Може ли анемията да бъде причинена от дефицит на витамин B12?

Дефицитът на витамин B12 може да доведе до вид анемия, наречена мегалобластна анемия. Това може да доведе до много големи червени кръвни клетки, които не могат да се делят нормално. Може да сте изложени на риск, ако имате проблеми с усвояването на хранителни вещества.

Анемията е състояние, което може да се развие, ако нивата на червените кръвни клетки са по-ниски от нормалното. Анемията може да бъде причинена от много различни фактори, включително дефицит на витамин B12.

Витамин B12 е необходим за нормалното производство на червени кръвни клетки. Той също така играе роля в поддържането на здрави нерви. Дефицитът на B12 може да доведе до вид анемия, наречена мегалобластна анемия – вид анемия, при която червените кръвни клетки са по-големи от нормалното и не могат да се разделят правилно. Това може да намали нивото на червените кръвни клетки в тялото ви.

Вашето тяло не може да произвежда свой собствен витамин В12, така че трябва да си го набавяте от храна или добавки. Повечето случаи на дефицит на витамин B12 се дължат на неспособността на тялото ви да абсорбира достатъчно витамин B12.

В Съединените щати около 6% от възрастните под 60 години имат дефицит на витамин B12. Възрастните хора са по-склонни да имат ниски нива на B12. Изчислено е, че 20% на възрастни над 60-годишна възраст са с дефицит.

Тази статия ще разгледа по-отблизо как дефицитът на витамин B12 може да увеличи риска от анемия и какво можете да направите, за да лекувате или предотвратите ниски нива на B12.

Може ли дефицитът на B12 да причини анемия?

Витамин B12 е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки. За да се направят червени кръвни клетки, първо се създава вид клетка, наречена мегалобласт. Мегалобластът се нуждае от витамин B12, за да може да се раздели на по-малки нормални червени кръвни клетки.

Без B12 мегалобластите не могат да се делят. Те остават големи и умират по-рано от здравите червени кръвни клетки. Някои от тези големи червени кръвни клетки не могат да влязат в кръвния поток. Големият им размер означава, че някои се забиват в костния мозък, където са направени.

Всички тези фактори могат да доведат до намаляване на броя на здравите червени кръвни клетки в тялото ви, което от своя страна може да доведе до анемия. Този тип анемия се нарича мегалобластна анемия.

Мегалобластите също се нуждаят от фолат, за да се разделят на здрави червени кръвни клетки. Дефицитът на фолат може да доведе и до мегалобластна анемия.

Анемия, причинена от дефицит на витамин B12, може да възникне, ако нямате достатъчно B12 в диетата си или ако имате проблеми с усвояването на витамини и хранителни вещества. След като нивата на витамин B12 се възстановят, тялото ви вероятно ще може отново да произвежда нормални червени кръвни клетки.

Какви са симптомите на дефицит на B12?

Когато нивата на червените кръвни клетки спаднат, симптомите на анемията обикновено са едни и същи, независимо от причината. Типичните симптоми включват:

 • умора
 • слабост
 • чувство на замайване или замаяност
 • усещане за недостиг на въздух
 • намален апетит
 • препускащо сърце

Тъй като витамин B12 е необходим за здравето на нервите, дефицитът на B12 може да причини промени в нервната функция. Това може да включва:

 • промени в мускулните движения
 • усещане за изтръпване или болка, особено в ръцете и краката
 • необяснима загуба на тегло
 • промени в настроението
 • проблеми с паметта
 • объркване
 • проблеми с ходенето
 • промени в миризмата или вкуса

Ако забележите някой от горните симптоми, свържете се с лекар. Прост кръвен тест може да предостави повече информация за нивата на витамин В12 и червените кръвни клетки.

Какво причинява дефицит на B12?

Дефицитът на витамин B12 често се развива от липса на протеин, наречен вътрешен фактор. Този протеин се произвежда в лигавицата на стомаха ви. Той се свързва с B12 и позволява на този витамин да се абсорбира в тънките черва. Ако нямате достатъчно присъщ фактор, може да ви е по-трудно да усвоите витамин В12.

Ниският вътрешен фактор, който може да доведе до ниски нива на витамин B12, може да бъде причинен от:

 • Злокачествена анемия: Пернициозната анемия е автоимунно състояние, което разрушава клетките, които произвеждат вътрешния фактор.
 • Стомашен байпас: Хирургията, която променя структурата на стомаха ви, може да намали количеството присъщ фактор, наличен за усвояване на B12.
 • Някои лекарства: Някои видове лекарства могат да променят условията в стомаха ви и да намалят количеството присъщ фактор, който създавате. Метформин, орални контрацептиви и инхибитори на протонната помпа са само няколко примера.
 • Инфекция с Helicobacter pylori: H. pyloriбактерия, която може да зарази стомаха ви, може да повлияе на способността ви да произвеждате присъщ фактор.
 • Да бъдеш по-възрастен: Хората на възраст над 50 години са по-склонни да изпитат промени в стомашната киселина, което може да повлияе на способността им да абсорбират витамин В12.

В допълнение, храносмилателни състояния като възпалително заболяване на червата (IBD), целиакия или болест на Crohn също могат да доведат до дефицит на B12 поради липса на абсорбция в тънките черва.

Може да отнеме време, за да се развие дефицит, тъй като тялото ви може да съхранява достатъчно витамин B12, за да продължи 2 до 4 години. Постоянното наблюдение чрез кръвни изследвания е важно за всеки, който е в риск.

Как се лекува дефицит на B12?

Ако вашият лекар подозира, че може да имате дефицит на витамин B12, той ще назначи кръвни изследвания за измерване на нивата на B12. Тези тестове ще предоставят повече подробности за нивата на витамин B12 и здравето на вашите червени кръвни клетки.

Оралните добавки на B12 може да са първият подход за лечение на дефицит. Добавките могат да се поглъщат или разтварят под езика ви.

Ако добавките не работят за повишаване на нивата на B12, може да се инжектира витамин B12. Когато се инжектира, B12 не изисква присъщ фактор, за да бъде усвоен.

Как можете да си набавите достатъчно витамин B12?

Количеството витамин B12, от което тялото ви се нуждае, всъщност е доста ниско. Освен ако не ядете животински продукти, вероятно ще можете да получите достатъчно B12 от вашата диета.

Възрастните се нуждаят само от 2,4 микрограма (mcg) витамин B12 дневно. Ако ядете балансирана диета, вероятно ще можете да получите достатъчно B12 от вашата диета. Въпреки че витамин В12 се намира предимно в животински продукти, има и няколко източника на растителна основа.

Добри хранителни източници на витамин B12 включват:

 • риба и миди
 • млечни продукти
 • месо
 • домашни птици
 • яйца
 • хранителна мая
 • храни с добавен B12, като зърнени закуски

В много случаи дефицитът на витамин B12 е по-вероятно да бъде причинен от невъзможност за усвояване на достатъчно B12, отколкото от диета с дефицит на този витамин.

Може да се препоръча добавка на витамин B12 за предотвратяване на дефицит, ако:

 • не консумирайте никакви животински продукти
 • приемайте лекарства, които влияят на способността на тялото ви да абсорбира B12, включително инхибитори на протонната помпа или метформин
 • претърпели сте стомашен байпас или имате друго храносмилателно заболяване, което засяга способността на тялото ви да абсорбира хранителни вещества

Долния ред

Дефицитът на витамин B12 може да причини вид анемия, наречена мегалобластна анемия. Това е, когато червените кръвни клетки са твърде големи и не могат да се делят като здрави червени кръвни клетки. Това може да доведе до по-ниско ниво на червени кръвни клетки.

Повечето хора получават достатъчно витамин B12 чрез храните, които ядат, но няколко фактора могат да повлияят на способността за правилно усвояване на B12. Лекарствата, здравословното състояние и възрастта могат да повлияят на нивата на вътрешния фактор, който е необходим за подпомагане на усвояването.

Лечението на мегалобластна анемия включва перорални добавки с B12 или инжекции с B12. За всеки, който е изложен на риск от дефицит на витамин B12, редовните изследвания на кръвта могат да следят за промени в червените кръвни клетки и нивата на B12.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss