Можете ли да развиете рак на маточната шийка, ако никога не сте правили секс?

fotostorm/Гети изображения

Какъв е краткият отговор?

Много малко вероятно е някой да развие рак на шийката на матката, ако никога не е правил секс.

Това е така, защото почти всички случаи на рак на маточната шийка са резултат от индивид, който има високорисков щам на човешкия папиломен вирус (HPV), който е инфекция, предавана по полов път (ППИ).

„В крайна сметка ние никога не казваме никога в медицината“, казва Грег Марчанд, MD, акушер-гинеколог. „Но би било практически невъзможно някой да получи рак на шийката на матката, освен ако не е имал някаква сексуална активност, която може да представи HPV във влагалището, което води до шийката на матката.“

Имате въпроси? Прочетете, за да разберете по-добре връзката между HPV и рака на маточната шийка. Освен това научете ранните симптоми на рак на маточната шийка, какво можете да направите, за да го предотвратите и как да си направите скрининг за него.

Зависи какво имаш предвид под “секс”

Много хора са научени, че сношението пенис във влагалището е само акт, който попада под сексуалния чадър.

В крайна сметка какво ще определите като секс зависи от вас. Но е важно да се разбере, че хората могат предават HPV чрез вагинален, анален или орален секс.

Това означава, че можете да предадете HPV чрез сексуални актове като кунилингус, аналингус, фелация, ножица, бой с мечове и споделяне на секс играчки, дори ако вие лично не определяте тези актове като секс.

Едно страхотно определение за секса идва от психотерапевта и експерт по секса и връзките Рейчъл Райт, LMFT, домакин на подкаста „The Wright Conversations: A Podcast All About Sex, Relationships, and Mental Health“.

„Сексът е всеки значим акт на удоволствие“, казва Райт.

Хората с всякаква анатомия могат да предават HPV

„HPV се разпространява чрез контакт кожа върху кожа“, казва Маршан. „Така че всяка генитална стимулация може да доведе до обмен на HPV.“

Това означава, че хората могат да предават вируса чрез контакт пенис върху пенис, вулва върху вулва и пенис върху вулва.

Освен това HPV не е единствената причина за рак на шийката на матката

HPV причинява почти всички видове рак на маточната шийка. Но почти всички ≠ всички.

Когато човек развие рак на шийката на матката, той го развива, защото има прекъсване на здравите клетки в шийката на матката.

Тези клетки, по една или друга причина, издържат на мутация в тяхната ДНК (в общи линии, ръководството за употреба на тялото), която казва на клетките да се размножават отново и отново.

Натрупването на атипични клетки в шийката на матката често води до тумор.

Ето къде става сложно: докато някои щамове на HPV се свързват с повишен риск от рак на шийката на матката, не всеки, който има положителен тест за тези щамове на HPV, ще развие рак на шийката на матката.

Следните щамове на HPV могат да причинят няколко вида рак:

 • 16, 18
 • 31, 33, 35, 39
 • 45
 • 51, 52, 56, 58, 59
 • 66, 68

Според Национален институт по ракаHPV-16 и HPV-18 са отговорни за повечето видове рак, свързани с HPV.

Това предполага, че има допълнителни фактори, които определят вероятността от развитие на рак на маточната шийка.

Вероятността да развиете рак на шийката на матката е по-голяма, ако:

 • не получавате или не завършвате серията HPV ваксинации
 • имате фамилна анамнеза за рак на шийката на матката или имате отслабена имунна система
 • приемайте имуносупресори или приемайте орални контрацептиви за продължителен период от време
 • пушат цигари, изпаряват никотин или използват други тютюневи изделия

Кога да започнете скрининга за рак на маточната шийка

Американският колеж по акушерство и гинекология препоръчва всички с шийка на матката да започнат скрининг за рак на маточната шийка на 21 години.

да всеки. Не само тези, които са правили секс или определени видове секс.

Колко често получавате прожекции след това ще зависи от вашите:

 • възраст
 • имунна система
 • фамилна анамнеза за рак на маточната шийка, ако има такава
 • извършване на секс без презерватив или друг бариерен метод

Има два начина за скрининг за рак на маточната шийка: цитонамазки и HPV тестове.

Като цяло експертите препоръчват да се прави цитонамазка на всеки 3 години на възраст между 21 и 29 години.

Между 30 и 65 години може да продължите да получавате цитонамазка на всеки 3 години, комбинирана цитонамазка и HPV тест на всеки 5 години или HPV тест на всеки 5 години.

След 65 години помислете дали да продължите да си правите прегледи на всеки 5 години, ако правите секс без презерватив или друг бариерен метод.

Можете да спрете скрининга след 65-годишна възраст, ако нямате лична или фамилна анамнеза за рак на маточната шийка И сте имали поне два последователни отрицателни съвместни теста, резултати от HPV тестове или поне три последователни отрицателни резултата от цитонамазка.

Какво да очаквате при назначаването ви за скрининг за рак на маточната шийка

След като се регистрирате и попълните всички необходими документи, медицинска сестра или друг клиницист ще ви отведе до частна стая за прегледи. Ще имате няколко минути сами, за да се съблечете и да се облечете в хартиен халат.

Вашият клиницист ще почука преди да влезе в стаята и ще ви помогне да се настаните на масата за преглед. Обикновено ще плъзнете дупето си надолу до края на масата и ще опрете краката си на стремената от двете страни.

Това ще ви помогне да държите краката си отворени, така че вашият клиницист да има по-добър достъп до вагиналния ви канал.

Когато сте готови, вашият клиницист ще вмъкне смазан спекулум във вагината ви и внимателно ще го отвори, обяснява Фелис Герш, доктор по медицина, акушер-гинеколог, автор на „PCOS SOS: спасителната линия на гинеколога за естествено възстановяване на вашите ритми, хормони, и щастието.”

„Това помага на лекаря да визуализира шийката на матката, която се намира в задната част на вагиналния ви канал“, казва тя.

След като спекулумът е на мястото си, вашият клиницист ще вкара малък инструмент, подобен на четка, в цервикалния канал и ще го завърти няколко пъти, за да събере цервикални клетки.

„След това доставчикът ще премахне четката от тялото ви и ще я постави в малко бурканче с консерванти, които след това могат да бъдат изследвани под микроскоп за признаци на рак на шийката на матката“, обяснява Герш.

Може да отнеме до 3 седмици, докато получите резултатите от цитонамазката.

Понякога лекарите ще извършат HPV тест заедно с цитонамазка. Ако решите да си направите тест за HPV, клиницистът ще вмъкне подобно на Q-върх устройство в цервикалния ви канал, за да го смени по подобен начин.

Обикновено отнема от 1 до 3 седмици, за да получите резултатите от вашия HPV тест.

Боли ли цитонамазката?

Можете да се утешите от факта, че тестът за Пап обикновено е безболезнено преживяване, казва Маршан.

Но има няколко обстоятелства, при които може да е малко неудобно. Ако никога не сте имали цитонамазка, например, тялото ви може да се нуждае от време, за да се приспособи към усещането.

Може също така да почувствате дискомфорт, ако никога не сте имали вагинално проникване, което може да включва поставяне на тампон, пипане с пръсти или използване на секс играчка.

Ако сте загрижени за потенциална болка, уведомете вашия клиницист. „Въпреки че това няма да промени процедурата, ще ги насърчи да действат особено бавно и нежно“, казва Герш.

Вашият клиницист може да ви препоръча предварително да вземете болкоуспокояващо без рецепта или да ви предпише по-силно лекарство. Те също могат да използват по-малък спекулум.

Ранни симптоми на рак на шийката на матката, за които да следите

Различни други, по-малко сериозни състояния причиняват симптомите, свързани с ранен стадий на рак на маточната шийка, така че симптомите на рака могат лесно да бъдат пренебрегнати.

„Ето защо редовният скрининг на шийката на матката е толкова важен“, казва Герш. Ранното откриване и лечение може да намали риска от по-тежки усложнения.

Консултирайте се с лекар или друг медицински специалист, ако развиете:

 • постоянна болка в таза, корема или гърба
 • промени в менструалния ви цикъл
 • преживявания на зацапване между периоди
 • необичайно вагинално течение
 • поява на кървене след вагинално проникване
 • болка по време или след вагинално проникване

Те могат да оценят вашите симптоми, индивидуалната медицинска история и общия риск от рак на маточната шийка.

Как да намалите риска от развитие на рак на маточната шийка

Поставянето на HPV ваксина може да намали риска от развитие на рак на маточната шийка. Понастоящем Gardasil-9 е единствената налична ваксина срещу HPV в Съединените щати.

Одобрено е от FDA за хора на всичко полове. (Да, дори мъже!)

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчва хората да получат ваксината преди 26 години. Това е така, защото има схващане, че когато сте млади, може да е по-малко вероятно да участвате в партньорска сексуална активност и впоследствие да изпитате експозиция на HPV.

Ако сте на възраст между 27 и 45 години и все още не сте получили ваксината, говорете с лекар или друг медицински специалист. Може да се възползвате от ваксина.

Можете също така да намалите риска от развитие на рак на маточната шийка чрез:

 • ограничаване или избягване на тютюна и никотина
 • питане на настоящи или бъдещи сексуални партньори за техния ППИ статус и HPV статус на техен минали и настоящи партньори
 • използване на бариерни методи, като презервативи, зъбни брезентове и латексови ръкавици, по време на цялата партньорска сексуална активност

Долния ред

Много малко вероятно е някой да развие рак на шийката на матката, ако не е участвал в какъвто и да е сексуален контакт или не е играл с друг човек.

Въпреки това, някой, който е правил секс преди, може да бъде изложен на риск – дори и да не е имал P-in-V полов акт.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss