време на неактивната фаза на заболяването.

Те могат също така да препоръчат очила с рецепта за управление на определени промени в зрението.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за вашите възможности за лечение.

Мога ли да обърна щетите от заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Получаването на лечение за заболяване на очите на щитовидната жлеза може да помогне за ограничаване на възпалението по време на активната фаза на заболяването. Това може да помогне за намаляване на симптомите и може да предотврати трайни промени в тъканите в или около окото.

След като заболяването се стабилизира, Вашият лекар може да препоръча операция за лечение на определени видове промени или увреждане на очите или клепачите. Това може да помогне за обръщане на някои от щетите, но може да не обърне напълно щетите. Може да имате някои симптоми, които да продължат след операцията.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за вашите възможности за лечение и перспективи.

Какво се случва, ако заболяването на очите на щитовидната жлеза не се лекува?

Нелекуваното заболяване на щитовидната жлеза може да причини по-сериозно увреждане на очите, клепачите или зрението.

Много от Вашите симптоми може в крайна сметка да се подобрят или отзвучат, дори и без лечение. Но може да имате трайни промени или увреждане на тъканите във или около очите, които водят до продължаващи симптоми.

Ранното лечение е важно за намаляване на възпалението, ограничаване на симптомите и предотвратяване на трайно увреждане.

Заболяването на очите на щитовидната жлеза може потенциално да увреди зрителните ви нерви, което може да доведе до намалено зрение или други промени в зрението. Тези симптоми могат да продължат дори след като заболяването се стабилизира и възпалението вече не е активно.

Получаването на ранно лечение за заболяване на очите на щитовидната жлеза може да помогне за ограничаване на възпалението и трайното увреждане.

Вашият лекар може да предпише лекарства и понякога лечение с ниска доза радиация, за да се намали възпалението по време на активната фаза на заболяването.

Те могат да препоръчат операция, ако имате увреждане на зрителния нерв или други очни тъкани, които не могат да бъдат лекувани само с лекарства.

Те могат също така да препоръчат смазващи капки за очи, хранителни добавки или други лечения, които да помогнат за справяне със симптомите и да подобрят здравето на очите. Те може да ви посъветват да направите определени промени в начина си на живот.

Говорете с Вашия лекар, за да научите повече за вашите възможности за лечение и перспективи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss