Могат ли мъдреците наистина да причинят шум в ушите?

Шум в ушите е звънене, бръмчене или свистящ шум в ушите, който не е свързан с външни звуци. Може да има много причини, включително засегнати зъби и инфекции на устата. Лечението на проблеми със зъбите може да подобри или премахне шума в ушите.

Шум в ушите е звънене в ушите ви, което другите хора не могат да чуят. Често е свързано със загуба на слуха, силен шум или ушна инфекция. Но също така може да бъде симптом на друг проблем, включително различни проблеми със зъбите или челюстите, като засегнати мъдреци.

Тази статия ще обясни как вашите мъдреци могат да причинят шум в ушите и как лечението на тази основна причина може да подобри или премахне напълно симптомите.

Могат ли мъдреците да причинят звънене в ушите?

относно 10% до 20% от възрастните изпитват шум в ушите. Въпреки че има различни причини, засегнатите мъдреци са една от тези възможни причини.

Това може да се дължи на факта, че засегнатите мъдреци и дори тези, които пробиват линията на венците, могат да причинят възпаление в съседни области, потенциално включително средното ухо.

Освен това, мъдреците могат да осигурят на бактериите място за растеж и проникване във венците. Това може да доведе до инфекции или кисти, които засягат челюстта и нервите, причинявайки шум в ушите.

Зъбната хирургия за премахване на засегнатите мъдреци също може да причини шум в ушите. Това може да се дължи на увреждане на слуха от шума или нарушения на темпоромандибуларната става (TMJ), които могат да възникнат от орална хирургия.

Изваждането на зъб ще причини ли шум в ушите?

Екстракцията на зъб може да причини шум в ушите по няколко причини.

Една потенциална причина е използването на зъболекарски бормашини. Нивото на шума и височината на бормашината близо до ушите може да накара някои хора да изпитат шум в ушите по време на процедурата или за период от време след това.

Освен това екстракцията на зъб може да причини неправилна захапка или възпаление на тъканите. Хората, които имат изваден зъб, могат да получат нарушения на TMJ. Проучване показва, че тези с нарушения на TMJ са по-склонни да получат шум в ушите.

Разместването на зъбите причинява ли шум в ушите?

Разместването на зъбите може да означава звънене в ушите ви, тъй като неправилното подреждане на зъбите и неправилната захапка са често срещани причини за нарушения на ТМС. Разместването на зъбите може да бъде причинено и от нарушения на ТМС, които не се лекуват.

В един Проучване от 2019 гоколо 60% от участниците с TMJ са имали тинитус, докато само 15% до 30% от участниците без нарушения на TMJ са имали тинитус.

Има няколко теории за това защо хората с ТМС са по-склонни да изпитват шум в ушите. Те включват:

  • Дъвкателните мускули са близо до други мускули, които влизат в средното ухо. Ако тези мускули не могат да функционират както трябва, това може да предизвика шум в ушите.
  • Може да има пряка връзка между връзките, които се прикрепят към челюстта и една от слуховите кости в средното ухо. Ако това е пренапрегнато или възпалено, това може да допринесе за шум в ушите.
  • Нервното захранване от темпоромандибуларната става е свързано с частите на мозъка, участващи в слуха и интерпретацията на звука.
  • Общият дискомфорт от нарушения на TMJ може да влоши вече съществуващ шум в ушите.

Как се подготвяте за шум в ушите след изваждане на зъб?

Хората, които се притесняват от шум в ушите след изваждане на зъб, могат да направят някои неща, за да се подготвят преди процедурата, включително:

  • избягване на прекомерни количества алкохол и кофеин
  • не пуши
  • намаляване на стреса
  • говорете с вашия зъболекар или орален хирург относно процедурата, за да разберете по-добре какво да очаквате и дали използването на тапи за уши би било полезно
  • извършване на упражнения за устата и носене на предпазител за захапване, ако е инструктиран да го направи

Вашият зъболекар може също да предпише лекарства за намаляване на болката или подуването и за облекчаване на тревожността относно процедурата.

Как се лекува тинитус, причинен от мъдреци?

Няма един лек за шум в ушите.

Ако засегнати зъби, неправилна захапка или инфекция в устата допринасят за шум в ушите, работата с Вашия лекар или зъболекар за справяне с тези опасения може да намали или напълно да прекрати бръмчащите шумове в ушите ви.

Когато шумът в ушите се дължи на шума от медицинско оборудване, той може да намалее след като шумът от тази процедура приключи. Намаляването на стреса и избягването на повече излагане на силни шумове също може да помогне.

Шумът в ушите е бръмчене, свистене или звънене, които не могат да бъдат възприети от други хора, тъй като не идват от външен източник. Проблеми със зъбите и челюстта на човек могат да причинят шум в ушите.

Ако шумът в ушите се отразява негативно на живота ви, важно е да говорите с вашия лекар, за да може той да определи всички основни причини. В допълнение към лечението на всякакви здравословни проблеми, намирането на начини за облекчаване на стреса и избягването на излагане на силни шумове може да помогне за премахване на шума в ушите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss