Може ли ваксината срещу COVID да причини нередовен цикъл или постменопаузално кървене?

Скорошни изследвания показват, че ваксината срещу COVID-19 може да причини менструални нередности и кървене след менопауза. Тези симптоми обикновено изчезват сами в рамките на няколко седмици.

Напоследък в интернет форумите и социалните медии има дискусии за това как ваксината срещу COVID-19 влияе на менструацията.

Скорошни проучвания предполага, че ваксината срещу COVID-19 може да причини менструални нередности. Но тези нередности обикновено се появяват само през седмиците непосредствено след ваксинацията.

Ваксината срещу COVID-19 може също да е свързана с кървене след менопауза.

Менопаузата настъпва, когато сте изминали 1 година без менструален цикъл. През годините, водещи до менопаузата, известна като перименопауза, много хора изпитват нередовен менструален цикъл.

Ако се чудите дали менструалните промени, които изпитвате, са от перименопаузата, ваксината срещу COVID-19 или нещо друго, ето какво трябва да знаете.

Ваксината срещу COVID-19 и менструацията

Менструалните цикли могат да се различават значително от човек на човек. Те също могат да се променят през живота на човека. Това е особено вярно по време на перименопаузата, когато непоследователните цикли са норма.

Хората съобщават за различни менструални нередности (и постменопаузални промени) след получаване на ваксини срещу COVID-19. Някои от тези доклади са анекдотични, но други са подкрепени от изследвания.

в Обединеното кралство, 30 000 доклада на менструални нередности и постменопаузално кървене са били изпратени на сайта за докладване на нежелани събития Yellow Card преди септември 2021 г.

Тези числа всъщност са доста ниски в сравнение с броя на ваксинираните срещу COVID-19 и стандартното наличие на менструални нарушения.

Повечето хора, които съобщават за менструални промени след ваксиниране срещу COVID-19, се връщат към редовния си цикъл в рамките на 2 месеца — въпреки че в някои случаи отчетените промени са по-дълготрайни.

В големи проучвания от ваксинираните хора изглежда, че всички видове ваксини срещу COVID-19 допринасят за менструални аномалии.

Знаеше ли?

Средният менструален цикъл (броене от първия ден на менструацията до първия ден на следващата менструация) продължава от 24 до 38 дни.

Беше ли Ви полезно?

Изследователи са открили леко увеличение на продължителността на менструалния цикъл след ваксинация срещу COVID-19 за някои хора, около 1 до 2 дни средно. Това означава, че вашият цикъл може да закъснее.

Тъй като тези числа са средни, това означава, че някои хора чакат дори по-дълго, за да се появи цикълът им.

Същите изследователи установиха, че хората, които са получили и двете дози ваксина срещу COVID-19 с две дози в рамките на един и същи менструален цикъл, са имали най-голям брой промени в циклите си и най-голямо увеличение на продължителността на цикъла.

Тези промени са временни и изглежда не увеличават броя на дните с кървене в цикъла на хората, но удължават общата продължителност на цикъла.

Теориите предполагат, че имунните реакции, засягащи репродуктивните хормони, могат да причинят промени в менструацията.

Ваксина срещу COVID-19 и перименопауза

По-малко изследвания включват хора в перименопауза. Една от причините е, че големите менструални промени са много чести в перименопаузата поради колебания в нивата на хормоните. Тези промени настъпват независимо от ваксинационния статус.

Перименопаузата обикновено продължава няколко години, дори десетилетие. Ако са минали 12 или повече месеца от последния ви цикъл, вече не сте в перименопауза. Достигнали сте менопаузата.

Обичайно е хората да изпитват следните симптоми по време на перименопаузата:

 • втрисане
 • горещи вълни
 • загуба на пълнота на гърдите
 • промени в настроението
 • нощно изпотяване
 • нередовен цикъл
 • проблеми със съня
 • забавен метаболизъм
 • изтъняване на косата и суха кожа
 • качване на тегло

В едно проучване от 2021 г. изследователите наблюдават възможен повишен риск от образуване на кръвни съсиреци след ваксинация с ваксината Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19 при жени в перименопауза, приемащи хормонален контрол на раждаемостта.

Други марки ваксини срещу COVID-19 не са показали същите рискове.

Кървене след менопауза

Има съобщения за вагинално кървене при жени в постменопауза след ваксинация срещу COVID-19.

Няколко доклада за случаи показват вагинално кървене при жени, чиято последна менструация е била преди около десетилетие. Постменопаузалното кървене, особено когато са минали години от началото на менопаузата, обикновено не е сериозно, но е причина за безпокойство.

Ако имате постменопаузално вагинално кървене, говорете с лекар за потенциалните причини.

Хората, които приемат лекарства, съдържащи естроген, изглежда имат повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, ако получат ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca. Ваксината AstraZeneca не е одобрена за употреба в Съединените щати. Други ваксини, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), не са имали същите ефекти.

Как да съобщите за необичайни симптоми на ваксина

Ако получите необичайни симптоми на менструация или менопауза след ваксинация срещу COVID-19, можете да съобщите за симптомите си на Система за докладване на нежелани събития при ваксини (VAERS). VAERS се управлява съвместно от FDA и Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Беше ли Ви полезно?

Какво друго може да пречи на менструацията ви?

Менструалните проблеми са често срещани. Безброй неща могат да ги причинят, като например:

 • бременност
 • перименопауза или менопауза
 • хормонален контрол на раждаемостта
 • някои лекарства
 • синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
 • стрес
 • упражнение
 • диета

И накрая, има някои доказателства, че вирусните инфекции, включително COVID-19, могат да променят менструалния цикъл. Учените смятат, че подобни промени могат да се случат поради имунен отговор, който засяга хормоните.

Менструалните и менопаузалните промени са доста чести. Ваксините срещу COVID-19 може да предизвикат имунен отговор, който може да причини леки промени в продължителността на менструалния цикъл.

Има също съобщения за постменопаузално кървене.

Тези промени изглеждат временни и отзвучават в рамките на няколко седмици. Ползите от ваксинацията срещу COVID-19 далеч надхвърлят риска от краткотрайни менструални промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss