Множествена склероза: лечение с физикална терапия

Множествената склероза (МС) е прогресивно неврологично заболяване, което уврежда нервите. Това увреждане често води до сериозни симптоми, като например следното:

 • изтръпване и изтръпване
 • слабост
 • мускулна болка
 • проблеми със зрението

При някои хора МС може да бъде агресивна и да напредва бързо. При други хора може да бъде леко и да прогресира с много по-бавни темпове, с дълги периоди на бездействие.

Във всеки случай физиотерапията (PT) може да бъде важна част от лечението на хората с МС. Прочетете, за да научите какво може да направи PT, за да ви помогне да управлявате вашата МС.

Защо PT може да бъде полезен при МС

PT за МС включва упражнения за укрепване на мускулите и подобряване на походката (как ходите) и баланса и координацията. Той включва и разтягания, за да ви помогне да поддържате подвижност и да предотвратите мускулни спазми. PT може също да включва обучение за това как да използвате помощни средства за мобилност като бастун, проходилка или инвалидна количка.

PT може да бъде полезен дори в най-ранните стадии на МС. Може да ви помогне:

 • научете как да подкрепяте и да се справяте
  с променящото се тяло
 • избягвайте обостряне на симптомите
 • развиват сила и издръжливост
 • възвръщане на способностите след заболяване
  рецидив

Дискусията с физиотерапевт може да ви помогне да разберете как тялото ви ще се промени с напредването на болестта. Получаването на PT може да ви помогне да се подготвите за тези промени и да ви помогне да поддържате или подобрите здравословен начин на живот.

Физическа терапия в различни стадии на МС

PT може да бъде полезен на различни етапи от вашето състояние и за различни видове МС.

При поставяне на диагнозата

По време на диагностиката на МС е важно да се срещнете с физиотерапевт за базова оценка. Този изпит позволява на терапевта да види на какво е способно тялото ви сега, за да може да сравни това с бъдещите ви способности. Можете също да обсъдите вашите физически ограничения и да разберете кои нива на упражнения и физическа активност са подходящи за вас.

След първоначалния изпит може да не се наложи да продължите да посещавате физиотерапевт. Но вероятно ще искате да продължите с ПТ, ако имате агресивен, бързо прогресиращ тип МС.

По време на рецидив

Рецидивът – наричан още обостряне или обостряне – е период от време, когато симптомите на МС са по-чести или тежки. През този период може да имате по -големи трудности с ежедневните задачи, които включват:

 • работещ
 • готвене
 • ходене
 • къпане

Вашият физиотерапевт ще знае как ви се отразява рецидивът, като извърши физически преглед и го сравни с изходната ви оценка. След рецидив трябва да се срещнете с вашия физиотерапевт, за да възобновите PT. Терапията след рецидив може да ви помогне да възстановите част от силата, която може да сте загубили по време на рецидива.

За прогресираща множествена склероза

Ако имате първична прогресивна МС, нямате рецидиви. Вместо това болестта ви е в постепенен, постоянен спад.

Ако сте диагностицирани с този тип МС, помолете Вашия лекар незабавно да Ви насочи към физиотерапевт. От решаващо значение за вашето здраве и благополучие е да започнете PT възможно най-скоро. PT може да ви научи как да компенсирате промените, които ще изпитате. Може също да се наложи да научите как да използвате помощно средство за мобилност, като например стоящо устройство или инвалидна количка.

Прочетете повече: Лечение на PPMS »

За напреднала множествена склероза

Хората с напреднала МС имат тежки симптоми на МС. В повечето случаи хората с напреднала МС не са амбулаторни. Това означава, че те не могат да ходят или да се придвижват без помощ от друго лице или моторизирано устройство. Също така хората на този етап имат повишен риск от развитие на други здравословни състояния като остеопороза или епилепсия.

Хората с напреднала МС все още могат да се възползват от PT. Например, PT може да ви помогне да се научите да седите правилно, да развиете силата на горната част на тялото и да поддържате способността да използвате помощни средства за мобилност.

Където ще имате физиотерапия

Физическата терапия може да се извършва на няколко места, които включват:

 • твоят дом
 • амбулаторно заведение
 • ан
  Център за лечение на МС

PT за MS може да е различен в зависимост от това къде е предоставен. В някои случаи стадият на заболяването определя къде трябва да имате PT. В други случаи може да успеете да изберете опцията, която работи най-добре за вас.

Стационарна PT

Вие ще получавате болнична помощ, докато сте отседнали в лечебно заведение. ПТ, провеждано в болнично заведение, често се извършва в болница, център за лечение на МС или заведение за дългосрочно лечение.

Повечето хора, които се нуждаят от стационарна PT, са претърпели падане или някакъв вид нараняване поради МС. Хората с напреднал стадий на МС може също да живеят в център за подпомагане на живот и може да се наложи PT като част от лечението.

Амбулаторно PT

Амбулаторните грижи се извършват в лекарски кабинет, кабинет за физиотерапия или терапевтичен център. Хората, които имат амбулаторна PT, идват на мястото за терапия и след това си тръгват.

Амбулаторната PT може да бъде добър избор за хора, които се възстановяват от рецидив или се учат да се справят с физическите промени, причинени от МС.

Домашни грижи

С домашни грижи, физиотерапевтът ще дойде във вашия дом, за да осигури PT. Хората във всички етапи на МС могат да използват домашни грижи.

Този тип терапия може да бъде особено полезна за хора, които наскоро са били диагностицирани с МС и се учат да се справят с леки промени във физическите си способности. Домашните грижи също могат да бъдат добри за хора, които имат късен стадий на МС и не са амбулаторни.

Изготвяне на вашия план за лечение

Ако имате МС, говорете с Вашия лекар за Вашия курс на лечение. Ако искате да започнете работа с физиотерапевт, помолете Вашия лекар за направление.

МС е различна за всеки и някои хора могат да реагират добре на определени упражнения, докато други не. Бъдете честни с Вашия лекар и Вашия терапевт относно симптомите и как се чувствате, за да могат да създадат PT програма, която е подходяща за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss