Множествена склероза (МС): възможни начини за подобряване на ремиелинизацията

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза (МС) е заболяване, което кара имунната система да атакува централната нервна система. Счита се за имунно-медиирано разстройство, а не за автоимунно разстройство. Това е така, защото не е известно точно към какво вещество са насочени имунните клетки на организма, когато започнат да преминават в режим на атака. Експертите смятат, че факторите на околната среда могат да предизвикат МС при хора, които са генетично предразположени към заболяването.

Имунната система започва да атакува миелина в централната нервна система. Миелинът е мастна субстанция, която покрива нервните влакна на главния и гръбначния мозък. Той изолира нервите и помага за ускоряване на провеждането на електрически импулси по гръбначния мозък към и от мозъка. След като имунната система започне атаката си, тя разяжда това миелиново покритие. Това нарушава сигналите от мозъка към останалата част от тялото.

Вашите пет сетива, мускулен контрол и мисловни процеси зависят от предаването на нервни сигнали. Когато МС наруши тези пътища, могат да се появят множество симптоми. В зависимост от мястото на увреждане, човек с МС може да изпита изтръпване, парализа или когнитивно увреждане. Честите симптоми включват болка, загуба на зрение или проблеми с функцията на червата и пикочния мехур.

Видове МС

Обикновено човек с МС преживява един от четирите етапа на заболяването, наречени курсове, които включват следното:

  • Клинично изолираният синдром (CIS) е най-лекото протичане на МС и споделя някои по-леки характеристики с МС, но технически не е МС. Хората, които имат CIS, могат или могат да развият МС.
  • Рецидивиращо-ремитентната МС (RRMS) е най-честото протичане на МС. Характеризира се с нови или нарастващи неврологични симптоми на заболяването, понякога с рецидиви и ремисии.
  • Първичната прогресивна МС (PPMS) е по-тежка от RRMS и се характеризира с влошена неврологична функция без рецидиви или ремисии
  • Вторично прогресивната МС (SPMS) следва рецидивиращо-ремитентно протичане на МС, което означава, че повечето хора, диагностицирани с RRMS, развиват SPMS.

Цели на лечението

Спирането или забавянето на имунната система от атака на миелина е основната цел на терапиите за МС откакто първото лечение се появи на пазара през 1993 г. Всички одобрени от FDA лекарства са предназначени да забавят скоростта на рецидив и натрупването на инвалидност. Никой от тях не може да отмени белега, който се получава поради МС. Ако увреждането на миелина е достатъчно сериозно, увреждането може да стане трайно.

Възстановяване на миелина

Тялото се опитва да поправи увреждането самостоятелно, като използва клетки, наречени олигодендроцити, за да възстанови миелина. В началото на заболяването процесът на възстановяване може да възстанови повечето, ако не и цялата нервна функция. Въпреки това, той става по-малко ефективен с течение на времето и инвалидността се увеличава.

И така, защо този процес на регенерация на миелин в крайна сметка се проваля при МС? Според изследователи от Медицински колеж Weill Cornell, тялото разчита на баланс на сигнали за включване и изключване в биологични процеси като ремиелинизация. При МС изследователите вярват, че изключените сигнали инхибират възстановяването на миелина. Изключените сигнали предупреждават тялото ви, че околната среда е твърде враждебна за растеж. Възпалителните процеси при МС предизвикват тези предупредителни сигнали.

Текущи изследвания

Целта на голяма част от изследванията на МС е да разберат как да възстановят миелина и да възстановят функцията. Ремиелинизацията би могла ефективно да обърне увреждането, след като се е смятало, че е постоянно. Учени от цял ​​свят работят за постигането на тази цел.

Изследователи от Медицинското училище Case Western Reserve наскоро откриха как да превърнат обикновените кожни клетки в олигодендроцити. Това са клетки, които могат да възстановят миелина и да обърнат увреждането, което възниква поради заболявания като МС. В процес, известен като “клетъчно препрограмиране”, изследователите преквалифицират протеините в клетките на кожата, за да станат предшественици на олигодендроцитните клетки. Изследователският екип успя бързо да отгледа милиарди от тези клетки. Това откритие ще помогне на учените да превърнат една лесно изобилна клетка в градивен елемент за повторното израстване на миелина.

Наскоро беше одобрено ново лекарство, наречено финголимод (Gilenya), за хора с RRMS. Той действа, като предотвратява невровъзпаленията, но също така изглежда може да помогне на хората чрез директно подобряване на регенерацията и ремиелинизацията на нервите. Действа, като инхибира действието на определен ензим, който създава мастна киселина, която уврежда миелина. Едно проучване показа, че Fingolimod може да насърчи регенерацията на нервите, да намали възпалението на нервите и да подобри дебелината на миелина.

Други усилия за възстановяване на миелина също са в ход. Изследователи в Германия са в ранните етапи на експериментиране с човешки растежен хормон, за да насърчат производството на миелин. Първоначалните им резултати са обещаващи, но са необходими повече изследвания.

Обръщане на инвалидност

Изследванията в областта на ремиелинизацията на МС са на ръба на вълнуващи пробиви. Учени от цял ​​​​свят фокусират усилията си върху нови начини за решаване на този проблем. Някои се опитват да овладеят възпалителните процеси и да изключат отново ключовете. Други препрограмират клетките, за да станат олигодендроцити. Тези усилия довеждат учените една крачка по-близо до подпомагането на хората с МС. Например, регенерирането на миелиновото покритие на нерва може да позволи на хората с МС, които не могат да ходят, да ходят отново.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss