Множествена склероза (МС) Причини и рискови фактори

 • Експертите не са точно сигурни какво причинява множествена склероза (МС).
 • Те са идентифицирали четири основни рискови фактора за състоянието: имунна система, генетика, околна среда и инфекция.
 • Други рискови фактори за МС варират от тютюнопушене до затлъстяване.
 • Всички тези фактори работят заедно, за да помогнат да се повлияе дали дадено лице развива МС.

Разбиране на множествена склероза (МС)

Множествената склероза (МС) е прогресиращо неврологично заболяване, което може да засегне централната нервна система (ЦНС).

Всеки път, когато направите крачка, мигате или движите ръката си, вашата ЦНС работи. Милиони нервни клетки в мозъка изпращат сигнали в цялото тяло, за да контролират функции като:

 • движение
 • усещане
 • памет
 • познание
 • реч

Нервните клетки комуникират чрез изпращане на електрически сигнали чрез нервни влакна. Слой, наречен миелинова обвивка, покрива и защитава нервните влакна. Тази защита гарантира, че всеки нервен сигнал правилно достига предназначената си цел.

При хора с МС имунните клетки погрешно атакуват и увреждат миелиновата обвивка. Това увреждане води до нарушаване на нервните сигнали. Повредените нервни сигнали могат да причинят изтощителни симптоми, включително:

 • проблеми с ходенето и координацията

 • мускулна слабост
 • умора
 • проблеми със зрението

МС засяга всеки по различен начин. Тежестта на заболяването и видовете симптоми варират от човек на човек. Има различни видове МС и причината, симптомите и прогресията на увреждането могат да варират.

Какво причинява самата МС не е известно. Учените обаче смятат, че четири фактора могат да увеличат риска на човек да развие болестта. Тези рискови фактори са:

 • инфекция
 • генетика
 • имунна система
 • заобикаляща среда

В тази статия ще обсъдим всеки от тези рискови фактори и изследванията, които ги подкрепят по-подробно. Продължете да четете, за да научите повече.

Имунната система

МС се счита за имунно-медиирано заболяване. Този тип заболяване се появява, когато имунната система се повреди и атакува ЦНС.

МС често се нарича и автоимунно заболяване. При автоимунно заболяване имунната система погрешно маркира компоненти от здрава тъкан, сякаш са част от чужд нашественик като бактерия или вирус. Това кара имунната система да реагира и да атакува здравата тъкан.

Докато изследователите знаят, че МС пряко засяга миелиновата обвивка, те не знаят със сигурност какво задейства имунната система да атакува миелина. Ето защо МС се счита за имунно-медиирано заболяване.

Кои имунни клетки участват?

Все по-голям брой изследвания показват, че два вида имунни клетки са важни при МС, В-клетките и Т-клетките. При МС тези клетки навлизат в ЦНС, където причиняват възпаление и увреждане на тъканите на ЦНС като миелин.

При МС Т клетките се активират от неизвестен тригер, за който се смята, че е миелинов протеин. Тип, известен като миелинов основен протеин, е най-добре проученият миелинов протеин.

Активираните Т-клетки преминават през кръвоносните съдове и влизат в ЦНС. Когато това се случи, те отделят различни молекули, които водят до възпаление и увреждане на тъканите.

Един тип Т-клетки, наречени регулаторни Т-клетки, обикновено действат за забавяне на възпалителния отговор. Въпреки това, регулаторните Т-клетки не функционират правилно при МС. Това позволява възпалението и увреждането на тъканите да продължат.

В клетките са имунните клетки, които произвеждат антитела. Те могат да бъдат активирани от тип Т-клетка, наречена помощна Т-клетка. При МС активираните В клетки също пътуват до ЦНС, където произвеждат антитела и други протеини, които могат да допринесат за увреждане на ЦНС.

Учените все още се стремят да разкрият какво причинява тези клетки да се активират и атакуват. Те също така търсят методи за контролиране или спиране на прогресията на болестта.

Генетика

Смята се, че няколко гена играят роля в МС. Вашият шанс за развитие на МС е малко по-висок, ако близък роднина, като родител или брат или сестра, има заболяването.

Ако вашият родител или брат или сестра има МС, рискът от заболяването през целия ви живот се оценява на около 3 процента. Средният шанс някой човек да развие МС е между 0,1 и 0,3 процента.

Много хора с МС също имат роднини с МС. За да се илюстрира това, кохортно проучване от 2014 г. проследи 150 души, които са били диагностицирани с МС, за да се види дали техните роднини също са развили състоянието.

Изследователите установиха, че 49 от 150 индивида (или 32,7 процента) съобщават за поне един роднина с МС за период от 35 години. Съобщава се за общо 86 засегнати роднини.

Каква роля играе генетиката в риска от МС?

Според Националното общество за множествена склероза (NMSS), около 200 гена са изследвани за ролята им в риска от МС. Много от тези гени участват в регулирането на имунната система или имунните реакции.

Важно е да се отбележи, че МС не е наследствено състояние, което означава, че не се предава директно от родител на дете.

Вместо това изследванията показват, че МС е полигенно състояние. Това означава, че индивид, който е диагностициран с МС, може да има комбинация от гени – а не само един – което повишава риска от МС.

Тъй като гените се споделят в семействата, е възможно да наследите много генни вариации, които увеличават риска от развитие на МС. Това е особено вярно за хора, които са имали близък роднина, диагностициран с МС.

Просто да се знае колко генни вариации има дадено лице не е достатъчно, за да се предскаже дали ще развие МС. учените вярвам че генетичните рискови фактори взаимодействат с рисковите фактори на околната среда и инфекциозните фактори, за да допринесат за дисфункцията на имунната система, наблюдавана при МС.

Околната среда

Факторите на околната среда са неща, които срещате в заобикалящата ви среда. Различни рискови фактори за околната среда са свързани с риска от МС. Някои от тях включват:

 • ниско ниво на витамин D или ниско излагане на слънце
 • замърсяване на въздуха
 • излагане на органични разтворители

От тях а преглед за 2019 г установи, че ниският витамин D или ниското излагане на слънце са умерени рискови фактори за околната среда за МС. Смята се, че замърсяването на въздуха и органичните разтворители имат по-слаба връзка.

витамин D

Витамин D е полезен за функционирането на имунната система. Излагането на слънце е важен източник на витамин D, въпреки че този хранителен елемент може да се получи и в по-малки количества чрез диета или добавки.

Епидемиолозите са забелязали повишен модел на случаи на МС в страни, разположени най-отдалечено от екватора, което показва, че витамин D може да играе роля. Хората, които живеят близо до екватора, са изложени на повече слънчева светлина. В резултат на това телата им произвеждат повече витамин D.

Колкото по-дълго кожата ви е изложена на слънчева светлина, толкова повече тялото ви произвежда естествено витамина. Тъй като МС се счита за имунно-медиирано заболяване, витамин D и излагането на слънчева светлина могат да бъдат свързани с него.

Според преглед от 2018 г., данните от обсервационни проучвания показват, че получаването на адекватни количества витамин D е свързано с по-нисък риск от МС. Рецензентите обаче казаха, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи естеството на тази асоциация, както и как тя се влияе от други фактори.

Ниското излагане на слънчева светлина през детството и юношеството увеличава риска от развитие на МС в зряла възраст, според преглед за 2019 г изследване както на екологичните, така и на генетичните рискове, свързани с МС.

Замърсяване на въздуха

Примерите за замърсяване на въздуха включват емисии от превозни средства и изпарения от производствени процеси. Смята се, че замърсяването на въздуха може да повиши риска от състояния като МС чрез насърчаване на възпаление и оксидативен стрес в тялото.

Въпреки това, изследванията не подкрепят непременно ролята на замърсяването на въздуха в риска от МС. две големи кохортни проучванияи двете от 2017 г., не откри асоциация между замърсяването на въздуха и риска от МС.

Органични разтворители

Органичните разтворители, като бензол и тетрахлоретилен, са химикали, които се използват в много различни индустрии. Те могат да присъстват в продукти като бои, лепила и лакове.

Смята се, че тези химикали насърчават възпалението, потенциално взаимодействайки с други рискови фактори за МС, за да увеличат риска от МС. Проучване на населението от 2018 г., което включва хора със и без МС, установи, че излагането на органични разтворители повишава риска от МС.

Инфекция

Има и някои доказателства, че някои вирусни инфекции могат да увеличат риска от МС. Един вид инфекция, която е получила голямо внимание от изследванията, е вирусът на Epstein-Barr (EBV). Други включват:

 • човешки херпес вирус-6 (HHV-6), което води до състояния като розеола
 • вирус на варицела зостер (VZV), който причинява варицела
 • цитомегаловирус (CMV)
 • човешки ендогенни ретровируси (HERVs)

Всички горепосочени вируси могат да установят хронична инфекция, която продължава цял живот. Те също могат да преминат кръвно-мозъчната бариера, влизайки в ЦНС. При МС се смята, че тези вируси могат да повлияят на имунната система, което води до дисфункция, повишени нива на възпаление и разграждане на миелина.

Една теория предполага, че бактериите или вирусите, които имат подобни компоненти на клетките на мозъка и гръбначния мозък, продължават да задействат две действия на имунната система:

 • имунната система погрешно идентифицира нормалния миелин около клетките на мозъка и гръбначния мозък като чужд
 • имунната система в крайна сметка унищожава миелина около клетките на мозъка и гръбначния мозък

Тази реакция е известна като молекулярна мимикрия.

Изследователи са идентифицирали също протеини, които имитират основния протеин на миелина, за който се смята, че е мишена на дисфункционалната имунна система при МС. Тези протеини идват от няколко патогени, включително:

 • EBV
 • HHV-6
 • човешки коронавирус 229E
 • Chlamydia pneumoniae бактерии

Вирус на Epstein-Barr (EBV) и MS

EBV е вирусът, който причинява инфекциозна мононуклеоза. Изчислено е, че около 95 процента от възрастните по света са се заразили с EBV. След като имате EBV, той лежи в латентно състояние в В-клетките на тялото ви, където използва различни свои собствени механизми, за да се скрие от имунната система.

Има много теории относно това как EBV може да допринесе за МС. Засега нито едно от тях не е категорично доказано. Някои примери включват:

 • активна инфекция с EBV допринася за възпаление и увреждане на ЦНС
 • В-клетките, заразени с EBV, се натрупват в ЦНС, стимулирайки Т клетките и произвеждайки антитела, които атакуват миелина и друга тъкан на ЦНС
 • Т-клетките, които са специфични за EBV протеина, продължават да атакуват протеини на ЦНС, които изглеждат подобни (молекулярна мимикрия)
 • В-клетките, заразени с EBV, произвеждат молекули, които са свързани с възпаление
 • EBV инфекцията на В клетките води до свръхекспресия на рецептора EBI2 на повърхността на В клетката и EBI2:

  • насърчава миграцията на В и Т клетките към ЦНС
  • регулира развитието на миелина
  • участва в имунната регулация

Вероятно EBV инфекцията взаимодейства с други генетични и екологични рискови фактори, за да повиши риска от МС. Естеството на това взаимодействие е неизвестно.

Други рискови фактори

Други рискови фактори също могат да увеличат шансовете ви за развитие на МС. Те включват:

 • секс. Жените са поне 2 до 3 пъти по-склонни да развият пристъпно-ремитентна множествена склероза (RRMS), отколкото мъжете, според NMSS. Мъжете и жените развиват първично прогресивно (PPMS) с приблизително еднаква скорост.
 • възраст. RRMS обикновено засяга хора на възраст между 20 и 50 години. PPMS обикновено се появява приблизително 10 години по-късно от рецидивиращите форми.
 • пушене: В сравнение с непушачите, пушачите може да са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с МС и е по-вероятно да бъдат диагностицирани с PPMS. Рискът се увеличава, колкото повече пуши човек.
 • Имате затлъстяване: някои изследвания установи, че затлъстяването в детството или юношеството увеличава риска от МС.

Според NMSS, МС засяга по-често хората от северноевропейски произход, което се смята, че вероятно се дължи на местоположението им спрямо екватора.

Въпреки че точната причина за МС е загадка, изследователите са идентифицирали четири важни рискови фактора за МС.

Смята се, че тези четири фактора взаимодействат един с друг по сложен начин, за да повишат риска на човек от развитие на МС. Продължават изследвания за по-добро характеризиране на тези рискови фактори и как те могат да повлияят на риска от МС.

Това, което се знае, е, че хората с МС живеят все по-пълноценен живот. Това е резултат от възможности за лечение и цялостни подобрения в начина на живот и избора на здраве. С продължаващите изследвания всеки ден се постигат крачки, за да се помогне да се намери какво може да спре напредването на МС.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss