Можете ли да наследите затлъстяването от родителите си?

Можете ли да наследите затлъстяването от родителите си? Ново изследване казва, че е възможно.

Можете ли да наследите затлъстяването от родителите си?
Изследователите казват, че затлъстяването може да се предава от поколение на поколение.

  • Децата на родители, които са имали затлъстяване в средната възраст, са значително по-склонни също да имат затлъстяване на същата възраст, според ново проучване.
  • Това изследване проследява две поколения семейства, за да изследва предаването на затлъстяването от родителите на техните деца.
  • Механизмите, поради които затлъстяването се предава от поколение на поколение, все още не са добре разбрани, но изследователите смятат, че факторите са генетични и екологични.

Ново изследване от Норвегия хвърля светлина върху „предаването между поколенията“ на затлъстяването.

Тоест как затлъстяването може да се предава от родители на деца.

В предстояща презентация на Европейския конгрес по затлъстяването учените докладват, че децата на родители, които са имали затлъстяване по време на средната възраст, е по-вероятно също да имат затлъстяване на същата възраст.

Изследователите казаха, че също така са открили, че индексът на телесна маса (ИТМ) на родителите влияе върху същите измервания при децата им.

„Ние открихме, че потомството има значително повишен шанс да живее със затлъстяване на средна възраст, ако единият или и двамата родители са живели със затлъстяване на средна възраст“, ​​д-р Мари Микелсен, сътрудник и клиничен диетолог в UiT The Arctic University of Norway също като автор на това изследване ни каза.

Един експерт, който не е участвал в това изследване, каза, че тези открития разширяват предишни проучвания за затлъстяването и генетиката.

„Изследването категорично предполага, че затлъстяването може да се предава от едно поколение на следващо поколение. Няколко проучвания показват корелации между родителите и тяхното потомство за мерки, свързани със затлъстяването, като индекс на телесна маса. Това проучване отива една крачка напред, като демонстрира фамилна прилика на средна възраст“, ​​каза ни Peter Katzmarzyk, PhD, професор по науки за населението и общественото здраве в Държавния университет на Луизиана и говорител на The Obesity Society.

Това ново изследване все още не е публикувано в рецензирано списание.

Родители, деца и затлъстяване

В своята презентация изследователите заявяват, че децата на родители със затлъстяване в средната възраст са 6 пъти по-склонни също да имат затлъстяване на същата възраст, в сравнение с децата на родители, чието тегло е в границите на здравословния ИТМ.

Ако само един родител е имал затлъстяване, каза изследователят, децата все още са 3 пъти по-застрашени от затлъстяване през средната възраст.

Всички родители и деца страдат от затлъстяване.

Изследователите обаче са открили лека промяна, ако само единият родител е имал затлъстяване, въз основа на пола на родителя. Ако бащата е имал затлъстяване, децата са били 3,74 пъти по-склонни да имат затлъстяване. Ако беше майката, вероятността беше 3,44 пъти.

Изследователите също така отбелязват пряка връзка между резултата на индекса на телесна маса (ИТМ) на родителите и този на техните деца. ИТМ е мярка за телесните мазнини, която се изчислява въз основа на височината и теглото на индивида. Това проучване установи, че за всяко увеличение с 4 пункта на ИТМ на майката, ИТМ на техните деца се увеличава с 0,8 пункта. От страна на бащата всеки 3,1 пункта ИТМ повишава ИТМ на децата им с 0,74 пункта.

„Предишни изследвания показват силна връзка между ИТМ на родителите и техните деца. Това се наблюдава и при юноши. Малко проучвания са изследвали асоциациите в потомството на средна възраст“, ​​каза Микелсен.

Затлъстяване от няколко поколения

Микелсен и нейният екип базират констатациите си на проучването Tromsø, продължаващо проучване, базирано на населението в Норвегия.

Те включват данни от две поколения семейства на средна възраст, на възраст от 40 до 59 години. Родителите бяха включени в четвъртата вълна на изследването, проведено през 1994 и 1995 г., докато техните деца взеха участие в седмата вълна, проведена през 2015 и 2016 г.

Общо екипът използва данни от повече от 2000 семейства, включващи както родители, така и деца.

Изследователите установиха, че резултатите от техния анализ се запазват след корекция за общи объркващи фактори като възраст, пол, образование и ниво на физическа активност.

Подобно проучване, също от Норвегия, публикувано през 2016 г., което включва повече от 8000 групи родители-деца, открива силна връзка между ИТМ на родителите и ИТМ на децата, този път по време на юношеството. Родителите с наднормено тегло или затлъстяване е по-вероятно да повлияят негативно на ИТМ на децата си. Подобно на настоящото проучване, връзката е най-силна, когато и двамата родители са с наднормено тегло или затлъстяване.

Експертите отбелязват, че настоящото изследване не помага да се обяснят безбройните начини, генетични и екологични, по които се смята, че затлъстяването се предава от поколение на поколение.

„В нашето проучване ние изследвахме асоциациите, но не мога да заключа нищо относно причинно-следствените ефекти“, каза Микелсен. „Взаимодействието между гените и околната среда е сложно и изучаването на асоциациите между поколенията улавя ефекта и на двете, но не прави непременно разлика между двете.“

Генетиката наистина играе роля в затлъстяването. Проучванията показват, че факторите на околната среда сами по себе си не винаги са достатъчни за насърчаване на затлъстяването. Някои хора може да са по-податливи на затлъстяване поради техните гени. От друга страна, факторите на околната среда и поведението, като диета, физическа активност, достъп до богати на калории храни, стрес и лекарства, също са предиктори за затлъстяване.

Поради тази причина затлъстяването се описва като „многофакторно заболяване“, тъй като причината за него не може да се припише на един единствен фактор.

Вредни ефекти от затлъстяването

Затлъстяването е глобален здравен проблем.

Хората със затлъстяване са изложени на повишен риск от редица сериозни заболявания и здравословни проблеми, включително:

  • Високо кръвно налягане
  • Диабет тип 2
  • Цереброваскуларен инцидент (инсулт)
  • Тревожност и депресия
  • Сърдечно заболяване

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss