Моето дете с екзема е тормозено: Как мога да се справя?

Екземата е хронично заболяване, което причинява кожни симптоми, като сърбящ обрив и суха кожа.

Някои деца с екзема изпитват тормоз или други социални предизвикателства, свързани с тяхното състояние. Това може да причини стрес, който може да повлияе негативно на психичното им здраве и да влоши симптомите на екзема.

Да знаете, че детето ви е обект на тормоз, също може да повлияе негативно на психичното ви здраве и благополучие.

Прочетете, за да научите как можете да разпознаете признаците на тормоз и да предприемете стъпки за справяне с него.

Социалните последици от екземата

Екземата може да засегне не само физическото здраве на вашето дете, но и неговото социално и емоционално благополучие, включително начина, по който вижда себе си и взаимодейства с другите.

„Екземата е видимо заболяване, което кара децата да се чувстват различни“, казва д-р Франк Дж. Силео, лицензиран психолог и автор на „Когато детето ви има хронично медицинско заболяване: Ръководство за родителското пътуване“, казва пред Healthline.

„Животът с хронично заболяване може да повлияе на тяхното настроение, самочувствие, самочувствие и взаимоотношения.“

Децата с екзема могат да изпитат стигма и тормоз, свързани с тяхното състояние.

Този тормоз може:

 • бъде вербален, социален или физически
 • възникват в училище, извънкласни дейности или друг контекст
 • се извършват лично или онлайн (кибертормоз)

Тормозът може да засегне здравето и благосъстоянието на вашето дете по много начини.

„Това може да доведе до чувство на самота и изолация“, казва Силео. „Това може да допринесе за тревожност, депресия или социална фобия, или страх от излизане. При тежки нива може да допринесе за мисли за самонараняване.

Стресът, причинен от тормоз, може също да действа като спусък, който влошава симптомите на екзема на вашето дете.

Разпознаване на признаците на тормоз

Вашето дете не винаги може да ви каже, ако е тормозено или изпитва други предизвикателства, свързани с екзема.

Ето защо е важно да „гледате и слушате“, казва Силео. „Детето може да не ви каже какво се случва, но може да го видите в поведението му.“

Някои от потенциалните признаци на тормоз включват:

 • необясними наранявания
 • изгубени или повредени дрехи, книги или други вещи
 • често се чувствате болни или симулирате болест, за да останете вкъщи от училище
 • каране или каране повече с членове на семейството, приятели или други
 • намален интерес или представяне в училище или извънкласни дейности
 • намален интерес към хобита, общуване или други дейности, които са им харесвали
 • внезапно избягване на приятели или социални ситуации
 • промени в техния апетит или хранителни навици
 • чести кошмари или промени в навиците им за сън
 • промени в техния апетит или хранителни навици
 • саморазрушително поведение

В някои случаи това може да са признаци, че детето ви е развило тревожност, депресия или друго предизвикателство за психичното здраве. Тормозът повишава риска от проблеми с психичното здраве.

Някои деца, които изпитват проблеми с психичното здраве, може да мислят за самонараняване. Ако подозирате, че детето ви мисли да се нарани, незабавно се свържете с неговия лекар или се обадете на линията за самоубийства и кризи на 988 за безплатна, поверителна поддръжка 24/7.

Предприемане на стъпки в подкрепа на вашето дете

Ако смятате, че детето ви може да изпитва тормоз или други социални предизвикателства, свързани с екзема, помислете дали да предприемете стъпките по-долу, за да започнете да се справяте с проблема.

Говорете с детето си

Ако забележите промени в настроенията или поведението на вашето дете, разговорът с него може да ви помогне да научите за потенциалните причини, като същевременно му дадете да разбере, че ви е грижа.

„Ако подозирате, че детето ви е тормозено, попитайте го за това“, казва Силео. „Попитайте ги дали са изоставени, дразнени или наранени от други.“

Кажете им, че могат да говорят с вас за чувствата си и предизвикателствата, пред които са изправени. Потвърдете емоциите им и ги попитайте как можете да им помогнете.

Решаване на проблеми и ролева игра

Работата с детето ви за разработване на план за справяне с тормоза може да им помогне да се чувстват по-контролирани. Предложете да им помогнете да обмислят стратегии за справяне със ситуацията.

Може да е полезно да ги попитате:

 • Какво би ви накарало да се почувствате по-сигурни или по-подкрепени в тази ситуация?
 • Към кого можете да се обърнете за помощ, когато се чувствате сами, наранени или застрашени?
 • Какво ви кара да се чувствате по-добре, когато се чувствате сами, наранени или застрашени?

Уверете детето си, че тормозът не е по негова вина и вие сте тук, за да му помогнете.

Sileo също препоръчва ролеви игри, за да позволите на детето си да практикува отговорите си на насилник.

„Игнорирането на насилник не работи за децата. Всъщност това може да насърчи насилника да отиде по-далеч“, обяснява той.

„Вместо това, в моята психологическа практика, често уча децата на думи или сценарии, където те се държат отегчени. Като „да, каквото и да е“ или „кажи ми нещо, което не знам“, продължава той. „Да се ​​държиш някак незаинтересовано понякога може да бъде полезно за децата, които са обект на тормоз.“

Ако смятате, че ситуацията може да изложи на риск здравето на вашето дете, вземете незабавни мерки, като се свържете с техните училищни или извънкласни ръководители.

Образовайте и ангажирайте членовете на общността

Ако знаете или подозирате, че детето ви е обект на тормоз, важно е да се свържете с неговия учител, директор и ръководители на извънкласни дейности, за да:

 • споделете притесненията си
 • научат дали са забелязали някакви признаци на тормоз или други проблеми
 • научете за всякакви политики и ресурси за подкрепа, които училището или организацията може да има за справяне с тормоза и посрещане на нуждите от подкрепа на вашето дете
 • разработете споделен план за справяне с проблема

Обучението на учителя, директора и ръководителите на извънкласните дейности на вашето дете за причините за екзема на вашето дете и как състоянието им влияе може също да им помогне да разберат и подкрепят вашето дете.

„Никога не е твърде рано да започнете да обучавате училището и другите хора“, казва Силео.

Управлявайте причините и симптомите на екзема

Предприемането на стъпки за управление на състоянието на вашето дете може да помогне за намаляване на неговите симптоми и да намали някои от предизвикателствата, които изпитват.

Ако имат симптоми на екзема, които се отразяват негативно на качеството им на живот, уведомете техния лекар. Техният лекар може да препоръча промени в техния план за лечение или рутинна грижа за кожата.

Можете също така да работите с лекаря, учителя, директора и ръководителите на извънкласни дейности на вашето дете, за да идентифицирате и ограничите излагането на тригери, които могат да влошат симптомите.

Причините за екзема варират при различните деца.

Някои често срещани тригери включват:

 • топлина
 • изпотяване
 • парфюми и други ароматизирани продукти
 • прах, полени, пърхот от домашни любимци и други алергени от околната среда
 • стрес, който може да включва стрес, свързан с училище или тормоз

Правенето на промени в средата или ежедневните дейности на вашето дете може да помогне за минимизиране на въздействието на задействащите фактори. Например, може да се наложи детето ви да се отдалечи по-далеч от радиатора в класната стая или да ограничи участието си в спортове с висока интензивност, ако топлината или изпотяването са причина за него.

Активното ангажиране на детето ви в управлението на собственото му състояние също може да му помогне да се чувства по-контролирано. Започвайки от ранна възраст, помогнете им да научат основите за екземата – включително как да разпознават и избягват техните задействания.

Изградете увереност отвъд екземата

Да помогнете на детето си да се научи как да се справя с предизвикателствата, свързани с екземата, е важно – но също така е важно и насърчаването на чувството му за самоуважение и увереност отвъд екземата.

„Трябва да говорим с децата да не позволяват на екземата да стане фокус на тяхната идентичност“, казва Силео. „Помогнете им да се съсредоточат върху силните си страни. В какво са добри? Над какво имат контрол?“

Можете да помогнете за изграждането на увереността и самочувствието на вашето дете, като го насърчите да:

 • проучете техните интереси
 • участват в различни дейности
 • изградете различни умения

Показването на активен интерес към интересите, хобитата и постиженията на вашето дете също може да помогне за изграждането на самооценката му.

Обърнете се за професионална помощ

Тормозът и други предизвикателства, свързани с екзема, могат да повишат риска от проблеми с психичното здраве на вашето дете.

Ако смятате, че детето ви може да изпитва тревожност, депресия или други проблеми с психичното здраве, помислете дали да не помолите техния лекар за насочване към специалист по психично здраве, който има опит в подкрепата на деца с хронични заболявания.

Детски психолог или друг квалифициран специалист по психично здраве може да помогне на детето ви да развие стратегии за управление на социалните и емоционални предизвикателства на живота с екзема.

В някои случаи лекарят на вашето дете или специалист по психично здраве може също да предпише лекарства за лечение на тревожност, депресия или други проблеми с психичното здраве.

Практикуване на самообслужване

Грижата за дете с хронично заболяване може да бъде много предизвикателство. Това повишава риска от стрес на болногледачите, както и други предизвикателства за психичното здраве като тревожност и депресия.

За да поддържате физическото и психическото си здраве, опитайте се да:

 • Наспи се.
 • Упражнявайте се редовно.
 • Яжте добре балансирана, богата на хранителни вещества диета.
 • Избягвайте тютюневите изделия и ограничете или избягвайте алкохола.
 • Отделете време за дейности, които харесвате.
 • Намали стреса.

Ако се чувствате претоварени от отговорностите си, помислете дали да не помолите приятели или членове на семейството за помощ. Например, те може да са в състояние да гледат дете или да изпълняват поръчки вместо вас. Те могат да ви изслушат със съчувствие, ако искате да говорите за предизвикателствата, пред които сте изправени.

Ако ви е трудно да се справите със стреса или други проблеми с психичното здраве, уведомете Вашия лекар. Те могат да ви насочат към специалист по психично здраве или други източници за подкрепа. В някои случаи те могат да предпишат антидепресант или друго лекарство.

Тормозът може да увеличи трудностите при справянето с детската екзема. Това може да повлияе негативно на психичното здраве на вашето дете. Стресът от тормоз може също да влоши симптомите на екзема.

Ако смятате, че детето ви може да изпитва тормоз или други социални предизвикателства, говорете с него за неговите чувства и преживявания. Уведомете ги, че могат да се обърнат към вас за подкрепа и да им предложите да им помогнете да измислят стратегии за мозъчна атака и ролева игра за справяне с проблема.

Също така е важно да обучавате и ангажирате други членове на общността, които играят роля в надзора и подкрепата на вашето дете, като техния учител, директор и ръководители на извънкласни дейности.

Ако вие или вашето дете изпитвате тревожност или депресия, връзката с специалист по психично здраве може да помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss