Могат ли кремовете със сяра да облекчат симптомите на розацея?

Лечението със сяра за розацея може да помогне за облекчаване на зачервяването, намаляване на възпалението и насърчаване на ексфолирането.

Розацеята е хронично състояние на кожата, характеризиращо се с постоянно възпаление на лицето, зачервяване, зачервяване и лезии.

Здравните специалисти използват различни лечения, включително перорални лекарства, инжекции и усъвършенствани терапии, базирани на електромагнитни вълни, като лазери и светлинни лечения, за да подпомогнат лечението на състоянието.

Локалните лечения със сяра, които датират от древен Египет, също са налични и предлагат значителни ползи. Те носят по-малък риск от странични ефекти от пероралните лекарства и могат да бъдат по-рентабилни от специализираните лечения.

Ние изследваме плюсовете и минусите на локалните лечения със сяра за розацея.

Добра ли е сярата за лечение на розацея?

Сярата може да бъде ефективно лечение за някои хора с розацея.

Сярата съчетава противовъзпалителни и ексфолиращи свойства, което помага:

  • облекчаване на зачервяване и възпаление
  • насърчават обновяването на кожата
  • намаляване на присъствието на Demodex акари, малки същества, подобни на кърлежи, които живеят в човешки и други бозайници космени фоликули и жлези, произвеждащи масло

В проучване от 2023 г., включващо 47 японски участници с два вида розацея – еритематотелангиектатична розацея и папулопустулозна розацея – установи, че локалният препарат със сяра (TSP) е толкова ефективен, колкото локалният препарат с метронидазол (TMP), противовъзпалителен антибиотик, в продължение на 8 -седмичен период на лечение.

Проучването установи значително намаляване на симптомите и подобрения на симптомите на розацея без забележими разлики в ефективността между TSP и TMP. Участниците, използващи TSP, са имали контактен дерматит или кожно дразнене по-често от тези, приемащи TMP.

Сярата често се комбинира с антибиотика натриев сулфацетамид, обикновено във формулировки като натриев сулфацетамид 10% и сяра 5%. Изследване от 2022 г потвърждава, че тази комбинация значително подобрява зачервяването, възпалителните лезии и цялостната тежест на заболяването в рамките на 8-седмичен период на лечение.

Недостатъци на леченията със сяра за розацея

Честите нежелани реакции на кремовете със сяра, особено когато се използват за лечение на розацея, могат да включват:

  • миризма: Сярата има отличителна и често неприятна миризма, често описвана като наподобяваща развалени яйца.
  • Сухота: Сярата може да причини сухота, особено при хора с естествено суха или чувствителна кожа.
  • Пилинг: Кератолитичните свойства на сярата могат да насърчат ексфолирането, потенциално причинявайки лющене или лющене на кожата.
  • Зачервяване: Някои хора могат да получат временно зачервяване или дразнене на мястото на приложение. Това често е лек и временен страничен ефект.
  • Сърбеж или усещане за парене: Препаратите със сяра могат да причинят сърбеж или леко усещане за парене, особено при хора с чувствителна кожа. Това обикновено е временно и може да отшуми при продължителна употреба.

Как да получите най-добрите лечения за розацея на базата на сяра

Продуктите със сяра без рецепта за розацея се предлагат в различни формули, като кремове и почистващи препарати. Те са подходящи за леки случаи и са лесно достъпни.

Кремовете със сяра с рецепта, препоръчвани от дерматолозите, съдържат по-високи концентрации за по-тежки случаи.

За да изберете правилния продукт със сяра, преценете тежестта на вашата розацея, чувствителността на кожата си и личните си предпочитания. За персонализиран съвет се консултирайте с дерматолог, който може да препоръча най-добрия вариант въз основа на вашите специфични нужди.

Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси относно сярата и розацеята

Колко често използвате серен сапун за розацея?

Обикновено здравните специалисти съветват да започнете с по-ниска честота, например веднъж на ден, и да наблюдавате как кожата ви реагира. Ако се понася добре, можете постепенно да увеличите употребата си, но е важно да следвате инструкциите на продукта и да се консултирате с дерматолог за персонализиран съвет.

Колко време отнема сярата, за да действа върху розацеята?

Времето, необходимо на лечението със сяра да покаже резултати, може да варира при отделните индивиди. Докато някои хора може да забележат подобрение само след няколко дни, това може да отнеме до 2–3 седмици или по-дълго.

Слагате ли сяра преди или след овлажнител?

Здравните специалисти обикновено препоръчват прилагане на процедури на базата на сяра преди овлажняване. Това позволява на активните съставки в продукта със сяра да бъдат в пряк контакт с кожата.

Можете ли да сложите сяра по цялото си лице?

Лечението със сяра за розацея често е предназначено за определени области на тялото, но някои почистващи препарати или маски могат да се използват повече върху лицето.

Розацеята е упорито състояние на кожата, характеризиращо се със зачервяване на лицето, подуване и възпаление. Сярата, известна със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, може да бъде полезна за справяне със симптомите на розацея.

Продуктите със сяра без рецепта за розацея включват почистващи препарати, кремове и маски. Обичайните рецептурни формулировки на сяра включват натриев сулфацетамид 10% и сяра 5%.

Ако изпитвате симптоми на розацея, консултирайте се с дерматолог за персонализирани насоки относно опциите на базата на сяра или други видове лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss